Рішення
від 02.10.2023 по справі 465/6360/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/6360/23

2-о/465/240/23

РІШЕННЯ

Іменем України

02.10.2023 року Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Мартьянової С.М.,

секретаря судового засідання Сеньків А.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій» про встановлення факт, що має юридичне значення,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просив суд встановити факт належності диплома НОМЕР_1 про закінчення середнього професійно-технічного училища №26 за професією токар, виданого 22.07.1980 року ОСОБА_1 , заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 .

В обґрунтування заяви вказує, що заявник мешкає в АДРЕСА_1 . В свідоцтві про його народження та його паспорті вказано прізвище ОСОБА_1 . З 1977 по 1980 року заявник навчався у Львівському середньому професійно-технічному училищі №26 за спеціальністю токар і отримав диплом. В дипломі, виданому заявнику про закінчення вказаного училища в прізвищі допущена помилка і замість прізвища ОСОБА_2 вказано ОСОБА_3 . Дану помилку заявник виявив тільки зараз, коли почав оформлювати пенсійні документи.

В даний час Львівське середнє професійно-технічному училищі №26 перейменовано і має назву Державний заклад «Львівське професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій». Заявник звернувся із заявою до директора училища пр. внесення виправлень в його диплом, але отримав відповідь, що вносити зміни в прізвище в дипломі училище повноважень не має.

Отже, лише прізвище заявника в дипломі про закінчення СПТУ №26 не збігаються з його прізвищем, вказаним у Свідоцтві про народження та паспорті. У зв`язку з вищевикладеним заявник був вимушений звернутися до суду з даною заявою.

Ухвалою суду від 11.09.2023 року відкрито провадження у справі за заявою. Розгляд справи визначено проводити в порядку окремого провадження. Призначено судове засідання.

Заявник в судове засідання не з`явився. Представник заявника ОСОБА_4 надав заяву про підтримання заяви про встановлення факту, що має юридичне значення та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали заяви дійшов наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , у с. Андріївка Буського району Львівської області, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 15.09.2000 Франківським РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області.

Також, у матеріалах справи наявне свідоцтво про народження заявника серії НОМЕР_4 від 19 липня 1977 року, згідно якого ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 .

22 липня 1980 року заявнику видано диплом НОМЕР_1 в тому, що він в 1977 році вступив і в 1980 році закінчив повний курс середнього професійно-технічного училища №26 і здобув професію токар. Однак, у вказаному дипломі в прізвищі заявника допущена помилка та вказано прізвище як « ОСОБА_3 ».

В довідці від 10.08.2023 року №45 вказано, що видана ОСОБА_1 (прізвище, ім`я по батькові написане російською мовою, тому що книги наказів і поіменні книги учнів у вказаний період навчання велися російською) про те, що він дійсно навчався у міському середньому професійно-технічному училищі №26 м. Львова (реорганізоване у Львівській професійний ліцей комп`ютерних технологій згідно наказу Міністерства освіти і науки України №582 від 01.09.2003 року. Згідно наказу Міністерства освіти та науки України № 1692 від 03.12.2013 року і наказу управління професійно-технічної освіти, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки Департаменту Львівської обласної адміністрації №402 від 12.12.2013 року змінено тип і назву Львівського професійного ліцею комп`ютерних технологій на Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій») з 01.09.1977 року (наказ про зарахування №17-К від 01.09.1977 року) за професією «токар» і був випущений 21.07.1980 року (наказ про випуск №13-К від 21.07.1980 року).

Заявник звернувся із заявою до Державного навчального закладу «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій» про внесення змін до диплому.

З відповіді Державного навчального закладу «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій» (колишня назва Львівське середнє професійно-технічне училище №26) вбачається, що для підтвердження навчання громадян навчальний заклад користується книгами наказів про зарахування та відрахування учнів, а також, поіменними книгами учнів. Внести зміни у прізвище заявника в дипломі, виданому в 1980 році, навчальний заклад не має повноважень.

Згідно зіст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 6 ч. 1ст.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до абзаців 1 та 2 пункту 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року №637, основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загально обов`язкового державного соціального страхування (далі-персоніфікований облік), є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 1постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Згідно частини 1статті 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

З дослідженого диплому НОМЕР_1 виданого 22.07.1980 року Львівським середнім професійно-технічним училищем №26, вбачається, що вони видані на особу ОСОБА_1 .

Разом з цим, судом встановлено, що згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , виданого 19 липня 1977 року встановлено, прізвище, ім`я, по батькові заявника ОСОБА_1 , що підтверджується і паспортом громадянина України, в якому також прізвище ім`я та по батькові записані як ОСОБА_1 .

Отже, суд приходить до висновку, що під час судового розгляду встановлено факт належності саме заявнику ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , диплому НОМЕР_1 про закінчення середнього професійно-технічного училища №26 за професією токар, виданого 22.07.1980 року.

Встановлення факту, про який просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки забезпечує йому право на оформлення пенсії.

За таких обставин заява ОСОБА_1 про встановлення факту належності йому правовстановлюючих документів є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями263,265,293 - 294,315,319,352,354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій» про встановлення факт, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт про те, що диплом НОМЕР_1 про закінчення середнього професійно-технічного училища №26 за професією токар виданий 22.07.1980 року на прізвище ОСОБА_1 належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у випадку відкладення складання повного рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне училище інформаційно-комп`ютерних технологій», місцезнаходження 79052, м. Львів, вул. Широка, б. 77А.

Суддя Мартьянова С.М.

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено04.10.2023
Номер документу113882496
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —465/6360/23

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні