Рішення
від 25.09.2023 по справі 904/3525/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2023 Справа № 904/3525/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Кеся Н.Б.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ", м.Бердянськ Запорізька область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ", м.Дніпро

про стягнення 147070,52 грн

Представники сторін в судове засідання не викликались

СУД ВСТАНОВИВ:

1. Короткий зміст позовних вимог

Товариство з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" (далі-Позивач) 05.07.2023 звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ" (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь заборгованість в сумі 93240,73 грн, втрати від інфляції 45434,38 грн, 3% річних в сумі 8395,41 грн, а загалом 147070,52 грн та понесені судові витрати за подання позовної заяви у розмірі 2684,00 грн та витрати на правничу професійну допомогу адвоката у розмірі 10000,00 грн, разом 12684,00 грн.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем своїх грошових зобов`язань за договором поставки №20 від 22.03.2019 року.

2. Процесуальні питання, вирішені судом

05.07.2023 року ухвалою суд позовну заяву залишив без руху для усунення недоліків.

У зв`язку із усуненням недоліків позовної заяви, 14.07.2023 ухвалою суд прийняв позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Розгляд справи №904/3525/23 відбувався за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Поштова кореспонденція направлялась Відповідачу у справі в установленому порядку на адресу, вказану у спеціальному витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та була повернута до суду 28.07.2023 з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою" (арк.с. 176-178).

Ухвала суду від 14.07.2023 була оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, доступ до яких є вільним, цілодобовим і безкоштовним.

Відповідно до п. 5 частини шостої статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З огляду на наведене, суд вважає, що Відповідач вважається повідомленим про відкриття провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки судом було виконано всі покладені на нього обов`язки з повідомлення про розгляд справи.

3. Позиції інших учасників справи

Заперечення проти позову від Відповідача не надійшли.

4. Обставини, встановлені судом під час розгляду справи по суті

22.03.2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" (далі-Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ" (далі-Покупець) укладено Договір поставки №20 (далі-Договір).

Відповідно до умов Договору:

1.1. В порядку та на умовах, визначених даним Договором, Постачальник зобов`язується поставити Покупцю товари (надалі - Товар), а Покупець зобов`язується прийняти та сплатити вартість Товару на умовах даного Договору.

1.2. Кількість, номенклатура, ціна, терміни відвантаження кожної конкретної партії, узгоджуються сторонами до відвантаження. Узгодження проводиться в письмовій формі шляхом оформлення специфікацій, які є невід`ємною частиною цього договору.

4.1. Поставка товару здійснюється згідно Міжнародних правил тлумачення торгівельних термінів ІНКОТЕРМС в редакції 2010 року на умовах самовивіз (ЕХW).

4.2. Постачальник повинен поставити товар в строк 5 робочих днів з дати отримання від Покупця 100% попередньої оплати за замовлений товар.

5.1. Ціна на товар визначається у рахунку-фактурах (рахунках) та видаткових накладних на товар, які є невід"ємною частиною Договору.

5.2. Покупець оплачує замовлений товар на підставі рахунка-фактури (рахунка), отриманого від Постачальника, протягом 1 (одного) банківського дня з моменту його отримання, шляхом 100% попередньої оплати вартості товару, або за домовленістю сторін.

11.1. Цей Договір набуває чинності з дати його підписання сторонами та діє до 31 грудня 2019 року, якщо інше не буде встановлено письмовою угодою сторін.

11.2. Якщо жодна із сторін не пізніше ніж за 10 днів до закінчення дії цього договору не повідомить письмово іншу сторону про намір припинити дію договору. Договір вважається автоматично продовженим на наступний рік.

Так, на виконання умов договору Позивач поставив Відповідачу товар на загальну суму 1554826,80 грн, що підтверджується видатковими накладними, товарно-транспортними накладними, податковими накладними та довіреностями на отримання цінностей, копії та перелік яких наявний в матеріалах справи (арк.с. 16-103).

Відповідач свої зобов`язання по повній та своєчасній оплаті отриманого товару здійснив частково у розмірі 1 461 586,07 грн, що підтверджується копіями виписок по рахункам та платіжних доручень (арк.с. 104-147), внаслідок чого заборгованість останнього склала 93240,73 грн основного боргу.

На підставі ст. 625 ЦК України Позивач нарахував Відповідачу суму 8395,41 грн 3% річних за період з 28.06.2020 по 28.06.2023 та 45434,38 грн інфляційних втрат за період липень 2020 - травень 2023 року.

Нараховані Позивачем 3% річних та інфляційні втрати відповідають вимогам чинного законодавства.

Доказів погашення суми позову Відповідач на час розгляду справи суду не надав.

5. Норми права та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення

Правовідносини сторін ґрунтуються на договорі поставки, який регулюється статтями 264-271 Господарського кодексу України.

Так, відповідно до ст.265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з частинами 1 і 7 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору; а одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається крім випадків, передбачених законом.

На підставі ч.2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За положеннями ст. 16 ЦК України та ст. 20 ГК України держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб`єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов`язку в натурі, стягнення збитків та застосування штрафних санкцій.

Враховуючи викладене, визначення Позивачем заборгованості Відповідача за Договором поставки №20 від 22.03.2019 року, ґрунтується на нормах чинного законодавства.

6. Висновки господарського суду за результатами вирішення спору

Враховуючи наведені норми чинного законодавства, а також встановлений судом факт поставки та його неоплату в обумовлені договором строки Відповідачем, суд задовольняє позовні вимоги Позивача на суму 93240,73 грн основного боргу, 8395,41 грн 3% річних та 45434,38 грн інфляційних втрат.

За результатами вирішення спору судові витрати щодо судового збору у справі покладаються на Відповідача відповідно до ст. 129 ГПК України.

7. Щодо витрат Позивача на послуги адвоката

Статтею 123 ГПК України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з вимогами пп. 1-2 ч.2, ч.3 ст. 126 ГПК України розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат. Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Крім того, ч.ч. 4-5 зазначеної статті передбачено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Статтею 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Статус адвоката Цокало Тетяни Михайлівни підтверджується копією ордеру на надання правничої (правової) допомоги та копією свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (арк.с. 155, 156).

Як свідчать матеріали справи, 25.08.2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" (далі-Клієнт) та Цокало Тетяною Михайлівною (далі-Адвокат) підписано Договір №319/25-08-2021 про надання правничої (правової) допомоги (далі-Договір №319/25-08-2021) (арк.с. 150-151).

Відповідно до умов Договору №319/25-08-2021:

1.1. У відповідності до статті 59 Конституції України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Адвокат зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги Клієнту на умовах і в порядку, що визначені договором, а Клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору на умовах визначених даним договором.

3.1. Гонорар є формою винагороди Адвоката за здійснення, представництва та надання інших видів правничої допомоги Клієнту.

3.2. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються даним договором про надання правничої допомоги, детальним описом робіт (наданих послуг) або додатковою угодою до даного договору.

3.4 Порядок оплати гонорару:

- сплата узгодженої сторонами суми гонорару (послуг) здійснюється Клієнтом в безготівковому порядку шляхом перерахування відповідної суми коштів на розрахунковий рахунок Адвоката, реквізити якого зазначаються у в даному договорі в реквізитах Адвоката, або в готівковій формі.

- Клієнт має право авансувати оплату послуг адвоката, шляхом зарахувння коштів на рахунок Адвоката, які адвокат зобов`язаний буде зарахувати, як оплату послуг за даним договором, після виконання робіт та підписання Акту приймання-передачі наданої правничої допомоги.

4.3. Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання обома сторонами та діє до 01.01.2026 року але в будь-якому випадку до виконання сторонами умов даного договору.

Так, на підтвердження факту та обсягів наданих послуг, адвокат надав:

рахунок на оплату №319-2 від 28.11.2022 (арк.с. 152);

платіжну інструкцію №247 від 13.12.2022 (арк.с. 153);

детальний опис робіт (наданих послуг) (арк.с. 157);

акт приймання-передачі наданої правничої допомоги №1 від 30.06.2023 до Договору №319/25-08-2021 про надання правничої (правової) допомоги (далі-Договір №319/25-08-2021) від 25.08.2021 (арк.с. 158), відповідно до якого Адвокат виконав, а Клієнт прийняв наступні послуги за Договором за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ" про стягнення заборгованості, втрат від інфляції та 3% річних:

- надання усної консультації - фіксована оплата. Дата надання: 28.11.2022 - гонорар - 1000,00 грн.

- підготовка, написання та подання позовної заяви про стягнення заборгованості, втрат від інфляції та 3% річних - фіксована оплата. Дата складання: 26.06.2023 по 30.06.2023 - гонорар - 7000,00 грн.

- здійснення розрахунку втрат від інфляції - фіксована оплата. Дата розрахунку: 30.06.2023 - гонорар - 1000,00 грн.

- здійснення розрахунку 3% річних - фіксована оплата. Дата розрахунку: 30.06.2023 - гонорар - 1000,00 грн.

Клієнтом станом на 30.06.2023внесено гонорару 10000,00 грн, згідно платіжної інструкції №247 про оплату гонорару адвоката в сумі 10000,00 грн. від 13.12.2022.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 12.05.2020 по справі №904/4507/18 зазначила, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін (пункт 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 року у справі № 755/9215/15-ц).

Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, застосовує аналогічний підхід та вказує, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, якщо вони були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (див. mutatis mutandis рішення ЄСПЛ у справі East/West Alliance Limited проти України від 23 січня 2014 року (East/West Alliance Limited v. Ukraine, заява № 19336/04, § 268)).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що витрати Позивача на адвоката підтверджені документально, пов`язані із веденням цієї справи, а їх неспівмірність не спростована Відповідачем, суд вбачає підстави для покладення цих витрат на Відповідача у розмірі 10000,00 грн.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ" задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АТАРІ ІНВЕСТ" (49021, м.Дніпро, вул.Берегова, буд. 164-А, код ЄДРПОУ 41076610) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АЛЬФА МЕТИЗ" (71112, Запорізька область, м.Бердянськ, вул.Портова, буд. 3-Д, корпус 1, код ЄДРПОУ 41587731) заборгованість в сумі 93240,73 грн, втрати від інфляції 45434,38 грн, 3% річних в сумі 8395,41 грн, а загалом 147070,52 грн та понесені судові витрати за подання позовної заяви у розмірі 2684,00 грн та витрати на правничу професійну допомогу адвоката у розмірі 10000,00 грн, разом 12684,00 грн.

Видати наказ після набрання законної сили рішення.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 29.09.2023

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113833657
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 147070,52 грн

Судовий реєстр по справі —904/3525/23

Судовий наказ від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні