Рішення
від 26.09.2023 по справі 161/11959/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/11959/23

Провадження № 2-о/161/336/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 вересня 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі :

головуючого - судді Гриня О. М.,

за участю секретаря судового засідання Жежерун Д. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку цивільну справу за заявою Луцької міської ради про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

Заявник Луцька міська рада звернулася в суд із заявою про визнання спадщини відумерлою.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 . Актовий запис про смерть зареєстровано в Реєстрі 24 травня 2022 року на підставі заяви ОСОБА_2 , молодшої медсестри (секційна) паталогоанатомічного відділення комунального підприємства «Медичне об`єднання Луцької міської територіальної громади» Луцької міської ради. Витяг з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання не видавався. Відповідно до листа КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» від 12 червня 2023 року захоронення ОСОБА_1 проводилось зазначеним підприємством за рахунок коштів місцевого бюджету. Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав не нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 08 червня 2023 року ОСОБА_1 є власником квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 . Зареєстровані особи за вказаною адресою відсутні. Відповідно до витягу зі Спадкового реєстру від 13 червня 2023 року у Спадковому реєстрі інформація про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_1 відсутня. З метою розшуку спадкоємців померлої ОСОБА_1 на офіційному сайті Луцької міської ради 08 червня 2023 року розміщено оголошення про розшук спадкоємців. Станом на день звернення до суду з цією заявою спадкоємці ОСОБА_1 відсутні.

На підставі наведеного Луцька міська рада просить визнати відумерлою спадщину, а саме: квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , та передати її у власність Луцької міської територіальної громади в особі Луцької міської ради.

Ухвалою судді від 18 липня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

Представник заявника Луцької міської ради Романова І. Л. у судове засідання не з`явилася, попередньо подала суду заяву про розгляд справи без її участі. У вказаній заяві представник заявника просить заяву про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Предметом розгляду заяви є визнання спадщини відумерлою.

Суд установив, що квартира за адресою: АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ). Наведене підтверджується з інформацією з Державного реєстру речових прав не нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 08 червня 2023 року (а. с. 6).

З дослідженого судом повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № 00036018488 від 01 липня 2022 року встановлено, що ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 79 років. Актовий запис про смерть зареєстровано в Реєстрі 24 травня 2022 року на підставі заяви ОСОБА_2 , молодшої медсестри (секційна) паталогоанатомічного відділення комунального підприємства «Медичне об`єднання Луцької міської територіальної громади» Луцької міської ради. Витяг з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання не видавався (а. с. 4-5).

Згідно з інформацією, наданою КП «Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» від 12 червня 2023 року, захоронення ОСОБА_1 проводилось Луцьким спецкомбінатом КПО в липні 2022 року за кошти місцевого бюджету (а. с. 7).

З копії Акту приймання виконаних робіт за липень 2022 року вбачається, що вартість поховання одинокої громадянки ОСОБА_1 становить 5336,90 гривень (а. с. 8).

На запит суду Перша Луцька державна нотаріальна контора Волинської області листом № 1292/01-09 від 15 серпня 2023 року повідомляє, що згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 спадкова справа не заводилась.

Відповідно до п.8 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до ст. 334 ЦПК України, заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Відповідно до статті 335 ЦПК України, у заяві про визнання спадщини відумерлою мають бути зазначені відомості про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю, про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом, або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття.

Відповідно до ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що до органу місцевого самоврядування може переходити спадкове майно в силу закону, хоча орган місцевого самоврядування не є спадкоємцем ані за законом, ані за заповітом. Причому частина перша статті 1277 ЦК України передбачає власне обов`язок, а не право органу місцевого самоврядування подати відповідну заяву до суду.

Тобто, спадкове майно, яке залишилось без визначеного законом правонаступника (спадкоємця), повинно перейти у власність до певного суб`єкта цивільних правовідносин, і в конкретних обставинах справи, за допомогою правового механізму визнання спадщини відумерлою, суд забезпечує перехід такого права до органу місцевого самоврядування.

Суд установив, що спадкоємці щодо майна ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні. З моменту відкриття спадщину минуло більше одного року, спадкове майно має всі ознаки відумерлої спадщини, адже у встановлені законом строки про її прийняття ніхто не звертався. Відтак, наявні всі підстави для визнання такої спадщини відумерлою та передачу її територіальній громаді на праві власності.

Аналіз перевірених і оцінених доказів переконує суд, що вимоги заявника про визнання відумерлою спадщини ОСОБА_1 , яка складається квартири за адресою: АДРЕСА_1 , є обґрунтованими та підлягають задоволенню, оскільки їх доведено належними, допустимими та достатніми доказами.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1220, 1221, 1270, 1277 ЦК України, ст. ст.10, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 11, 76, 81, 265, 293, 337, 338, 352, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву Луцької міської ради про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , відумерлою спадщиною та передати ти її у власність Луцької міської територіальної громади в особі Луцької міської ради.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 28 вересня 2023 року.

Суддя

Луцького міськрайонного суду О. М. Гринь

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113885385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —161/11959/23

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Шевчук Л. Я.

Рішення від 26.09.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні