Ухвала
від 29.09.2023 по справі 758/11181/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/11181/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2023 року Подільський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в приміщенні Подільського районного суду міста Києва клопотання, яке надійшло від прокурора Офісу Генерального прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України у кримінальному провадженні №72023000110000071 від 14.09.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, громадянина України, українця, маючого вищу освітуЮ одруженого, працюючого директором, фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, РНОКПП: НОМЕР_1 ,

якого повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 , будучи директором ТОВ «Стандарт Констракшн» (код 41261220), тобто уповноваженою та відповідальною службовою особою за організацію та ведення бухгалтерського обліку, за контроль фінансових ресурсів, схоронність власності підприємства, уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій з організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, будучи обізнаним про вимоги законодавства України вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення за наступних обставин.

Перебуваючи на посаді директора ТОВ «Стандарт Констракшн» (код ЄДРПОУ 41261220, далі - Товариство) на підставі наказу про призначення, будучи уповноваженою та відповідальною службовою особою за організацію та ведення бухгалтерського обліку, за контроль фінансових ресурсів, схоронність власності підприємства, уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій з організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, маючи умисел на ухилення від сплати податків, усвідомлюючи протиправність своїх злочинних дій, передбачаючи настання наслідків у вигляді ненадходження до бюджету держави податкових платежів і бажаючи їх настання, вчинив умисне ухилення від сплати податків в особливо великих при наступних обставинах.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_5 , займаючи з 31.08.2020 (згідно з наказом № 118 к-тр про призначення від 31.08.2020) посаду директора ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН» (код ЄДРПОУ 41261220, зареєстрованого рішенням Подільської районної у м. Києві державної адміністрації за № 10701020000068279 за юридичною адресою: м. Київ, Подільський район, вул. Вікентія Хвойки, буд. 15/15, перебуває на податковому обліку в ДПІ у Подільському районі у м. Києві з 05.04.2017 за № 265517113835, з 01.05.2017 є платником податку на додану вартість, основним видом діяльності якого є будівництво житлових i нежитлових будівель - код КВЕД 41.20), будучи уповноваженою та відповідальною службовою особою за організацію та ведення бухгалтерського обліку, на виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій з організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, маючи умисел на ухилення від сплати податків, усвідомлюючи протиправність своїх злочинних дій, передбачаючи настання наслідків у вигляді ненадходження до бюджету держави податкових платежів і бажаючи їх настання, вчинив умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах за таких обставин.

Так, у силу покладених на ОСОБА_5 як директора ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН» організаційно-розпорядчих обов`язків та адміністративно-господарських функцій, зокрема визначених п. п. 6.34-6.37 Статуту цього Товариства, затвердженого рішенням загальних зборів його учасників від 05.11.2018 (протокол № 7), до його компетенції належить керівництво та вирішення всіх питань, пов`язаних з управлінням поточною діяльністю Товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції Загальних зборів учасників Товариства. Так, відповідно до п. 6.39 Статуту директор має право, зокрема, на виконання своїх повноважень видавати внутрішні нормативні акти Товариства - накази і розпорядження, які є обов`язковими для виконання працівниками Товариства, а також відповідно до пункту 6.41 Статуту до функції (обов`язків) директора Товариства віднесено здійснення оперативного керівництва діяльністю Товариства, зокрема шляхом проведення фінансово-економічної роботи, обліку та звітності, ведення грошово-розрахункових операцій, а також сплати належних сум податків і зборів (обов`язкових платежів) тощо.

Таким чином, з 31 серпня 2020 року по теперішній час, перебуваючи на посаді директора ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН», ОСОБА_5 виконував організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарські обов`язки та обов`язки з організації фінансово-економічної роботи, обліку та звітності товариства, ведення грошово-розрахункових операцій, а також сплати належних сум податків і зборів (обов`язкових платежів), тобто був службовою особою зазначеного підприємства і ніс відповідальність за дотримання вимог таких нормативних актів, зміст яких йому був достовірно відомий.

Зокрема, відповідно до ст. 67 Конституції України щодо обов`язку сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-ІV (із змінами та доповненнями, далі - Податковий кодекс) щодо зобов`язання вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених законами, забезпечувати збереження документів, пов`язаних з виконанням податкового обов`язку, протягом установлених строків.

Згідно з ч. ч. 3, 6 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (у редакції від 17.06.2020) щодо обов`язку створювати необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечувати неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів, а також відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення усіх господарських операцій у первинних документах.

Відповідно до п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України для цілей оподаткування - зобов`язання вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. А також заборону формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені вище.

Таким чином, ОСОБА_5 , займаючи посаду директора ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН», будучи службовою особою цього товариства, маючи при цьому владні повноваження, передбачені внутрішніми нормативними актами підприємства та законодавчими актами України, виконував організаційно-розпорядчі функції, пов`язані з нарахуванням та своєчасною сплатою податків товариством та поданням до контролюючих органів достовірних документів податкової звітності від імені ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН».

Проте ОСОБА_5 , перебуваючи у не встановленому досудовим розслідуванням місці (більш точних даних, таких як: час, спосіб тощо, не встановлено), але не пізніше січня 2021 року, за не встановлених слідством обставин вступив у злочинну змову з невстановленими особами, з якими спільно розробив план та детальну схему вчинення кримінального правопорушення щодо ухилення від сплати податків та, діючи з такими особами за попередньою змовою, усвідомлюючи протиправність своїх дій, у період із січня 2021 року по грудень 2021 року вчинив умисне ухилення від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах шляхом документального оформлення господарських відносин з ТОВ «ФАРМ ЛАЙН» (код ЄДРПОУ 35918945), ТОВ «КОМПАНІЯ «КОМАНДОР» (код ЄДРПОУ 22827823), ТОВ «БК «СВАРОГ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 42445596), ТОВ «АГЕНТ БУД» (код ЄДРПОУ 41115963), ТОВ «БК «АРТЕРІЄН» (код ЄДРПОУ 42360282), ТОВ «СК - ЦЕГЛА» (код ЄДРПОУ 43883032), ТОВ «КОМПАНІЯ «СФЕРА КОМФОРТУ» (код ЄДРПОУ 39021630), без реального здійснення господарських операцій, що не викликали змін у структурі активів та зобов`язань, власному капіталі очолюваного ним ТОВ «СТАНДАРТ КОНСТРАКШН».

Таким чином ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а саме в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

21.09.2023 року прокурор Офісу Генерального прокурора ОСОБА_6 звернувся до суду із клопотанням про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку зі сплатою земельного податку та відшкодуванням завданих державі збитків.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_5 у зв`язку з повною сплатою податків та відшкодуванням шкоди, завданої державі та просив його задовольнити.

Вислухавши думку захисника та обвинуваченого, які повністю підтримали заявлене прокурором клопотання та підтвердили що обвинуваченим ОСОБА_5 відшкодовано в повному обсязі завдані державі збитки в розмірі 28 709 373,27 грн., суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 212 КК України особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Відповідно до статті 286 КПК України, встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Відповідно до матеріалів справи ОСОБА_5 до кримінальної відповідальності не притягувався та повністю відшкодував завдані державі збитки.

Враховуючи викладене, клопотання прокурора підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4 ст. 212 КК України, ст.ст. 285, 286, 288, 314, 395 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України у кримінальному провадженні №72023000110000071 від 14.09.2023 року, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Провадження у кримінальному провадженні №72023000110000071 від 14.09.2023 року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України - закрити у зв`язку із сплатою до притягнення до кримінальної відповідальності податків, зборів (обов`язкових платежів), а також відшкодуванням шкоди, завданої державі.

Запобіжний захід відсутній.

Витрати в розмірі 11949 грн. відшкодувати за рахунок державного бюджету.

Речові докази відсутні.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду, через Подільський районний суд м. Києва на протязі 7 діб з дня її проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113831774
СудочинствоКримінальне
Сутьпідозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —758/11181/23

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні