Ухвала
від 02.10.2023 по справі 922/3065/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

02.10.2023м. ХарківСправа № 922/3065/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Трофімова І.В.

при секретарі судового засідання Погореловій О.В.

розглянувши матеріали справи

за позовом Краснокутської селищної ради Богодухівсього району Харківської області (62002, Харківська обл., Краснокутський р-н, смт. Краснокутськ, вул. Охтирська 1) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФЕНІКС ФАРМ" (61072, м. Харків, вул. Єсеніна, 16) про про виселення за участю представників:

позивача не з`явився;

відповідача Колесниченка А.С.,

ВСТАНОВИВ:

Краснокутська селищна рада Богодухівсього району Харківської області звернулась до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ФЕНІКС ФАРМ", в якій просить суд зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ФЕНІКС ФАРМ" звільнити нежитлове приміщення площею 21,6 кв. м., яке складається з однієї кімнати та має окремий вхід, розташоване за адресою: вул. Миру, 136, смт. Краснокутськ, Богодухівського району, Харківської області, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "ФЕНІКС ФАРМ".

Протокольною ухвалою від 13.09.2023 підготовче засідання відкладено на 28.09.2023 о(б) 16:00.

28.09.2023 представник відповідача надав до суду відзив (вх. 26259) та разом із відзивом подав клопотання, в якому просить суд залучити до участі у справі 3-ю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - КНП "Краснокутську Центральну районну лікарню" КСР, а також зобов`язати позивача та 3-ю особу надати відповіді на питання по суті спору.

Наданий відзив досліджено судом та приєднано до матеріалів справи.

Представник відповідача у судовому засіданні 28.09.2023 підтримав свої клопотання та просить суд зобов`язати позивача надати відповідь на питання по суті спору та залучити до участі у справі 3-ю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача КНП "Краснокутську Центральну районну лікарню" КСР.

Представник позивача у судове засідання 28.09.2023 не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши клопотання відповідача про залучення до участі у справі 3-ї особи, суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1-4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі, а також просить поновити йому строк на подачу відзиву.

Враховуючи приписи ст. 50 ГПК України, обставини зазначені відповідачем у клопотанні, суд дійшов висновку про необхідність його задоволення та залучення КНП "Краснокутську Центральну районну лікарню" КСР до участі у справі в якості 3-ї особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, оскільки саме залучена третя особа є орендодавцем за спірним договором.

Розглянувши клопотання відповідача про письмове опитування учасників справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 90 ГПК України учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи. Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням. Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання. Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом із заявою свідка надає такі докази. Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначених статтями 67, 68 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань. За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Оскільки в твердженнях сторін виникли протиріччя стосовно місцезнаходження орендованого за спірним договором майна, суд, з метою встановлення дійсних обставин справи, вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача та зобов`язати позивача та третю особу надати відповіді на питання по суті спору.

Керуючись ст. 50, 51, 88, 90, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Відповідача про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача задовольнити.

2. Залучити до участі у справі № 922/3065/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні Позивача Комунальне некомерційне підприємство "Краснокутська центральна районна лікарня" Краснокутської селищної ради (Адреса: Україна, 62002, Харківська обл., Краснокутський р-н, селище міського типу Краснокутськ, вул. Горянська, будинок 1, код ЄДРПОУ: 02002718).

2.1. Зобов`язати позивача направити на адресу залученої третьої особи копію позовної заяви з додатками.

2.2. Зобов`язати відповідача направити на адресу залученої третьої особи копію відзиву на позовну заяву з додатками.

3. Клопотання Відповідача про письмове опитування учасників справи задовольнити.

3.1. Зобов`язати Позивача та залучену третю особу надати відповіді на питання по суті спору, а саме:

1) Скільки конкретно приміщень площею 21,5 кв. м., які перебувають у власності / господарському віданні / оперативному управлінні Краснокутської селищної ради Богодухівсього району Харківської області та/або КНП "Краснокутська центральна районна лікарня" Краснокутської селищної ради (або їх правопопередників) використовує Відповідач та де це приміщення знаходяться фактично?

2) З якого моменту фактично встановлено, що Відповідач знаходиться у приміщенні щодо якого складено акт встановлення факту незаконного володіння приміщенням комунальної власності, що розташоване за адресою: вулиця Миру, 136, смт. Краснокутськ, Богодухвський район, Харківська область від 26.09.2022, доданого до позову (тобто чи перебував у цьому приміщенні до моменту складання акту та з якого саме моменту за позицією суб`єктів надання відповіді на питання)?

3) Чи знаходився Відповідач раніше у приміщенні, щодо якого складено акт встановлення факту незаконного володіння приміщенням комунальної власності, що розташоване за адресою: вулиця Миру, 136, смт. Краснокутськ, Богодухвський район, Харківська область від 26.09.2022, доданого до позову, зокрема з 14.10.2014 на підставі договору оренди комунального майна № 10 від 14.10.2014 з подальшими змінами чи з 16.02.2011 за попереднім (тобто передуючим № 10 від 14.10.2014) договором оренди?

4) Чи є приміщення площею 21,5 кв. м. за адресою 62002, пров. Лікарняний 2, смт Краснокутськ, Харківська обл., яке винаймає Відповідач за договором оренди, та приміщення щодо якого складно акт встановлення факту незаконного володіння приміщенням комунальної власності, що розташоване за адресою: вулиця Миру, 136, смт. Краснокутськ, Богодухвський район, Харківська область від 26.09.2022, доданого до позову одним і той самим приміщенням?

Якщо ні, то де конкретно знаходиться приміщення площею 21,5 кв. м. за адресою 62002, пров. Лікарняний 2, смт Краснокутськ, Харківська обл., яке винаймає Відповідач за договором оренди та за яке Позивач, КНП "КРАСНОКУТСЬКА ЦРЛ" КСР чи їх правопопередники отримували з 2014 року орендну плату на підставі договору оренди комунального майна № 10 від 14.10.2014 з подальшими змінами?

4. Зобов`язати Позивача та залучену третю особу подати до суду відповіді на запитання у строк до 09.10.2023, а також направити їх Відповідачу.

5. Оголосити перерву у підготовчому засіданні до 11.10.2023 о 15:00 год.

6. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 108.

7. Запропонувати залученій третій особі подати до суду пояснення стосовно даного спору.

8. Попередити учасників справи, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення.

Повний текст ухвали складено 03.10.2023.

СуддяІ.В. Трофімов

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113893412
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселення

Судовий реєстр по справі —922/3065/23

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні