Рішення
від 22.09.2023 по справі 182/2598/23
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/2598/23

Провадження № 2/0182/1737/2023

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

22.09.2023 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Рунчевої О.В., секретаря Нагаєвої Н.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провдаження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду із зазначеним позовом, посилаючись на наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , який до дня смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті її батька залишилось спадкове майно:

- земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,940 га, кадастровий номер 1222982800:03:041:0703, розташована на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, яка належала померлому на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ДП № 012747, виданого Нікопольською районною державною адміністрацією 13 грудня 2003 року.

За життя, а саме 22 жовтня 2012 року, ОСОБА_2 склав заповіт, згідно якого належну йому земельну ділянку площею 7,940 га, розташовану на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району, яка належала йому згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ДП № 012747, виданого Нікопольською РДА 13 грудня 2003 року, заповів їй - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Даний заповіт було посвідчено секретарем Криничуватської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області Попком Ю.В., реєстровий № 81.

Зазначений заповіт за життя спадкодавця не змінювався та не скасовувався.

Її родинні відносини зі спадкодавцем підтверджені її свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 та її свідоцтвом про шлюб з ОСОБА_3 серія НОМЕР_2 , копії яких долучені до позовної заяви.

Зазначає, що являється єдиним спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 . Спадкоємців які б мали право на обов`язкову частку у спадщині після смерті ОСОБА_2 немає. Не пройшло й тижня з часу поховання її батька, як 24 лютого 2022 року розпочалася повномасштабна війна російської федерації проти України. Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні було введено воєнний стан.

Стрімкий наступ російських загарбницьких військ з кількох напрямків, ракетні обстріли інфраструктури частково «паралізували життя країни». В Україні з метою забезпечення безпеки були закриті всі електронні реєстри, в тому числі реєстр речових прав на нерухоме майно, реєстр держгеокадастру, спадковий реєстр та інші. Декілька місяців від початку війни нотаріуси в Україні, і в тому числі в Нікополі Дніпропетровської області у зв`язку з цим не працювали.

Перші дні від початку війни вона ще перебувала в ОСОБА_4 , а от коли російські війська вже підійшли до смт. Нововоронцовка Херсонської області, та ще й відбувся обстріл російськими військами Запорізької АЕС, вирішила виїжджати за межі України. Перед від`їздом вона обійшла та обдзвонила нотаріальні контори м. Нікополь з метою подати заяву про прийняття спадщини після смерті батька, але то було марним, оскільки жоден нотаріус в місті не працював. Виїхавши з України, вона дісталася Німеччини, де й отримала прихист від війни.

Наприкінці липня на початку серпня 2022 року вона розглядала можливість приїзду до м. Нікополь для заведення спадкової справи після смерті батька, але починаючи з 12 липня 2022 року російські війська почали систематично здійснювати обстріли м. Нікополь з важкої артилерії та РСЗВ з протилежного берегу Каховського водосховища. З 27 липня 2022 року згідно рішення Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, м. Нікополь Дніпропетровської області внесено до переліку територій на яких здійснюються бойові дії.

У зв`язкуз вищезазначенимиобставинами донотаріальної конториз заявоюпро прийняттяспадщини післясмерті батька ОСОБА_2 вона звернулась лише 04 квітня 2023 року, у зв`язку з чим в нотаріальній конторі приватного нотаріуса Апалькова Є.В. було заведено спадкову справу № 70/2023.

Приватний нотаріус Нікопольського районного нотаріального округу Апальков Є.В., переглянувши її документи, повідомив, що строк для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті батька нею пропущено, тому постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 28 квітня 2023 року по спадковій справі № 70/2023, яка була видана її довіреній особі - ОСОБА_5 , що діє від її імені на підставі нотаріально посвідченої приватним нотаріусом Нікопольського районного нотаріального округу Рудим М.Є. довіреності від 31 березня 2023 року, реєстровий № 331, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом та рекомендовано для визначення додаткового строку звернутись до суду.

Враховуючи вказане вважає, що строк для прийняття спадщини після смерті батька пропущений нею з поважної причини, тому просить суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 , терміном в три місяці.

Ухвалою суду від 08.06.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження та по справі призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 14.09.2023 року закрито підготовче провадження по даній справі, призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання сторони не з`явилися. Представник позивачки подав до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, на позовних вимогах наполягає (а.с.39). Представник Першотравневської сільської ради, ОСОБА_6 також надала на адресу суду заяву про розгляд справи без участі відповідача та прийняти рішення на розсуд суду (а.с.40).

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється за відсутності сторін, що відповідає положенням ч.2 ст.247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як встановлено в судовому засіданні, ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки ОСОБА_2 (а.с.4,8) і після його смерті залишилося відповідне спадкове майно.

З копії спадкової справи № 70-2023, заведеної після смерті ОСОБА_2 та наданої на запит суду приватним нотаріусом Нікопольського районного нотаріального округу, Апальковим Є.В. (а.с.26-38), вбачається, що 04.03.2023 року з відповідною заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 зверталася позивач ОСОБА_1 (а.с.28).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 28.04.2023 року приватним нотаріусом Нікопольського районного нотаріального округу, Апальковим Є.В. позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 через не подання заяви про прийняття спадщини у строк, встановлений ст.1270 Цивільного кодексу України (а.с.36 зворот).

Згідно до заповіту від 22.10.2012 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті заповів належну йому приватизовану земельну ділянку площею 7,940 га., розташовану на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району на ім`я ОСОБА_1 .

24.02.2022 р. у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 введено воєнний стан.

Режим воєнного стану триває і до цього часу. Громадяни України в свою чергу, позбавлені можливості в повній мірі реалізовувати свої права, передбачені законом.

Постановою Кабінету Міністрів України №164 від 28.02.2022 р. «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» встановлено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Судом встановлено, що позивач пропустила строк на прийняття спадщини.

Згідно ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч.3 ст.1272 вказаного Кодексу за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із положень ч.1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустив встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 р., «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.80 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

У пункті 24 (абз.6) постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» зазначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані докази в їх сукупності та наведені позивачем причини пропуску строку звернення за оформленням спадкових прав, суд вважає їх поважними, оскільки встановлено, що позивач пропустив встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважних причин, через збройну агресію і військові дії російської федерації на території України.

Враховуючи обставини справи, суд вважає за необхідне позов задовольнити, визначивши позивачу додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини - три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На підставі викладеного та керуючись ч.3 ст.1272 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст.ст. 1270 1272 ЦК України,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 терміном три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя: О. В. Рунчева

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113844488
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —182/2598/23

Рішення від 22.09.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні