Ухвала
від 26.09.2023 по справі 916/2149/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

підготовчого засідання суду

про відкриття провадження у справі про банкрутство

"26" вересня 2023 р. Справа № 916/2149/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Найфлейша В.Д.,

При секретарі судового засідання Білинській І.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи 916/2149/23

за заявою: ГУ ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, 5, код ЄДРПОУ 44069166)

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

Представники сторін в судове засідання не з`явились

ВСТАНОВИВ:

ГУ ДПС в Одеській області звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон», посилаючись на положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою суду від 25.05.2023р. заяву ГУ ДПС в Одеській області про відкриття провадження у справі про банкрутство залишено без руху, встановлено ГУ ДПС в Одеській області строк для усунення недоліків заяви протягом 10-ти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху, а саме надання доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

08.06.2023р. до суду надійшло клопотання про надання додаткового строку для усунення недоліків заяви.

Ухвалою суду від 15.06.2023р. продовжено Головному управлінню ДПС в Одеській області строк до 20.06.2023р. для подачі заяви про усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство по справі №916/2149/23.

28.08.2023р. до суду надійшла заява про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 05.09.2023р. заяву ГУ ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, 5, код ЄДРПОУ ВП 44069166) до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) про відкриття провадження у справі про банкрутство прийнято до розгляду, розгляд заяви про відкриття провадження у справі призначено у підготовчому засіданні суду на "26" вересня 2023 р. о 12:40 год., яке відбудеться в приміщенні господарського суду (м. Одеса, проспект Шевченка, 29), зал судового засідання № 2, тел. /0482/ 307-990), зобов`язано боржника надати відзив на заяву про відкриття справи про банкрутство з доказами відправлення заявнику його копії із зазначенням у відзиві наявних заперечень щодо вимог заявника, визнано явку представників заявника, боржника та арбітражного керуючого у судове засідання обов`язковою, зобов`язано арбітражного керуючого Динника Володимира В`ячеславовича надати заяву про участь у справі про банкрутство чи заяву про неможливість участі із зазначенням причин.

Представники сторін повідомлені належним чином про дату та час судового засідання, однак в судове засідання не з`явились, боржником заперечень щодо відкриття провадження у справі про банкрутство не надано.

Розглянувши у підготовчому засіданні суду матеріали заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, господарський суд встановив:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 05.11.2020р. по справі №420/3006/20 адміністративний позов Головного управління ДПС в Одеській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» про стягнення податкового боргу у розмірі 13 799 386 грн. 01 коп. задоволено повністю, вирішено стягнути з рахунків у банках, що обслуговують платника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Бейтон»: АТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ» МФО 305880, номер рахунку НОМЕР_1 (980-українська гривня); Казначейство України (ел. адм. подат.) МФО 899998, номер рахунку UA548999980000037512000341765(980-українська гривня) суму заборгованості по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у розмірі 13 799 386 грн. 01 коп. на бюджетний рахунок №UА578999980313080029000015008, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, код 38016923, отримувач коштів УК у м. Одесі /Приморський р-н/14060100.

На виконання рішення суду контролюючий орган звернувся з інкасовими дорученням (розпорядженнями) до банків, обслуговуючих ТОВ «БЕЙТОН», щодо списання з розрахункових рахунків боржника суму податкової заборгованості, від яких було отримано вищезазначені відповіді:

1. Інкасове доручення (розпорядження) №61870-13 від 21.05.2021 на суму 13 799 386 грн. - повідомлення про повернення інкасового доручення без виконання, у зв`язку з примусовим списанням коштів за іншим виконавчим документом, ніж той, для забезпечення виконання якого накладено арешт, і на цьому рахунку немає інших (крім арештованих) коштів;

2. Інкасове доручення (розпорядження) №61870-13 від 21.05.2021 на суму 13 799 386грн. - повідомлення про повернення інкасового доручення без виконання, у зв`язку з тим, що кошти накопичені для списання за іншими виконавчим документом.

Згідно ч. 4 ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно ч. 2 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства, право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор.

Ч. 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом. Неявка у підготовче засідання сторін, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Згідно з ч. 2 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про: відкриття провадження у справі; відмову у відкритті провадження у справі.

Перевіривши можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав, суд встановив, що такі зобов`язання виникли на підставах, передбачених законодавством України та підтверджені належними доказами, не виконані боржником, доказів, підтверджуючих спроможність їх виконати у повному обсязі боржник не надав.

Враховуючи вищевикладене, суд встановив наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, введення процедури розпорядження майном та призначення розпорядника майна.

Згідно з ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Відповідно до п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу. Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

У разі якщо заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не містить пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією або до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не додано заяви цього арбітражного керуючого про участь у справі, або з підстав, визначених частиною третьою статті 28 цього Кодексу, цього арбітражного керуючого не може бути призначено розпорядником майна або керуючим реструктуризацією, або заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство подано боржником - юридичною особою, призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією здійснюється господарським судом самостійно з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, у порядку, що діяв до дня введення цього Кодексу в дію, шляхом застосування автоматизованої системи.

Враховуючи, що ГУ ДПС в Одеській області не надано пропозиції щодо призначення арбітражного керуючого у справі про банкрутство, тому суд визначив кандидатуру арбітражного керуючого шляхом автоматизованої системи.

Відповідно до довідки від 31.08.2023р. обрано кандидатуру арбітражного керуючого, а саме: Динник Володимир В`ячеславович. Ухвала про прийняття заяви про відкриття провадження направлена арбітражному керуючому Диннику В.В., однак була повернута до суду з відміткою: «адресат відсутній за вказаною адресою». Арбітражний керуючий Динник В.В. не звернувся до суду з заявою про участь в справі про банкрутство.

Так, до суду надійшли заяви арбітражних керуючих Дарієнко В.Д. та Шалашного Л.О. про участь в справі про банкрутство. Суд, дослідивши заяви арбітражних керуючих, встановив, що місцезнаходження офісу Дарієнко В.Д. місто Одеса, Шалашного Л.О. Київська область. Тому, з метою економії часу та витрат на проведення процедури розпорядження майном, суд приходить до висновку про відхилення заяви арбітражного керуючого Шалашного Л.О. про участь в справі про банкрутство.

Розглянувши заяву арбітражного керуючого Дарієнко В.Д. про участь у справі у якості розпорядника майном, суд дійшов висновку, що заява арбітражного керуючого відповідає вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу, кандидатура арбітражного керуючого не є заінтересованою особою стосовно сторін, у зв`язку з чим суд призначає арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича (свідоцтво №284 від 31.05.2013р.) розпорядником майна ТОВ «Бейтон».

Відповідно до ч. 9 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства, з метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, на офіційному веб-порталі судової влади України не пізніше наступного дня з дня постановлення ухвали суду про відкриття провадження у справі господарський суд оприлюднює повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення).

Підпунктом 17.8 п. 17 Перехідних положень ГПК України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи оприлюднення інформації щодо справи, визначеної цією редакцією Кодексу, на офіційному веб-порталі судової влади України здійснюється в порядку, визначеному Положенням про автоматизовану систему документообігу суду.

Отже, господарський суд вважає за необхідне оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про відкриття справи про банкрутство ТОВ «Бейтон».

Керуючись ст.ст. 28, 30, 39, 40, 41, 44, 45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд-

У Х В А Л И В:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541).

2. Визнати вимоги ГУ ДПС в Одеській області до (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, 5, код ЄДРПОУ ВП 44069166) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) на суму 13 799 368,01 грн.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів (зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію).

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів: забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах; забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій; не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій; зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію; не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

4.Ввести процедуру розпорядження майном боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) строком на 170 календарних днів.

5.Призначити розпорядником майна боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) арбітражного керуючого Дарієнко Віктора Дмитровича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №284 від 31.05.2013р.).

6. Заяву арбітражного керуючого Шалашного Л.О. про участь у справі про банкрутство відхилити.

7. Встановити грошову винагороду розпоряднику майна Дарієнко В.Д. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) за рахунок коштів, авансованих заявником на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області.

8. Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави, вчиняти без згоди розпорядника майна або суду, який розглядає справу про банкрутство, будь-які правочини щодо розпорядження його нерухомим та рухомим майном, цінними паперами.

9. Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541).

10. Встановити строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 14.11.2023р., строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 26.11.2023р.

11. Зобов`язати Головне управління Статистики в Одеській області (вулиця Польська, 20а, Одеса, Одеська область, 65000) надати баланси та фінансові звіти: Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) за період 2020-2022рр.

12. Зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області Державної податкової служби України (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, 5, код ЄДРПОУ 44069166) надати перелік банківських рахунків боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Бейтон» (65023, Одеська область, місто Одеса, вулиця Ніжинська, будинок 52, код ЄДРПОУ 41787541) з моменту створення по теперішній час із зазначенням дати відкриття та дати закриття (за наявності) таких рахунків.

13.Призначити попереднє судове засідання на „14 листопада 2023р. року о 17:00 год., яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29 в залі суд. засідання № 2 (1 поверх) тел. (0482)307-990.

Копію ухвали надіслати електронною поштою: Управлінню державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (udr@omr.gov.ua), Першому Примоському відділу державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в в Одеській області (info_pm1@od.od.dvs.gov.ua), Головному управлінню ДПС в Одеській області Державної податкової служби України (od.official@tax.gov.ua), Головному управлінню Статистики в Одеській області (gus@od.ukrstat.gov.ua), Приморському районному суду м. Одеси (inbox@pm.od.court.gov.ua).

Повний текст ухвали складено та підписано 02.10.2023 року.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала законної сили негайно після її проголошення згідно ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів згідно ст. 256 ГПК України.

Суддя В.Д. Найфлейш

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113856847
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —916/2149/23

Постанова від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні