Ухвала
від 25.09.2023 по справі 175/983/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/983/23

Провадження № 1-кп/175/56/23

2023 рік

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2023 року смт Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої: судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2

за участю прокурора: ОСОБА_3

за участю захисника: адвоката ОСОБА_4

за участю обвинуваченого: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023041440000101 за обвинувальним актом відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває кримінальне провадження за обвинувальним актом відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого в скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

В судовому засіданні захисник адвокат ОСОБА_4 заявила клопотання про призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану обвинуваченого; проведення експертизи просить доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Суд, вислухавши думку прокурора, який не заперечував проти призначення експертизи, обвинуваченого, який підтримав заявлене захисником клопотання, вивчивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню за такими підставами.

Відповідно доч.2ст.242КПК України,слідчий абопрокурор зобов`язанізабезпечити проведенняекспертизи щодо: 1) встановлення причин смерті; 2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; 3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; 4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; 6) визначення розміру матеріальних збитків, якщо потерпілий не може їх визначити та не надав документ, що підтверджує розмір такої шкоди, розміру шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяного кримінальним правопорушенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 332 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно доч.1ст.509КПК України,слідчий,дізнавач,прокурор зобов`язанізалучити експерта(експертів)для проведенняпсихіатричної експертизиу разі,якщо підчас кримінальногопровадження будутьвстановлені обставини,які даютьпідстави вважати,що особапід часвчинення суспільнонебезпечного діяннябула внеосудному абообмежено осудномустані абовчинила кримінальнеправопорушення восудному стані,але післяйого вчиненнязахворіла напсихічну хворобу,яка позбавляєїї можливостіусвідомлювати своїдії абокерувати ними.Такими обставинами,зокрема,є: 1) наявність згідно з медичним документом у особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті тощо).

Як було встановлено, обвинувачений ОСОБА_5 з 2012 року перебуває на амбулаторному обліку у лікаря психіатра ТОВ «Центр неврозів», у період з 28 червня 2023 року по 18 липня 2023 року перебував на стаціонарному лікуванні у КП «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги» з діагнозом «Гострий поліморфний психотичний розлад. F-23.0». Наразі обвинуваченому видане направлення на стаціонарне лікування у закладі з надання психіатричної допомоги.

Разом із цим, під час досудового розслідування психіатрична експертиза обвинуваченого ОСОБА_5 не була проведена.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає, що встановлені під час судового розгляду обставини дійсно викликають сумнів у осудності чи обмеженій осудності обвинуваченого, що потребує проведення відповідної психіатричної експертизи, а в інший спосіб психічний стан обвинуваченого встановити неможливо.

Також суд зауважує, що у клопотанні не наведено та не обґрунтовано підстав, передбачених ч. 2 ст. 509 КПК України, щодо необхідності проведення саме стаціонарної психіатричної експертизи обвинуваченого. Так, поміщення обвинувачуваного у стаціонарне відділення відповідного медичного закладу може мати місце лише у випадку, коли при проведенні амбулаторної судово-психіатричної експертизи виникає необхідність тривалого спостереження за такою особою або її дослідження. Наразі такої необхідності судом не встановлено. До того ж, у зазначеній захисником експертній установі стаціонарні психіатричні експертизи не проводяться, стаціонарна експертиза наразі проводиться виключно у Львівській філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Таким чином, враховуючи, що кримінальне провадження неможливо розглядати по суті без визначення психічного стану обвинуваченого, суд приходить до висновку про можливість часткового задоволення клопотання та призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, проведення якої доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», а в іншій частині клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 242, 332, 350, 509 КПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_4 про призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи задовольнити частково.

Призначити укримінальному провадженніза обвинувальнимактом відносно ОСОБА_5 ,обвинуваченого вскоєнні злочину,передбаченого ч.4ст.185КК України,амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу обвинуваченого ОСОБА_5 ,проведення якоїдоручити експертамДніпровської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Алексєєнко Надії, 84.

Питання, з яких має бути проведена експертиза:

1. Чи страждав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в момент скоєння інкримінованого йому злочину якимось психічним захворюванням? Якщо так, то яким саме?

2. Чи знаходився ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в момент скоєння інкримінованого йому злочину у тимчасово хворобливому стані? Якщо так, то в якому саме?

3. Чи міг ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в момент скоєння інкримінованого йому злочину усвідомлювати значення своїх дій, надавати їм належну оцінку та керувати ними?

4. Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на цей час якимось психічним захворюванням? Якщо так, то яким саме?

5. Чи знаходиться ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на цей час у тимчасово хворобливому стані? Якщо так, то в якому саме?

6. Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на цей час усвідомлювати значення своїх дій, надавати їм належну оцінку та керувати ними?

7. Чи потребує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування до нього примусових заходів медичного характеру? Якщо так, то яких саме?

В іншій частині клопотання відмовити.

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Для проведення експертизи направити експертам копії матеріалів кримінального провадження та медичні документи обвинуваченого.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113916560
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —175/983/23

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 10.04.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні