Ухвала
від 26.09.2023 по справі 2а-7588/09/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 2а-7588/09/1370

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

26 вересня 2023 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Качур Р.П., за участю секретаря судового засідання Нарок Т. Р. розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну стягувача у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області до Підприємства Сокальської виправної колонії № 47 про стягнення заборгованості, -

УСТАНОВИВ:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні (вх. № 71778 від 21.09.2023), якій просить замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні № 39469539 з виконання виконавчого листа від 20.04.2010 у справі № 2а-7588/09/1370, виданому Львівським окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041 м. Львів вул. Героїв УПА 73/8; код ЄДРПОУ 41322361) на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016 м. Львів вул. Митрополита Андрея 10; код ЄДРПОУ 13814885).

В обґрунтування такої зазначено, що з 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», згідно з яким відбулось приєднання Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду України, відповідно до якого Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ і виконують функції з соціального страхування. Заявник вказав, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань 27.04.2023 за № 109954810818 внесено запис про припинення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області. Стверджує, що правонаступником вказаного Управління є Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області, відтак звернувся до суду із цією заявою.

Заяву призначено до розгляду в судовому засіданні.

У судове засідання представники сторін не з`явилися; про час і дату судового засідання повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи зазначене, суд розглянув заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні без представників сторін.

Суд вивчив матеріали заяви, дослідив матеріали справи та встановив таке.

У провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебувала справа № 2а-7588/09/1370 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області до Підприємства Сокальської виправної колонії № 47 про стягнення заборгованості.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 24.03.2010 року позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області до Підприємства Сокальської виправної колонії № 47 про стягнення заборгованості задоволено повністю.

Стягнуто з Підприємства Сокальської виправної колонії №47 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області борг зі сплати страхових внесків в сумі 10137,13 грн.

На виконання судового рішення Львівським окружним адміністративним судом 20.04.2010 року видано виконавчий лист у справі № 2а-7588/09/1370, стягувачем у якому зазначено - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 10.12.2014 замінено сторону виконавчого провадження з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Сокальському районі Львівської області на Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області.

Постановою державного виконавця Сокальського районного ВДВС ГТУЮ у Львівській області від 21.06.2018 року ВП № 51071687 повернуто виконавчий документ стягувачу.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 04.09.2018 замінено стягувача - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області у виконавчому листі № 2а-7588/09/1370, виданому Львівським окружним адміністративним судом 20.04.2010 року, на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041, м. Львів, вул. Героїв УПА, буд.73, корпус 8; код ЄДРПОУ 41322361).

Постановою державного виконавця Сокальського районного відділу державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) повернуто виконавчий документ (виконавчий лист № 2а-7588, виданий 20.04.2010 Львівським окружним адміністративним судом) на підставі п. 2 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження".

У зв`язку із набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» заявник звернувся до суду із цією заявою.

При вирішенні поданої заяви суд керується таким.

З 01 січня 2023 року набрав чинності Закон України № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі Закону № 2620-ІХ), який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я.

Відповідно до п. 2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно з пунктом 5 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ Фонду соціального страхування України доручено забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється (п. 6 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ).

Відповідно до п. 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

За наявних обставин суд дійшов висновку, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

Таким чином, встановлені судом обставини свідчать про вибуття стягувача у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого листа № 2а-7588, виданого Львівським окружним адміністративним судом 20.04.2010, - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041 м. Львів вул. Героїв УПА 73 корп. 8; код за ЄДРПОУ 41322361), правонаступником якого є Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016 м. Львів вул. Митрополита Андрея 10; код за ЄДРПОУ 13814885).

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Підставою для вибуття сторони виконавчого провадження є припинення (ліквідація чи реорганізація) юридичної особи. Перехід окремого суб`єктивного права та обов`язку від одного суб`єкта владних повноважень до іншого згідно з цивільним законодавством також є правонаступництвом.

Отже, необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником.

Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Після заміни вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником виконавець продовжує виконання виконавчого провадження в порядку, встановленому Законом.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадження, суд дійшов висновку про задоволення такої шляхом заміни стягувача у виконавчому листі № 2а-7588, виданому 20.04.2010 Львівським окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041 м. Львів вул. Героїв УПА 73 корп. 8; код ЄДРПОУ 41322361) на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016 м. Львів вул. Митрополита Андрея 10; код ЄДРПОУ 13814885).

Керуючись ст.ст. 243, 248, 256, 293-295, 379 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну стягувача у виконавчому листі задовольнити.

2. Замінити стягувача у виконавчому листі у справі № 2а-7588/09/1370, виданому 20.04.2010 Львівським окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041 м. Львів вул. Героїв УПА 73 корп. 8; код ЄДРПОУ 41322361) на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016 м. Львів вул. Митрополита Андрея 10; код ЄДРПОУ 13814885).

3. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 29.09.2023.

СуддяР.П. Качур

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113896450
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2а-7588/09/1370

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 04.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 25.11.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Ухвала від 10.12.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Постанова від 24.03.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костів Михайло Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні