Ухвала
від 02.10.2023 по справі 914/2868/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

02.10.2023 р. Справа № 914/2868/23

Суддя Господарського суду Львівської області З.П. Гоменюк, розглянувши матеріали

за позовом Приватного підприємства «Нова Трейд», м. Львів

до відповідача Приватного підприємства «Спокійна Трейд», м. Львів

про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників, визнання недійсним акта приймання-передачі нежитлової будівлі до статутного капіталу, скасування рішення державного реєстратора, скасування державної реєстрації права власності на нежитлову будівлю та визнання права власності на нежитлову будівлю

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Приватного підприємства «Нова Трейд» до відповідача Приватного підприємства про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників, визнання недійсним акта приймання-передачі нежитлової будівлі до статутного капіталу, скасування рішення державного реєстратора, скасування державної реєстрації права власності на нежитлову будівлю та визнання права власності на нежитлову будівлю.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишити її без руху з огляду на таке.

Відповідно до п. 2 ч. 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Судом вбачається, що позивач у позовній заяві зазначає у якості відповідача Приватне підприємство «Спокійна Трейд», за адресою: вул. Патона Є., буд. 4а, кв. 84; ідентифікаційний код юридичної особи: 30918102. Однак, відповідно до зазначеного ідентифікаційного коду юридичної особи, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містяться відомості, відповідно до яких, зареєстрована юридична особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Виробниче підприємство «Галтранрембуд».

Таким чином, позивачу необхідно зазначити коректні відомості щодо відповідача.

Згідно з п. п. 7, 8 ч.3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Всупереч наведеному, позивачем у позовній заяві не зазначено про відомості щодо вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання такої заяви; не вказано про наявність доказів, які не можуть бути подані разом із позовною.

Враховуючи наведене, суд зазначає про доцільність зазначення відповідних відомостей, що передбачені статтею 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У поданій до суду позовній заяві позивач просить суд:

1.Визнати недійсним рішення загальних зборів засновників (власників) Приватного підприємства «Спокійна Трейд», оформлені протоколом №4 від 28.07.2023 року.

2.Визнати недійсним Акт приймання-передачі нежитлової будівлі до статутного капіталу Приватного підприємства «Спокійна Трейд», посвідчений 28.07.2023 року приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Орач Христиною Ігорівною та зареєстрований в реєстрі за номерами 570, 571.

3.Скасувати рішення державного реєстратора Відділу «Центр надання адміністративних послуг Заболотцівської сільської ради» Кіріченко Віталія Васильовича індексний номер 68774441 від 08.08.2023 року про державну реєстрацію права власності на нежитлову будівлю літ. Г-1, загальною площею 177,3 кв. м., що знаходиться за адресою: вул. Антонича Б.-І., буд. 20 «б», Львівська область, місто Львів, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1874466246101 за Приватним підприємством «Спокійна Трейд», номер відомостей про речове право 51276715.

4.Скасувати державну реєстрацію права власності Приватного підприємства «Спокійна Трейд» на нежитлову будівлю літ. Г-1, загальною площею 177,3 кв. м., що знаходиться за адресою: вул. Антонича Б.-І., буд. 20 «б», Львівська область, місто Львів, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1874466246101, номер відомостей про речове право 51276715.

5.Визнати за Приватним підприємством «Нова Трейд» право власності на нежитлову будівлю літ. Г-1, загальною площею 177,3 кв. м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1874466246101.

Згідно з ч.1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною 2 ст. 4 цього ж Закону передбачено, що за подання до господарського суду позовної заяви: майнового характеру розмір судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру розмір судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік» було визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року дорівнював 2684,00 грн.

Позовна вимога про визнання права власності належить до позовних вимог майнового характеру, а тому судовий збір у даній справі обраховується у розмірі 1,5 відсотка від ціни позову, яка в силу приписів п. 2 ч. 1 ст. 163 Господарського процесуального кодексу України визначається вартістю майна.

З матеріалів позовної заяви судом встановлено, що вартість майна відповідно до акта приймання-передачі нежитлової будівлі до статутного капіталу ПП «Нова Трейд» від 22.05.2023 року становить 490000,00 грн.

Таким чином, судовий збір за вимогу майнового характеру становить 7350,00 грн.

Відповідно до зазначеного вище, позовна заява, окрім вимоги майнового характеру про визнання права власності на нежитлову будівлю, містить окремі чотири самостійні вимоги немайнового характеру, а отже сума судового збору, яка підлягає до сплати позивачем становить 10736,00 грн.

У матеріалах позовної заяви, що подана до суду, міститься платіжна інструкція №1315110019 від 15.09.2023 про сплату судового збору на суму 10034,00 грн, що підтверджує часткову сплату судового збору за заявлені позовні вимоги до Господарського суду Львівської області.

Відповідно, суд зазначає про те, що позивачу необхідно доплатити судовий збір у розмірі 8052,00 грн.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що позивачем не дотримано вимог Господарського процесуального кодексу України, а саме: не сплачено судовий збір відповідно до законодавства України.

Згідно з ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Варто зазначити, що форма і зміст документів, які подаються до господарського суду, повинні відповідати вимогам, встановленим чинним законодавством для цих документів.

Позивач долучає до позовної заяви копію статуту приватного підприємства «Спокійна Трейд», що затверджений протоколом №3 загальних зборів засновників (власників) ПП «Спокійна Трейд» від 17.07.2023 року. Зазначений документ поданий до суду у неналежній якості, через зміщення тексту ксерокопії, а також містить фрагменти нечитабельного тексту, а саме: сторінка 10-12 статуту.

Таким чином, суд зобов`язує позивача надати належну (читабельну) копію статуту приватного підприємства «Спокійна Трейд», що затверджений протоколом №3 загальних зборів засновників (власників) ПП «Спокійна Трейд» від 17.07.2023 року, з якого суд в змозі встановити фактичні обставини.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене, відповідно до вказаних норм ГПК України позовну заяву слід залишити без руху, встановивши позивачеві спосіб і строк для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали на усунення допущених недоліків, зазначених у мотивувальній частині цієї ухвали.

У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113856784
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів засновників, визнання недійсним акта приймання-передачі нежитлової будівлі до статутного капіталу, скасування рішення державного реєстратора, скасування державної реєстрації права власності на нежитлову будівлю та визнання права власності на нежитлову будівлю

Судовий реєстр по справі —914/2868/23

Рішення від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні