Ухвала
від 28.09.2023 по справі 922/3859/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"28" вересня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/3859/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Трофименко С.В.

за участю :

ліквідатора арбітражної керуючої Філатової В.К.

Розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "КМП Інвест"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд"

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 28.12.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Філатову В.К.

16.06.2023 через кабінет системи "Електронний суд" від ліквідатора арбітражної керуючої Філатової В.К. надійшло клопотання, в якому вона повідомляє, що нею було виконано та завершено ліквідаційну процедуру, у зв`язку із чим ліквідатор направляє до суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс і все докази завершення процедури ліквідації ТОВ "Хімтехтрейд"

Ухвалою суду від 21.06.2023 звіт ліквідатора призначено до розгляду на 31.07.2023.

11.07.2023 від ліквідатора надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи листа Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС від 22.05.2023 року.

11.07.2023 від голови комітету кредиторів надійшло клопотання, в якому він просить суд затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "Хімтехтрейд" та ліквідувати боржника ТОВ "Хімтехтрейд" як юридичну особу.

Крім того, 11.07.2023 від ТОВ "КМП Інвест" надійшло клопотання, в якому кредитор зазначає, що не заперечує проти затвердження звіту ліквідатора.

Ухвалою суду від 31.07.2023 розгляд звіту ліквідатора відкладено на04.09.2023 року.

29.09.2023 через кабінет системи "Електронний суд" від ліквідатора арбітражної керуючої Філатової В.К. надійшли доповнення до звіту ліквідатора.

Ухвалою суду від 04.09.2023 відкладено розгляд звіту ліквідатора на 25.09.2023.

25.09.2023 через кабінет системи "Електронний суд" від ліквідатора надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових пояснень щодо поданого звіту.

Ухвалою суду від 25.09.2023, яка занесена до протоколу судового засідання, розгляд звіту ліквідатора, а також звіту ліквідатора про нарахування та виплату суми основної грошової винагороди, здійснення та відшкодування його витрат відкладено на 28.09.2023.

Присутній в судовому засіданні ліквідатор арбітражна керуюча Філатова В.К. зазначила, що нею були вчинені всі належні дії в ліквідаційній процедурі, у зв`язку з чим просить суд затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та закрити провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи та ліквідаційний звіт про роботу ліквідатора і документи, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, заслухавши пояснення ліквідатора, суд встановив наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.10.2021 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд", код ЄДРПОУ 43407923; визнано розмір вимог ініціюючого кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "КМП Інвест" у сумі основного боргу 9472083,52, у сумі 22 700,00 грн. сплаченого судового збору за подачу даної заяви, у сумі 54000,00 грн. авансування винагороди арбітражного керуючого в справі.

На офіційному веб - сайті Вищого господарського суду України 13.10.2021 було оприлюднено повідомлення про порушення справи про банкрутство. Визначено граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника. Зазначено відомості про розпорядника майна.

На адресу суду надійшли заяви ТОВ "Меркурій 2021", ТОВ "Тубний завод" з грошовими вимогами до боржника, які прийняті судом до розгляду та призначені в попереднє судове засідання.

Ухвалою суду від 23.11.2021 (попереднє засідання) визнано вимоги ТОВ "Меркурій 2021", код 44088985, у сумі 19807000,00 грн. основного боргу; витрати товариства з обмеженою відповідальністю "Меркурій 2021" щодо сплати судового збору в сумі 4540,00 грн.підлягають включенню до першої черги реєстру вимог кредиторів, а також визнано вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод", код 32030717, у сумі 9557718,18 грн. основного боргу; витрати товариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" щодо сплати судового збору в сумі 4540,00 грн підлягають включенню до першої черги реєстру вимог кредиторів.

Як вже було зазначено, постановою господарського суду Харківської області від 28.12.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Філатову В.К.

Після оприлюдення повідомлення про визнання боржника банкрутом, до суду надійшла заява Головного управління ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України з кредиторськими вимогами до боржника на суму 7750,00 грн. (штрафні санкції) та 4962,00 грн. судового збору.

Ухвалою суду від 05.12.2023 рокувизнано вимоги ГУ ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України в сумі 7750,50 грн., які включено до шостої черги погашення реєстру вимог кредиторів; витрати ГУ ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України щодо сплати судового збору в сумі 4962,00 грн. включено до першої черги погашення реєстру вимог кредиторів.

Після визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ліквідатором було здійснено низку заходів відповідно до ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ліквідатором було проведено інвентаризацію всіх активів боржника станом на 01 лютого 2022 року, за результатами проведення якої було встановлено відсутність будь-якого майна банкрута.

Також ліквідатором було встановлено, що банкрут не має заборгованості по заробітній платі, не має заборгованості по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров`ю, та з виплати авторської винагороди. ТОВ "Хімтехтрейд" не має філій чи дочірніх підприємств та не є засновником інших юридичних осіб резидентів та нерезидентів.

У відповідності до положень Кодексу України з процедур банкрутства з метою встановлення майнового стану банкрута ліквідатором було направлено наступні запити:

1. до Регіонального інформаційного центру МВС України в Харківській області з проханням надати інформацію про наявність чи відсутність зареєстрованих органами транспортних засобів за ТОВ Хімтехтрейд" з зазначенням детальної інформації щодо цих засобів та отримано відповідь, що боржник не має транспортних засобів.

2 до Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України з проханням надати відомості про наявність або відсутність у боржника цінних паперів. За даними НКЦПФР у ТОВ "Хімтехтрейд" відсутні цінні папери.

4. до Державіаслужби України з проханням надати відомості про наявність або відсутність зареєстрованого права власності на повітряні судна за ТОВ "Хімтехтрейд". Відповіді ліквідатором не отримано. Разом із тим, за даними бухгалтерського обліку у боржника відсутні повітряні судна.

5. до ГУ Держпродспоживлужби України в Харківській області з проханням надати відомості про наявність або відсутність у боржника машин та механізмів. За інформацією Держпродспоживслужби ТОВ "Хімтехтрейд" не має зареєстрованого обладнання та техніки.

7. до нотаріуса Назарової О.С. з проханням надати Витяг із реєстру обтяжень рухомого майна ТОВ "Хімтехтрейд". У нотаріуса отримано Витяг №84406039 від 07.06.2023 відповідно до якого, рухоме майно, що обтяжене у ТОВ "Хімтехтрейд" відсутнє.

8. до Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області з проханням надати інформацію про наявність у боржника заборгованості або переплат із сплати збору до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та до фонду від нещасних випадків на виробництві. У відповіді на запит Фондом було повідомлено, що ТОВ "Хімтехтрейд" заборгованості зі сплати страхових коштів або переплати до Фонду соціального страхування України за даним страхувальником немає.

9. до Слобожанського об`єднаного Управління Пенсійного Фонду України в м. Харкові з проханням надати інформацію про наявність у боржника заборгованості або переплат із сплати збору до Фонду. У відповіді на запит Фондом було повідомлено, що ТОВ "Хімтехтрейд" (код ЄДРПОУ 43407923), не має заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

10. до Центру зайнятості в м. Харкові з проханням надати інформацію про наявність у боржника заборгованості або переплат із сплати зборів. У відповідь на запит Центром було повідомлено, що ТОВ "Хімтехтрейд" не зареєстроване як платник страхових внесків до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття України в Харківському міському центрі зайнятості.

11. до Харківської митниці, у відповіді на запит було повідомлено, що ТОВ "Хімтехтрейд" (код ЄДРПОУ 43407923) не має товарів на митних складах.

12. до Основ`янсько - Слобідського відділу державної виконавчої служби Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) з проханням надати інформацію щодо наявності чи відсутності виконавчого провадження порушеного у відношенні ТОВ "Хімтехтрейд". Згідно відповіді на запит відповідно до перевірки даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень, відповідно до якої здійснюється збирання, зберігання, захист, облік, пошук, узагальнення та надання відомостей про виконавчі дії, на виконанні у Основ`янсько- Слобідському відділі державної виконавчої служби у місті Харків Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) виконавчі провадження, де боржником є Товариство з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд" (код 43407923) не перебувають.

13. Крім того, у приватного нотаріуса Назарової О.С. ліквідатором було отримано інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №334864812. Згідно інформації будь-які відомості про наявність у ТОВ "Хімтехтрейд" права власності або інших прав на нерухоме майно відсутні.

14. до Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України з проханням надати відомості про наявність або відсутність зареєстрованого права власності на судна за ТОВ "Хімтехтрейд". За даними служби у боржника відсутні будь - які судна.

15. За інформацією Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці від 28.03.2023 згідно журналів реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, ведення яких передбачено пунктом 31 Порядку відомчої реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 8 від 06.01.2010, Міжрегіональним управлінням не здійснювалися реєстраційні дії щодо великотоннажних або інших технологічних транспортних засобів ТОВ "Хімтехтрейд" (код ЄДРПОУ 43407923)

Також через веб-сайт Міністерства юстиції України ліквідатором було проведено пошук в Єдиному державному реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з питання наявності корпоративних прав ТОВ "Хімтехтрейд" в інших юридичних особах. Згідно витягу із ЄДР ТОВ "Хімтехтрейд" не є засновником чи учасником та не має корпоративних прав в інших юридичних особах.

Через офіційний веб-портал Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ), ліквідатором отримана інформація про відсутність зареєстрованих за ТОВ "Хімтехтрейд" винаходів (корисних моделей), знаків для товарів і послуг, промислових зразків чи інших прав на інтелектуальну власність.

Під час виконання обов`язків арбітражного керуючого в справі про банкрутство згідно із нормами ст. 15 КУзПБ арбітражним керуючим було проведено аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника ТОВ "Хімтехтрейд" у відповідності до "Порядку проведення аналізу фінансово-господарського стану суб`єктів господарювання щодо наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства". В ході проведення фінансового аналізу не було виявлено ознак неправомірних дій відповідальних осіб боржника, що призвели до його стійкої фінансової неспроможності. Не було встановлено фактів: підписання завідомо невигідних для підприємства (у тому числі фіктивних) договорів; необґрунтованої виплати грошових коштів, необґрунтованої передачі третім особам майна; заплутування звітності, знищення документів або інформації, унаслідок чого неможлива ефективна робота підприємства тощо.

Згідно ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства у разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі керівника боржника, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника-юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов`язаннями. Тобто у разі наявності ознак доведення боржника до банкрутства.

Ліквідатором було встановлено, що керівництвом боржника проводилась робота спрямована на повернення дебіторської заборгованості, також велася робота з кредиторами щодо розстрочення сплати заборгованості, була погашена заборгованість перед бюджетом та працівникам виплачена заробітна плата та сплачувалися кошти в пенсійний фонд.

Субсидіарна відповідальність у справах про банкрутство має місце лише при підтвердженні вини посадових осіб у доведенні юридичної особи (боржника у справі про банкрутство) до стану неплатоспроможності. Наведене у фінансовому аналізі свідчить про відсутність ознак доведення до банкрутства та виключає субсидіарну відповідальність керівника боржника.

Також ліквідатор зазначає, що аналіз фінансово-господарської діяльності боржника не виявив підстав для солідарної відповідальності керівника. Керівником боржника ТОВ Хімтехтрейд було повідомлено кредиторів про складний фінансовий стан та не було проведено розрахунків з кредиторами з метою недопущення порушення прав одного кредитора у відношенні до іншого. Натомість здійснювалася претензійна діяльність та стягувалася дебіторська заборгованість, що свідчить про добросовісність керівника боржника. З боку кредиторів не надходило заяв чи клопотань про притягнення керівника боржника до солідарної відповідальності. Таким чином, ліквідатором не виявлено ознак чи підстав для звернення до суду із заявою про притягнення керівника чи засновника боржника до субсидіарної чи солідарної відповідальності передбаченої статтями 34 та 61 Кодексу України з процедур банкрутства.

Документи ТОВ "Хімтехтрейд" які підлягають довгостроковому зберіганню, були передані ліквідатором до архіву, що підтверджується довідкою Комунального підприємства "Міський архів" №36 від 08.06.2023.

Рахунок банкрута в АТ ОТП Банк" закрито, що підтверджується відповідною довідкою з банку №700-3/212 від 15.03.2023.

Кредиторська заборгованість, що включена до реєстру вимог кредиторів, не погашена у зв`язку відсутністю активів у боржника.

Ліквідатором складений реєстр непогашених вимог кредиторів.

У зв`язку з відсутністю у банкрута активів, ліквідатором складений ліквідаційний баланс станом на 22.05.2023 з непогашеною кредиторською заборгованістю на загальну суму 38930,3 тис. грн.

Відповідно до ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

22.05.2023 зборами кредиторів було прийнято рішення схвалити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, визнати роботу ліквідатора задовільною та звернутися до господарського суду від імені комітету кредиторів з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу

Відповідне клопотання від голови комітету кредиторів подане до господарського суду.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Згідно ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Враховуючи, що ліквідатором проведені всі необхідні дії з ліквідації банкрута, відсутність майна та інших активів підприємства, а також надання суду ліквідаційного балансу з непогашеною кредиторською заборгованістю, суд вважає за необхідне затвердити ліквідаційний баланс, звіт ліквідатора, ліквідувати юридичну особу - ТОВ "Хімтехтрейд", закрити провадження у справі та сповістити державні органи про ліквідацію банкрута.

Керуючись статтями 59-65, п. 7 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Ліквідувати юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Хімтехтрейд", код ЄДРПОУ 43407923.

Визнати погашеними вимоги кредиторів, що не погашені у зв`язку з недостатністю майна банкрута ТОВ "Хімтехтрейд", код ЄДРПОУ 43407923.

Провадження у справі закрити.

Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

Ухвалу направити ліквідатору (через кабінет системи "Електронний суд"), ГУ ДПС у Харківській області, утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України (через кабінет системи "Електронний суд"), ТОВ "КМП Інвест" (61010, м. Харків, вул. Георгіївська, 10), ТОВ "Тубний завод" (61010, м. Харків, вул. Георгіївська, 10), ТОВ "Меркурій 2021" (61010, м. Харків, вул. Георгіївська, 10), Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Харків) (61002, м. Харків, вул. Ярослава Мудрого, 26), Державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за місцем реєстрації боржника (61003, м. Харків, пл. Павлівська, 4), ГУ статистики у Харківській області (вул. М.Бажанова, 28, м. Харків, 61002), Основ`янсько-Слобідському ВДВС у місті Харкові східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (61001, місто Харків, Майдан Захисників України, будинок 7/8).

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дати складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 02.10.2023.

Суддя Яризько В.О.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113893317
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/3859/21

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 26.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 05.05.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні