Рішення
від 03.10.2023 по справі 462/2000/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/2000/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2023 року головуючий суддя Залізничного районногосуду м.Львова БориславськийЮ.Л.розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду у м. Львові цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс Плюс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

в с т а н о в и в :

голова правління ОСББ «Едельвейс Плюс» Павлов М.Є. звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , у якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з 01.07.2017 року по 30.09.2021 року у розмірі 11594,87 грн., що виникла у квартирі АДРЕСА_1 . Свої позовні вимоги мотивує тим, що відповідач у період з 16.01.2014 по 29.10.2021 був власником квартири АДРЕСА_1 . Співвласники даного будинку створили Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку /ОСББ/ «Едельвейс Плюс», яке здійснює управління та обслуговує будинок по АДРЕСА_2 , однак відповідач не здійснив оплату вказаних послуг, у зв`язку з чим утворилася заборгованість. Відтак, просить позов задовольнити.

Ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 19.06.2023 року справу прийнято до свого провадження, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення /виклику/ сторін. Відповідачу встановлено п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву на позовну заяву.

Судом вжитозаходів длязабезпечення дотриманняправ відповідачащодо належногоповідомлення пророзгляд справисудом,зокрема,скеровано заадресою місцяреєстрації відповідачапоштове відправлення,яке повернуто відділенням пошти до суду 17.07.2023 року у зв`язку із відсутністю адресата за вказаною адресою.

У зв`язку з наведеним, ухвалою Залізничного районного суду м. Львова від 21.08.2023 року постановлено повторно скерувати копію ухвали про відкриття провадження у справі разом із копією позовної заяви відповідачу за адресою, вказаною у позовній заяві, де виникла заборгованість та розмістити оголошення на веб-сторінці Залізничного районного суду м. Львова в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, яким повідомити відповідача про те, що у провадженні суду перебуває дана справа та роз`яснити зміст ст. 178, 193 ЦПК України, продовжити строк розгляду цивільної справи за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс Плюс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в порядку спрощеного провадження без повідомлення /виклику/ сторін на термін не більше двадцяти днів з дня отримання судом відомостей щодо вручення поштового відправлення відповідачу.

21.08.2023 року судом розміщено оголошення на веб-сторінці Залізничного районного суду м. Львова в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, яким суд повідомив сторін про те, що у провадженні суду перебуває дана справа та роз`яснено зміст ст. 178, 193 ЦПК України.

Скерований відповідачу поштовий конверт за адресою, вказаною у позовній заяві, де виникла заборгованість, повернуто відділенням поштового зв`язку до суду 20.09.2023 року за закінченням терміну зберігання.

Верховний Суд у постанові від 18 березня 2021 року у справі № 911/3142/19 сформував правовий висновок про те, що направлення листа рекомендованою кореспонденцією на дійсну адресу є достатнім для того, щоб вважати повідомлення належним, оскільки отримання зазначеного листа адресатом перебуває поза межами контролю відправника.

Відзив на позов відповідачем не подано.

У матеріалах справи відсутні клопотання сторін про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи наведене, відповідно до ч.8 ст. 178 та ч.5 ст. 279ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247ЦПК України в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши справу в порядку спрощеного провадження, без повідомлення /виклику/ сторін, вивчивши зібрані по справі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до переконання, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Із змісту ст. 12 ЦПК України вбачається, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій відповідно до положень ч.1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

В залежності від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газопостачання, централізоване опалення тощо), 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, освітлення місць загального користування, поточний ремонт тощо), 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо) (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.1Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно ст.14Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» передбачено розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін і тарифів на них.

Частиною 4 ст. 319 ЦК України визначено, що власність зобов`язує.

Відповідно до положення статті 322 Цивільного кодексу України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як вбачається з долучених до матеріалів справи копій документів, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс-Плюс» зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою даного ОСББ є: АДРЕСА_2 , керівником є ОСОБА_2 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, квартира АДРЕСА_1 з 16.01.2014 року по 29.10.2021 року належала на праві власності ОСОБА_1 та у період з 03.07.2017 року по 29.10.2021 року була предметом іпотеки, іпотекодавцем був ОСОБА_1 .

Відповідно доположень ЗаконуУкраїни «Проіпотеку» іпотека - вид забезпечення виконання зобов`язання нерухомим майном (неподільним об`єктом незавершеного будівництва, майбутнім об`єктом нерухомості), що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання задовольнити свої вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами такого боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Законом України«Про житлово-комунальніпослуги» визначено, що індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

Згідно ч. 1, 3 ст.9Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, ОСОБА_1 , будучи власником квартири АДРЕСА_1 , допустив виникнення заборгованості у період з 01.07.2017 по 30.09.2021 року за житлово-комунальні послуги у розмірі 11594,87 грн., що підтверджується долученою до матеріалів справи копією фінансово-особового рахунку № НОМЕР_1 .

Відповідачем не надано належних та допустимих доказів на спростування зробленого позивачем розрахунку щодо розміру заборгованості.

Таким чином, враховуючи порушення відповідачем виконання зобов`язань по сплаті за житлово-комунальні послуги, суд визнає правомірною вимогу позивача щодо стягнення з відповідача на його користь боргу у розмірі 11594,87 грн.

Відповідно до положень ч. 1, 3 ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи наведене, суд приходить до переконання, що позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс Плюс» до ОСОБА_1 про стягнення боргу є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. (ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України).

Тому, із відповідача слід стягнути на користь позивача витрати, пов`язані зі сплатою судового збору при поданні позову до суду у розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст. 322, 526 Цивільного кодексу України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст. 2, 4, 6-13, 82, 89, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 274-275, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

позов Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Едельвейс Плюс»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості зажитлово-комунальніпослуги- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 / ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 / на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс Плюс»/ЄДРПОУ 40015960, р/р № НОМЕР_3 у АТ КБ «Приватбанк», місцезнаходження: м. Львів, вул. Караджича, 29Г/ заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 11594 /одинадцять тисяч п`ятсот дев`яносто чотири/ гривні 87 копійок.

Стягнути із ОСОБА_1 / ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 / на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Едельвейс Плюс»/ЄДРПОУ 40015960, р/р № НОМЕР_3 у АТ КБ «Приватбанк», місцезнаходження: м. Львів, вул. Караджича, 29Г/ судові витрати в розмірі 2684,00 /дві тисячі шістсот вісімдесят чотири/ гривні.

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення, або у строки та порядку, передбачені ст. 354, 355 ЦПК України.

Текст судового рішення складений 03 жовтня 2023 року.

Суддя: Бориславський Ю. Л.

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113871282
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —462/2000/23

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Бориславський Ю. Л.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Бориславський Ю. Л.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Бориславський Ю. Л.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Бориславський Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні