Постанова
від 02.10.2023 по справі 308/14157/23
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/14157/23

3/308/6843/23

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2023 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Шепетко І.О., за участі представника Закарпатської митниці Державної митної служби України СелешаО.Я., розглянувши матеріали справи про порушення митних правил, які надійшли з Закарпатської митниці Держмитслужби, відносно громадянина України

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце народження Україна, Закарпатська область, Ужгородський район, с. Сторожниця; місце роботи тимчасово не працює; місце проживання АДРЕСА_1 ; паспорт громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_1 виданий 25.06.2018, орган, що видав 2101, ІНПП НОМЕР_2 -

за ч.3ст.471Митного кодексуУкраїни -

в с т а н о в и в:

29.07.2023 о 10 год. 47 хв. в зону митного контролю на ділянку «В`їзд» вантажного напрямку митного поста «Ужгород-автомобільний» Закарпатської митниці заїхав вантажний автомобіль марки «Iveco», реєстраційний номерний знак НОМЕР_3 , з причепом марки Прагматек номерний знак НОМЕР_4 де в якості водія слідував громадянин України ОСОБА_1 , який переміщував два легкових автомобілі як гуманітарну допомогу. Відправником гуманітарної допомоги є: Територіальна громада Чехії, і які слідували на адресу: Благодійна організація Благодійний фонд становлення громадянського суспільства, ЄДРПОУ 38839175, м.Ужгород вул. Капушанська буд.14.

До митного оформлення гр. ОСОБА_1 подав наступні документи: технічні паспорти на автомобілі та декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою

Під час проведення митного контролю вантажного автомобіля та митного огляду вантажу у багажнику одного з автомобілів, що перевозились як гуманітарна допомога, а саме в автомобілі «Skoda Octavia» реєстраційний номерний знак НОМЕР_5 було виявлено незаявлені за встановленою формою медичні препарати іноземного виробництва, а саме:

- Медичний препарат іноземного виробництва «Neurol 0.5 mg», діюча речовина «Alprazolam» (альпразолам), в кількості однієї заводської упаковки, всього 30 пігулок, фірма виробник «Zentiva.», країна виробник Чехія.

Вартість даного медичного препарату, згідно маркуванню на упаковці становить 1,88 Євро за упаковку.

- Медичний препарат іноземного виробництва «XANAX SR 0,5 mg», діюча речовина «Alprazolamum» (алпразолан), в кількості однієї заводської упаковки з 30 пігулками, фірма виробник «Upjohn», країна виробник - Чехія.

Вартість даного медичного препарату, згідно маркуванню на упаковці становить 2,26 Євро.

- Медичний препарат іноземного виробництва «Tramadol Hydrochloride 50 mg», діюча речовина «Tramadol Hydrochloride» (Трамадол гідрохлорид), в кількості однієї заводської упаковоки, всього 100 пігулок, фірма виробник «Somex Pharma», країна виробник - Англія.

Вартість даного медичного препарату, згідно мережі Інтернет становить 16,29 Євро.

Загальна вартість виявлених медичних препаратів становить 20,43 євро що згідно курсу НБУ станом на 29.07.2023р. (40,7228) становить 831 гривні 96 копійок.

Доступ до виявлених медпрепаратів нічим не утруднювався.

Зазначені медикаменти громадянин України ОСОБА_1 не визнав своєю власністю і зазначив, що не знає походження даних медичних препаратів.

Діючі речовини «Clonazepamum» (клонозепам), «Alprazolamum» (алпразолан), «Tramadoli hydrocloridum» (трамадол гідрохлорид) віднесені до переліку наркотичних засобів та психотропних речовин і прекурсорів затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770 Таблиці № ІІI Списку №2 «Психотропні речовини, обіг яких обмежено»

Дії гр. ОСОБА_1 кваліфіковано за ч.3 ст. 471 Митного кодексу України (далі МК України), тобто не заявив митному органу точні відомості про переміщувані ним через митний кордон предмети, які підлягають обов`язковому декларуванню та обмежені до переміщення через митний кордон України.

В судове засідання гр. ОСОБА_1 з`явився, відомості, викладені в протоколі підтвердив, зазначив, що він перевозив автомобілі в якості гуманітарної допомоги як водій. В одному із автомобілів було знайдено медичні препарати. Вказав, що до них він відношення не має, вони належали попередньому власнику. Не мав наміру вчиняти правопорушення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 257 МК України декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Відповідно ч. 1 ст. 318 МК України митному контролю підлягають усі товари, транспортні засоби комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Згідно ч. 1 ст. 197 МК України, у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та/або їх випуск залежно від вимог відповідного закону здійснюються митними органами на підставі отриманих від державних органів, інших установ та організацій, уповноважених на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, з використанням механізму «єдиного вікна» відповідних дозвільних документів та/або відомостей про включення (виключення) товару до (з) відповідного реєстру у формі електронних документів, засвідчених електронним підписом, які підтверджують дотримання встановлених обмежень щодо переміщення таких товарів через митний кордон України, якщо використання таких дозвільних документів та/або відомостей для здійснення митних формальностей передбачено законами України. У випадках, передбачених цим Кодексом, для здійснення митних формальностей можуть використовуватися паперові примірники таких документів, надані декларантом або уповноваженою ним особою.

Згідно з ч. 2 даної статті центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, визначає коди товарів згідно зУКТ ЗЕД, на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження, та розміщує відповідну інформацію на своєму офіційному веб-сайті та на єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі».

Згідно з «Переліком товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012, № 436 на лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, які визначено постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. №770, необхідний дозвіл на право ввезення (вивезення) чи на право транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.

Згідно з ст. 26 Закону України від 15.02.1995, № 60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», фізичні особи мають право перевозити наркотичні засоби і психотропні речовини, придбані за призначенням лікаря, за наявності та на підставі рецепта, виданого закладом охорони здоров`я відповідно до вимог статей 27 і 28 цього Закону.

Дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що гр. ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.3 ст. 471 МК України, та враховуючи положення ст. 33 КУпАП вважає, що на нього слід накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією таких товарів.

Відповідно до ст. 40-1 КУпАП, судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення. Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» - ставка судового збору, у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення, складає 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що становить 536,80грн.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. ст. 458, 464, 465, 471, 522, 526-529 МК України ст.ст. 33, 40-1, 283, 284, 287-291 КУпАП, , ст. 4 Закону України «Про судовий збір», суд -

п о с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.3 ст.471 МК України та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн. (п`ять тисяч сто гривень) з конфіскацією зазначених товарів, а саме:

-Медичний препарат іноземного виробництва «Neurol 0.5 mg», діюча речовина «Alprazolam» (альпразолам), в кількості однієї заводської упаковки, всього 30 пігулок, фірма виробник «Zentiva.», країна виробник Чехія, вартістю 76,56 грн.

-Медичний препарат іноземного виробництва «XANAX SR 0,5 mg», діюча речовина «Alprazolamum» (алпразолан), в кількості однієї заводської упаковки з 30 пігулками, фірма виробник «Upjohn», країна виробник Чехія, вартістю 92,03 грн.

-Медичний препарат іноземного виробництва «Tramadol Hydrochloride 50 mg», діюча речовина «Tramadol Hydrochloride» (Трамадол гідрохлорид), в кількості однієї заводської упаковоки, всього 100 пігулок, фірма виробник «Somex Pharma», країна виробник Англія, вартістю 663,37 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір на користь держави у розмірі 536,80 грн. (п`ятсот тридцять шість гривень вісімдесят копійок).

Постанова суду у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі до Закарпатського апеляційного суду через Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Суддя І.О. Шепетко

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113870666
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяСправи про порушення митних правил, які підлягають розгляду в судовому порядку Митний кодекс 2012 р. Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю

Судовий реєстр по справі —308/14157/23

Постанова від 02.10.2023

Адмінправопорушення

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шепетко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні