Рішення
від 25.09.2023 по справі 606/1418/23
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1418/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2023 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Марціцкої І.Б.

при секретарі Пасько І.Б.

за участю представника заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовлі цивільну справу за заявою ОСОБА_3 заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Теребовлянський відділ ДРАЦС у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, КНП "Козівська центральна районна лікарня Козівської селищної ради", Теребовлянська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Тернопільській області про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернулась до суду із заявою про встановлення факту що має юридичне значення, а саме, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Козова Козівського району Тернопільської області, батьком якої є громадянин України ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , матір"ю є громадянка України ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Заява обгрунтована тим, що заявниці для отримання паспорта громадянина України необхідно подати свідоцтво про народження або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження. Однак всі документи зберігав батько ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 . Оригінал свідоцтва про народження заявниці відсутній, у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян інформація щодо актового запису про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 відсутня. Заявниці відмовлено у прийнятті документів щодо виготовлення паспорта громадянинаУкраїни Теребовлянським відділом Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області. Встановлення факту народження необхідно заявниці для оформелення паспорта громадянина України.

В судовому засіданні заявниця підтримала заявні вимоги з підстав, викладених у заяві та просила їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засіданні вказала, що вона народила доньку ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Козова, вихованням дитини займався батько ОСОБА_4 , а також він оформляв усі документи доньки, чому відсутній актовий запис про народження дитини їй невідомо.

Представник заінтересованої особи Теребовлянського відділу ДРАЦС у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не заперечує з приводу заявних вимог, просить справу слухати за їх відсутності.

Представник заінтересованої особи КНП "Козівська центральна районна лікарня Козівської селищної ради" не заперечує з приводу заявних вимог, просить справу слухати за їх відсутності.

Представник заінтересованої осби Теребовлянської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Тернопільській області в судове засідання не з"явився, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Дослідивши та оцінивши докази по справі судом встановлено наступні обставини.

Відповідно до відомостей, що містяться у довідці виданій КНП "Козівська центральна районна лікарня Козівської селищної ради" 14.03.2022 року №01-1-11/391, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 о 00:25 год. народила у пологовому будинку Козівської ЦРЛ дівчинку вагою 3,400 гр., ростом 50 см. Діагноз: пологи 4-ті, термінові, при вагітності 40-41 тиждень, в передньому виді потиличного передлежання.

Відповідно до довідки виданої Микулинецькою селищною радою Тернопільської області №197 03.05.2023 року, ОСОБА_3 2004 року народження, є жителькою АДРЕСА_2 .

Згідно довідки виданої Теребовлянським фаховим коледжом культури і мистецтв 11.04.2023 року №42, ОСОБА_3 , студентка 3 курсу денної форми навчання за спеціальністю 023 "Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація" Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв, початок навчання -01.09.2020 року.

ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 11.05.2022 року виконавчим комітетом Микулинецької селищної ради Тернопільської області.

Як вбачається із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян №00040035806, у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян інформація щодо актового запису про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 - відсутня.

Теребовлянським відділом Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області 28.04.2023 року відмовлено ОСОБА_3 у прийнятті документів щодо виготовлення паспорта громадянина України. У повідомленні про відмову вказано, що особа, яка звертається за оформленням паспорта вперше після досягнення 18-річного віку за відстності свідоцтва про народження може подати витяг з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження. Оскільки ОСОБА_3 не подано жодного із перелічених документів їй було відмовлено у прийнятті документів щодо виготовлення паспорта громадянина України.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а згідно п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час в разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Відповідно ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно з п.18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом, що відповідає положенням ст. 14 ЦПК України.

Інформація про народження громадянина України має бути внесена до Єдиного державного реєстру актів цивільного стану України. Згідно ч. 1 ст. 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України. Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків або за заявою, поданою в електронній формі. Якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За відсутності закладу документа охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

На підставі вищенаведеного, враховуючи ключове значення, яке має встановлення факту народження дитини для реалізації особистих немайнових та майнових прав заявниці, суд вважає, що заяву слід задовольнити та встановити факт, що має юридичне значення.

Керуючись ст. ст. 293, 315, 316 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_3 заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Теребовлянський відділ ДРАЦС у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, КНП "Козівська центральна районна лікарня Козівської селищної ради", Теребовлянська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Тернопільській області про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Козова Козівського району Тернопільської області, батьком якої є громадянин України ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , матір"ю є громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Теребовлянському відділу ДРАЦС у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції провести реєстрацію народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Козова Козівського району Тернопільської області, батьком якої є громадянин України ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , матір"ю є громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.Б. Марціцка

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113872384
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження

Судовий реєстр по справі —606/1418/23

Рішення від 25.09.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні