Ухвала
від 03.10.2023 по справі 913/284/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про закриття провадження у справі

03 жовтня 2023 року м. Харків Справа № 913/284/23

Провадження № 3/913/284/23

Господарський суд Луганської області у складі судді Секірського А.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "Телемережі України", м. Луцьк Волинської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн", м. Сєвєродонецьк Луганської області

про стягнення 171 094 грн 80 коп.

без повідомлення (виклику) сторін

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телемережі України" 14.08.2023 (дата оформлення поштового відправлення) звернулося до Господарського суду Луганської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн" про стягнення заборгованості за договором про надання послуг із забезпечення мовлення в багатоканальній телемережі від 01.04.2020 № Т2020/17 в сумі 171 094 грн 80 коп.

Позов обґрунтовано тим, що позивач на виконання зобов`язань за договором про надання послуг із забезпечення мовлення в багатоканальній телемережі від 01.04.2020 № Т2020/17 за період з 01.08.2020 по 31.05.2022 надав відповідачу телекомунікаційні послуги на загальну суму 217 744 грн 80 коп., за які відповідач розрахувався частково на суму 46 650 грн 00 коп., у зв`язку з чим утворився борг в сумі 171 094 грн 80 коп., що стало підставою для звернення позивача до суду з відповідним позовом.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.08.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Секірському А.В.

Ухвалою Господарського суду Луганської області від 22.08.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Телемережі України" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 913/284/23, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами, встановлено учасникам справи строк для подання заяв по суті справи, а також встановлено позивачу строк для надання додаткових документів.

Частиною 5 ст. 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

У випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення (ч. 11 ст. 242 ГПК України).

Ухвала про відкриття провадження у справі в паперовій формі була надіслана 22.08.2023 рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження позивача: 43023, Волинська область, м. Луцьк, вул. Карбишева, будинок 2ж та в електронній формі на електронну пошту: tov.tmu@gmail.com.

30.08.2023 на офіційну електронну адресу суду від позивача надійшли пояснення, підписані кваліфікованим електронним підписом, разом з доказами направлення на адресу електронної пошти відповідача - donbasonline@ukr.net копії позовної заяви з доданими до неї документами.

У паперовій формі пояснення з доказами направлення копії позовної з доданими до неї документами на адресу електронної пошти відповідача - donbasonline@ukr.net надійшли 04.09.2023.

Відповідно до інформації, отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, встановлено, що місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн" є: 93402, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, будинок 5, квартира 28. Інформація для здійснення зв`язку: +38(050)644 03 99, donbasonline@ukr.net.

За інформацією Акціонерного товариства "Укрпошта", розміщеною на офіційному сайті (https://offices.ukrposhta.ua), відділення поштового зв`язку на території Сєвєродонецької міської територіальної громади тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції на адресу місцезнаходження відповідача є неможливим.

Відповідно до п.п. 21 п. 1 розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються Законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції".

За приписами ч. 1 ст. 121 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією" перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 затверджений Перелік територій на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією, до якого включена Сєвєродонецька міська територіальна громада, територія якої є тимчасово окупованою з 25.06.2022 та на якій зареєстрований відповідач.

Оскільки відповідач у справі знаходиться на тимчасово окупованій території, куди Акціонерне товариство "Укрпошта" не здійснює пересилання поштової кореспонденції, відповідно до приписів ч. 1 ст. 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" повідомлення для Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн" про розгляд справи та про його право подати відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, суд здійснив 25.08.2023 через оголошення, розміщене на сторінці Господарського суду Луганської області (у розділі "Інше/Повідомлення для учасників справ, які знаходяться в районі проведення антитерористичної операції та на тимчасово окупованих територіях") офіційного вебпорталу "Судова влада України" в мережі Інтернет.

Крім того, про відкриття провадження у справі № 913/284/23, розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами та встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн" строків для подачі заяв по суті справи відповідач був повідомлений шляхом передачі 22.08.2023 телефонограми за номером телефону (050)644 64 77, яку прийняв директор Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Донбас Онлайн" Шаповалова О.С.

Також, ухвала про відкриття провадження у справі в електронній формі була надіслана відповідачу 22.08.2023 на адресу електронної пошти - donbasonline@ukr.net, інформація про яку зазначена у позовній заяві та інформація про яку є у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Враховуючи викладене, відповідач належним чином був повідомлений про відкриття провадження у справі та про його право подати заяви по суті справи.

Відповідач правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався.

25.09.2023 на офіційну електронну адресу суду від позивача надійшла заява про залишення позову без розгляду, у зв`язку з погашенням відповідачем боргу в сумі 171 094 грн 80 коп., що підтверджується копією платіжної інструкції від 21.09.2023.

Суд бере до уваги, що одержана від позивача заява про залишення позову без розгляду з додатком, які надіслані на адресу електронної пошти суду, не містять відомостей про підписання цих документів кваліфікованим електронним підписом, що підтверджується актом від 25.09.2023.

У паперовій формі заява про залишення позову без розгляду та доданий до неї документ надійшли на адресу суду 29.09.2023.

Суд, розглянувши заяву позивача про залишення позову без розгляду, зазначає наступне.

22.08.2023 Господарським судом Луганської області постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі № 913/284/23 та розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України передбачено, що суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Згідно зі ст. 251 ЦК України строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом (ст. 113 ГПК України).

За приписами ст. 115 ГПК України строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Положеннями ч. 1 ст. 116 ГПК України передбачено, що перебіг процесуальних строків починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Заява про залишення позову без розгляду подана позивачем 25.09.2023 (дата оформлення поштового відправлення).

З огляду на відкриття провадження у справі 22.08.2023, тому з урахуванням приписів ст. 116 ГПК України, розгляд справи по суті розпочався 22.09.2023.

Таким чином, заява позивача про залишення позову без розгляду подана після початку розгляду справи по суті, у зв`язку з чим у задоволенні вказаної заяви позивача слід відмовити.

Як вбачається із матеріалів справи, після скерування позивачем позовної заяви до суду - 14.08.2023, відповідач погасив заборгованість в сумі 171 094 грн 80 коп., що підтверджується копією платіжної інструкції від 21.09.2023.

Враховуючи викладене, а також наявні докази, суд дійшов висновку про необхідність закриття провадження у справі відповідно до приписів п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України, у зв`язку з відсутністю предмета спору.

Відповідно до ч. 4 ст. 231 ГПК України про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Судом встановлено, що при зверненні із позовною заявою позивачем сплачено судовий збір в сумі 2 684 грн 00 коп., що підтверджується платіжною інструкцією від 11.08.2023 № 1004.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору врегульовано Законом України "Про судовий збір".

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд враховує, що відповідно до п. 5 ч. 1, ч. 5 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях. Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Відтак, судовий збір може бути повернутий за відповідним письмовим клопотанням особи, яка його сплатила.

Станом на момент прийняття рішення про закриття провадження у справі, такого клопотання суду не подано.

На підставі викладеного, керуючись п. 2 ч. 1 ст. 231, ст.ст. 234, 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1.У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Телемережі України" про залишення позову без розгляду відмовити.

2.Закрити провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 03.10.2023 та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду у строки, передбачені ст. 256 ГПК України, та порядку, визначеному ст. 257 ГПК України.

Суддя Андрій СЕКІРСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113892817
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 171 094 грн 80 коп. без повідомлення (виклику) сторін

Судовий реєстр по справі —913/284/23

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Секірський А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні