Рішення
від 02.10.2023 по справі 292/1155/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/1155/23

Провадження № 2-о/292/26/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2023 року смт Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Рябенької Т.С.,

секретаря судового засідання Володіної В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження у смт Пулини цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Пулинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про надання права на шлюб,

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2023 року заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про надання права на шлюб, мотивуючи її тим, що народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стрибіж Червоноармійського (Житомирського) району Житомирської області. В 2022 році познайомилась з ОСОБА_2 , з яким весь цей час підтримує тісні особисті стосунки, кохають один одного і за вільною згодою вирішили укласти шлюб з метою створення сім"ї, що відповідає їх інтересам. За час спільного проживання у них народилася донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яку вони виховують разом. Для реєстрації шлюбу вони звернулися до Пулинського відділу ДРАЦС у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), однак їм було відмовлено у прийнятті заяви у зв"язку з недосягненням нею шлюбного віку, встановленого ч. 2 ст. 23 Сімейного кодексу України, та рекомендовано звернутися до суду. Його батьки та батьки ОСОБА_2 не заперечують щодо укладення між ними шлюбу. Враховуючи вищевикладене, просить суд постановити рішення, яким надати їй право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

22.09.2023 до відкриття провадження у справі заявниця ОСОБА_1 подала до суду письмову заяву про залучення до участі у справі як заінтересованої особу її матері ОСОБА_3 .

Ухвалою судді від 25.09.2023 відкрито окреме провадження у справі, призначено її до судового розгляду та залучено до участі у справі як заінтересовану особу ОСОБА_3 .

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з"явилася, подала до суду письмову заяву про розгляд справи без її участі. Заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити. Додала заяву свого батька ОСОБА_5 про надання згоди на її шлюб.

Представник заінтересованої особи Пулинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) в судове засідання не з"явився, про місце, дату та час розгляду справи повідомлений належним чином. Будь-яких заяв та клопотань від нього на адресу суду не надходило.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з"явився, подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Просить надати ОСОБА_1 право на шлюб з ним, так як це відповідає його інтересам.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з"явилася, про місце, дату та час розгляду справи повідомлена належним чином. Будь-яких заяв та клопотань від неї на адресу суду не надходило.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

За положеннями ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Частиною 1 ст. 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до ст. 22 СК України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Згідно ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Як вбачається з копії паспорта заявниці № НОМЕР_1 , виданого 19.10.2021, та копії свідоцтва про її народження серії НОМЕР_2 , виданого 15.09.2007 виконавчим комітетом Стрибізької сільської ради Червоноармійського району Житомирської області, на час розгляду справи вік ОСОБА_1 становить 16 років 1 місяць (а.с. 3, 6).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 09.05.2023 Пулинським відділом ДРАЦС у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 10).

Відповідно до довідки Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області № 896 від 13.09.2023 до складу сім`ї ОСОБА_1 входять: батько ОСОБА_5 , 1971 р.н., мати ОСОБА_3 , 1973 р.н., сестра ОСОБА_6 , 1994 р.н., брат ОСОБА_7 , 1996 р.н. та дочка ОСОБА_4 , 2023 р.н. (а.с. 7).

В своїх письмових заявах на адресу суду батько заявниці ОСОБА_5 та мати ОСОБА_2 ОСОБА_8 не заперечують проти надання згоди ОСОБА_1 на шлюб з ОСОБА_2 .

Таким чином, судом встановлено, що на момент розгляду справи в суді заявниці виповнилось 16 років 1 місяць, що надає їй право на звернення до суду у відповідності до ч. 2 ст. 23 СК України із заявою про надання права на шлюб.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що надання заявниці права на шлюб відповідає її інтересам, так як вона народила дитину і має намір зареєструвати шлюб з

ОСОБА_2 та створити сім"ю, а батьки заявниці та заінтересованої особи не заперечують проти укладення шлюбу між ними.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13, 76-78, 81, 89, 258, 259, 263-265, 293, 294, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. ст. 22, 23 СК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Пулинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про надання права на шлюб задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи,які бралиучасть усправі,але небули присутніу судовомузасіданні підчас оголошення рішення,можуть податиапеляційну скаргупротягом тридцятиднів здня отримання копії цьогорішення.

Суддя Т.С. Рябенька

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113858199
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —292/1155/23

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні