Ухвала
від 02.10.2023 по справі 910/12834/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"02" жовтня 2023 р. Справа № 910/12834/23

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А., перевіривши матеріали позовної заяви Виконавчого комітету Калитянської селищної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю Овіфарма

про стягнення 11 853,84 гривень

встановив:

Виконавчий комітет Калитянської селищної ради (далі - Виконавчий комітет Калитянської селищної ради/позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Овіфарма (далі - Овіфарма/відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 11 853,84 гривень, з яких: 11 701,25 грн заборгованості по договору б/н від 24.03.2023 про реструктуризацію заборгованості з орендної плати по договору оренди комунального майна №78/20 від 30.01.2020, 84,50 грн інфляційних втрат, 68,09 грн 3% річних.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.08.2023 у справі №910/12834/23 направлено матеріали позовної заяви Виконавчого комітету Калитянської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю Овіфарма про стягнення заборгованості у розмірі 11 853,84 гривень за виключною підсудністю до Господарського суду Київської області.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 18.09.2023 у справі №910/12834/23 залишено позовну заяву Виконавчого комітету Калитянської селищної ради без руху, постановлено виявлені недоліки усунути протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали.

22.06.2023 через канцелярію Господарського суду Київської області від Виконавчого комітету Калитянської селищної ради надійшла заява про усунення недоліків та позовна заява в новій редакції, згідно прохальної частини якої позивач просить стягнути з відповідача загалом 11 853,84 гривень та проводити розгляд справи за участю позивача.

Відповідно до приписів ст. ст. 174, 176 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Оскільки позивач у встановлений строк усунув недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку про прийняття до розгляду відповідної позовної заяви та відкриття провадження у справі.

Відповідно до приписів ст. ст. 12, 247 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Беручи до уваги предмет та підстави позову, зважаючи на заявлену позивачем у даному спорі ціну позову, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд дійшов висновку, що справа за поданою позовною заявою є малозначною, а тому підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Стосовно ж клопотання позивача про розгляд справи за його участі слід зазначити таке.

Приписами ст. ст. 1, 14 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 169, ч. ч. 1, 4 ст. 170 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема: зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; підстави заяви (клопотання, заперечення).

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З огляду наведеного, оскільки вимога позивача про розгляд вказаної справи за його участю не мотивована жодними обставинами та підставами, суд дійшов висновку про залишення відповідного клопотання позивача без розгляду, оскільки фактичне повернення такого клопотання, що міститься у прохальній частині позову, є неможливим.

В розрізі зробленого висновку суд наголошує позивачу про те, що під час звернення до господарського суду із відповідним позовом та оформлення пов`язаних з цим позовом пояснень, заяв, клопотань, останні мають містити відповідні мотивування та нормативні підстави, тобто як зміст порушеного питання, так і причини його заявлення з посиланням на норми ГПК України, що передбачають можливість розгляду судом такого клопотання/заяви.

Поряд з тим згідно приписів статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

За таких обставин, оскільки предметом позову у даній справі є вимога про стягнення 11 853,84 грн, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням (викликом) сторін, суд дійшов висновку про відсутність підстав для проведення розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на вказане суд звертає увагу учасників справи, що:

- згідно частини 13 статті 8 ГПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться;

- згідно частини 7 статті 252 ГПК України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Також суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою.

Керуючись ст. ст. 12, 176, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Прийняти позовну заяву Виконавчого комітету Калитянської селищної ради до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Викладене у прохальній частині позову Виконавчого комітету Калитянської селищної ради клопотання про розгляд справи за участі представника позивача залишити без розгляду.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, без проведення судового засідання.

4. Позивач вправі надати суду у письмовій формі: заперечення на відзив та клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву; додаткові докази по справі (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншій стороні - у строк до 02.11.2023.

5. Протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідач вправі надати суду у письмовій формі відзив на позов та додаткові докази по справі (за наявності), а також клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

6. Довести до відома учасників судового провадження, що у разі подання до суду заяв по суті, зокрема відзиву, відповіді на відзив та/або клопотань з процесуальних питань, до таких заяв та клопотань додаються докази надсилання (надання) їх копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

7. Роз`яснити учасникам справи, що згідно приписів ст. 118 Господарського процесуального кодексу України: право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку; заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

8. Повідомити учасників справи про можливість: надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою; отримати інформацію в справі, що розглядається, на вебсторінці офіційного вебпорталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: ko.arbitr.gov.ua/sud5012/.

Ухвала складена та підписана 02.10.2023, набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України та в частині призначення справи до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, встановлення відповідних строків для вчинення процесуальних дій оскарженню окремо від рішення суду згідно ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України не підлягає, тоді як в частині залишення без розгляду клопотання про розгляд справи за участі представника позивача ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з моменту її складення у відповідності до ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.А. Ярема

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113856591
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 853,84 гривень

Судовий реєстр по справі —910/12834/23

Ухвала від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні