Рішення
від 20.09.2023 по справі 506/815/23
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 506/815/23

Провадження № 2/506/159/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.09.2023 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області в складі

головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Паламарчук М.О.

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Окни цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН» про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом,

В С Т А Н О В И В:

31 липня 2023 року до суду надійшла зазначена позовна заява.

Ухвалою суду від 04 серпня 2023 року позовна заява була залишена без руху .

Після усунення недоліків ухвалою від 21 серпня 2023 року позовна заява прийнята судом до розгляду та відкрито провадження у справі, а також задоволено клопотання про витребування інформації про відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_2 .

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті залишилась спадщина у виді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,68 га, кадастровий номер 5123155100:01:001:0039, яка розташована на території Окнянської (Красноокнянської) селищної ради Одеської області, та належала йому згідно із Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА №093791 від 03.02.2005 року, виданого на підставі розпорядження Красноокнянської районної державної адміністрації Одеської області від 15 квітня 2004 року № 109/А -2004. Так як батько хворів ,то він вважав , що той продав свою земельну ділянку ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН», так як ділянка була в оренді у Товариства. Однак у 2023 році представник ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН» повідомив йому, що між його покійним батьком та ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН» було укладено договір емфітевзису ,а не договір купівлі-продажу . Зібравши необхідні документи , він звернувся до Ананьївської державної нотаріальної контори , але отримав лист, у якому йому було роз`яснено про порушення ним встановленого законодавством шестимісячного строку для звернення за спадщиною . Як зазначає позивач, вказаний строк ним був пропущений через те, що йому не було відомо про наявність спадкового майна. Тому він просив визнати причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними та визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після смерті батька тривалістю у шість місяців.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився однак від нього до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність. На задоволенні позову наполягає /а.с.32/.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позову не заперечує /а.с.31/.

Представник третьої особи в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшло клопотання про розгляд справи у його відсутність, будь-яких заперечень проти задоволення позову не має /а.с.33/.

Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність сторін та представника третьої особи , що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що відповідно до ч.ч.3, 4 ст.200 ЦПК України, рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання, відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 / а.с. 13/.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.14/.

Після смерті ОСОБА_2 залишилась спадщина у виді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,68 га, кадастровий номер 5123155100:01:001:0039, розташованої на території Окнянської (Красноокнянської) селищної ради Одеської області, згідно з Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА №093791 від 03.02.2005 року, виданим на підставі розпорядження Красноокнянської районної державної адміністрації Одеської області від 15 квітня 2004 року № 109/А -2004 /а.с.18/.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частини 1 та 2 ст. 1220 ЦК України).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено судом, позивач є спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 був зареєстрований та постійно до дня смерті проживав за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою на день його смерті були зареєстровані близькі родичі співмешканки /а.с. 15/.

Позивач звертався до Ананьївської районної державної нотаріальної контори Одеської області з заявою щодо подання заяви про прийняття спадщини за законом на майно ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,однак йому було відмовлено у прийнятті вказаної заяви, у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини та було роз`яснено про право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини /а.с.16/.

Як вбачається з наданої Ананьївською районною державною нотаріальною конторою Одеської області копії спадкової справи №270/2023, відкритої 19.07.2023 року Ананьївською державною нотаріальною конторою Одеської області до майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , то спадкова справа відкрита за заявою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 /а.с.35-52/.

Тобто із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ніхто, крім позивача, не звертався та відомості про наявність спадкоємців, які відповідно до ст.1241 ЦК України мають право на обов`язкову частку, в нотаріальній конторі відсутні.

Згідно із ст.1270 ЦК України строк для звернення з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 скінчився 19 травня 2019 року.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Предметом безпосереднього регулювання статті 1 Першого протоколу є втручання держави в право на мирне володіння майном, зокрема, й позбавлення особи права власності на майно шляхом його витребування на користь держави.

Оцінюючи доводи позивача та надані ним докази в обґрунтування позовних вимог, як то необізнаність про існування спадкового майна , суд вважає, що причини пропуску встановленого законом шестимісячного строку є поважними.

Крім того, суд враховує, що визнання поважними причин пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини та визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини не буде порушувати права та законні інтереси інших осіб, суперечити принципам законності, добросовісності, розумності та справедливості ,які визначені у ст. 3 ЦК України.

До того ж ,оскільки спадщина за померлим батьком позивача ніким не прийнята, в матеріалах справи відсутні докази про наявність інших спадкоємців, які претендують на спадщину, заяв про відмову від спадщини позивач не подавав, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє порушене право не може, суд вважає за можливе позов задовольнити та, відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України, визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який позивач пропустив з поважних причин.

Водночас, відмова у задоволенні позову, за наявності встановлених судом обставин, була б непропорційним втручанням у право особи на мирне володіння майном.

У своєму позові ОСОБА_1 не наполягає на стягненні судових витрат, а тому розподіл судових витрат у даній справі не здійснюється.

Що стосується посилань позивача на те, що його батьком був укладений договір емфітевзису, то суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до копії договору про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису), вказаний договір був укладений між ОСОБА_2 та ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН» 29 листопада 2018 року (зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 05 грудня 2018 року), що апріорі неможливо, так як ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер .Тому суд вважає за необхідне роз`яснити позивачу його право на звернення до суду з позовом щодо визнання вказаного договору неукладеним.

Керуючись ст.ст.10, 13, 76-81, 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України, ст.1272 ЦК України,

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (зареєстрований по АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Окнянської селищної ради Подільського району Одеської області (адреса місцезнаходження: вул.Незалежності, 2, смт.Окни Одеської області, код ЄДРПОУ 04379924), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «ОКНЯНСЬКИЙ ЛАН» (код ЄДРПОУ 40368688, адреса місцезнахоження: вул.Бондаренко, 21, смт.Окни Подільського району Одеської області) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у шість місяців, починаючи з моменту вступу рішення в законну силу.

Відповідно до п.п.15.5) п.1 Перехідних положень ЦПК України, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Одеського апеляційного суду через Красноокнянський районний суд Одеської області або безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 29.09.2023 року.

СуддяО. Л. Чеботаренко

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113853426
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом

Судовий реєстр по справі —506/815/23

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні