Ухвала
від 29.09.2023 по справі 320/25485/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про залишення позову без розгляду

29 вересня 2023 року Справа № 320/25485/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Колеснікова І.С., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження клопотання представника позивача про залишення позовної заяви без розгляду в адміністративній справі

за позовом Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГКО УКРАЇНА"

про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені, -

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Київське міське відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГКО УКРАЇНА" про стягнення адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1 853 736,34 грн та пені в розмірі 130 503,12 грн.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 31.07.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд без повідомлення (виклику) учасників справи.

18 серпня 2023 року до суду надійшло клопотання від Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, яким просить залишити позовну заяву без розгляду. Клопотання мотивовано тим, що сума адміністративно -господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році у розмірі 1 984239,46грн. відповідачем сплачена, заборгованість в межах позовних вимог відсутня. Просив вирішити питання щодо повернення позивачу судового збору сплаченого при поданні позову.

Розглянувши вказану заяву представника позивача, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд зазначає такі обставини.

Згідно частини 3 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно пункту 5 частини 1 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Так, у зв`язку із самостійним врегулюванням сторонами даного спору, залишення позовної заяви без розгляду не порушить права сторін та інших осіб, а тому, заява представника позивача підлягає до задоволення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви позивача та залишення без розгляду позовної заяви.

Окрім того, частиною 5 статті 240 КАС України передбачено, що в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Враховуючи той факт, що позивачем до суду подано клопотання про залишення позовної заяви без розгляду, судовий спір, який був сплачений позивачем при зверненні до суду із позовом з урахуванням пункту 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про судовий збір», не підлягає поверненню.

У відповідності до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Окрім зазначеного, позивач є суб`єктом владних повноважень, відтак заява в частині повернення позивачу судового збору сплаченого при поданні позову не підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись статтями 47, 132, 139, 240, 241, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву позивача про залишення позову без розгляду та повернення судового збору - задовольнити частково.

Позовну заяву Київського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГКО УКРАЇНА" про стягнення адміністративно-господарських санкцій в розмірі 1 853 736,34 грн та пені в розмірі 130 503,12 грн. - залишити без розгляду.

У задоволенні заяви в частині повернення судового збору відмовити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженнні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали. .

Суддя Колеснікова І.С.

Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113862714
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —320/25485/23

Ухвала від 29.09.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні