Ухвала
від 08.09.2023 по справі 201/10521/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/10521/23

Провадження № 1-кс/201/3870/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2023 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення огляду, за матеріалами досудового розслідування, внесеного 27.01.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023042020000020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор вказав на те, що У провадженні СВ ВП № 5 ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 42023042020000031 від 02.03.2023, за фактом засмічення земельної ділянки, розташованої на території Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 20.04.2021 між ДП «Дніпровське лісове господарство» (Замовник) та ТОВ «БУДЕКОПАРК» (Підрядчик) укладено Договір підряду № 18 (далі за текстом Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору, підрядчик зобов`язується виконати своїми власними силами і за власний рахунок проектні та планувальні роботи по «Санація балки Сажівка (урочище Лоцмано-Каменка-1), яка розташована в Дніпровському району Дніпропетровської області з використанням будівельних відходів та з наступним створенням на їх місці лісопаркової зони. Будівництво».

Пунктом 2.2. Договору визначено, що як винагороду за виконання робіт, передбачених п.1.1. Договору, Замовник надає Підряднику на період проведення санації земельну ділянку, яка визначена Додатком № 1 Договору, який є невід`ємною частиною до дійсного Договору та надається тимчасово для складування результатів переробки будівельних відходів на строк, передбачений п. 3.1. Договору.

Згідно з п. 3.1. Договору, Підрядчик виконає роботи, передбачені п. 1.1. Договору в строк, який складає 91 місяць з моменту передачі Замовником території для виконання робіт, передбачених п. 4.1.2. Договору.

Приписами п.4.1.2 Договору визначено, що Підрядчик зобов`язаний поставити на територію необхідні матеріали, конструкції, комплектуючі вироби відповідно до проекту на період будівництва.

Відповідно до акту передачі земельної ділянки від 20.04.2021 ДП «Дніпровське лісове господарство» (додаток № 1 до Договору) передало ТОВ «БУДЕКОПАРК» земельну ділянку площею 23,3 га, що розташована на території Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району для проведення проектних та планувальних робіт «Санація балки Сажівка (урочище Лоцмано-Каменка-1), яка розташована в Дніпровському району Дніпропетровської області з використанням будівельних відходів та з наступним створенням на їх місці лісопаркової зони. Будівництво».

Згідно з даними Кадастрової карти України, балка Сажівка знаходиться в межах території існуючого об`єкту природно-заповідного фонду Регіонального ландшафтного парку «Дніпрові пороги».

Також, вказана земельна ділянка відноситься до земель державного лісового фонду, знаходиться на території Микільського лісництва ДП «Дніпровське лісове господарство», перебуває у постійному користуванні ДП «Дніпровське лісове господарство».

Допитаний в ході досудового розслідування заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Новоолександрівської сільської ради ОСОБА_4 з вказаного факту повідомив, що приблизно в серпні 2022 року, він з іншими представника сільської ради здійснили огляд зазначеної земельної ділянки, в ході якого було виявлено її засмічення будівельними відходами. Також на території вказаної земельної ділянки виявлено вагову для вантажних автомобілів, необхідна для зважування автотранспорту, який звозить сміття на вказану земельну ділянку. Також на цій території виявлено розташована тимчасову споруду, в якій знаходились невідомі люди.

Також ОСОБА_4 повідомив, що перед в`їздом на вказану земельну ділянку розташований рекламний стенд з написом «ТОВ « БУДЕКОПАРК» Прийом та переробка будівельних відходів». Тобто є підстави вважати, що ТОВ «БУДЕКОПАРК» здійснює господарську діяльність зі збору та переробки сміття на платній основі, з відвантаженням цього сміття на вищевказану земельну ділянку лісогосподарського призначення, що перебуває у постійному користуванні ДП «Дніпровське лісове господарство».

Про вказаний факт Новоолександрівська сільська рада повідомила територіальний орган поліції та прокуратуру.

Згідно з пунктом г) ч. 1 ст. 150 Земельного кодексу України, до особливо цінних земель відносяться, зокрема, землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення.

Відповідно до ст. 55 Земельного кодексу України, до земель лісогосподарського призначення належать землі, вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства.

Відповідно до статті 44 Земельного кодексу України, статті 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» до земель природно-заповідного фонду включаються природні території та об`єкти (природні заповідники, національні природні парки, біосферні заповідники, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам`ятки природи, заповідні урочища), а також штучно створені об`єкти.

Таким чином, регіональні ландшафтні парки належать до земель природно-заповідного фонду України та відповідно до ст. 25 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» оголошуються з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів.

Територіям природно-заповідного фонду, в тому числі регіональним ландшафтним паркам, законодавець надав особливий, виключний статус.

Так, відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», особливій державній охороні підлягають території та об`єкти природно-заповідного фонду України й інші території та об`єкти, визначені відповідно до законодавства України.

Частиною третьою статті 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» встановлено, що на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об`єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Статтею 9 цього Закону визначено вичерпний перелік видів використання територій та об`єктів природно-заповідного фонду, зокрема, передбачено їх використання лише у природоохоронних, науково-дослідних, оздоровчих та інших рекреаційних цілях, в освітньо-виховних цілях, а також для потреб моніторингу навколишнього природного середовища.

При цьому використання земель, територій та об`єктів природно-заповідного фонду, земель лісового фонду можливе лише за умови, що така діяльність не суперечить їх цільовому призначенню, встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів та окремих об`єктів.

Території та об`єкти природно-заповідного фонду, які нерозривно пов`язані із земельною ділянкою природно-заповідного призначення, землі лісового фонду є однією із складових екомережі (ст. 5 Закону України «Про екологічну мережу України»), саме тому їх збереження та використання за цільовим призначенням є однією з найважливіших передумов забезпечення сталого, екологічно збалансованого розвитку України, охорони навколишнього природного середовища, задоволення сучасних та перспективних економічних, соціальних, екологічних та інших інтересів суспільства.

Землі природно-заповідного фонду та лісогосподарського призначення наділені надважливими функціями і завданнями, мають особливий статус, в розумінні ст. 178 ЦК України належать до обмежено оборотоздатних об`єктів та перебувають під особливою державною охороною.

Крім того, повноваження щодо розпорядження земельними ділянками вказаної категорії визначені статтею 122 ЗК України.

ДП «Дніпровське лісове господарство» не мало жодних повноважень щодо розпорядження вказаною земельною ділянкою природно-заповідного та лісогосподарського призначення державної власності.

Разом з тим встановлено, що на вказаній земельній ділянці природно-заповідного фонду та лісогосподарського призначення площею 23,3 га, в порушення вимог чинного законодавства, здійснюється господарська діяльність - складування результатів переробки будівельних відходів, та планується подальше будівництво відповідно до Договору, що заборонено на землях вказаної категорії.

Враховуючи, що ст. 9 КПК України зобов`язує орган досудового розслідування всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, тому єдиною слідчою дією, яка є належною та допустимою у цьому випадку є проведення огляду території земельної ділянки площею 23,3 га, що перебуває у постійному користуванні ДП «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) та відповідно до договору підряду № 18 від 20.04.2021 передана у користування ТОВ «БУДЕКОПАРК» (код ЄДРПОУ 39596155), що розташована між вул. Лоцманською та об`їзною дорогою «Південний обхід» Дніпровського району Дніпропетровської області, біля земельної ділянки з кадастровим номером 1221486200:02:044:0029 на території Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району, географічна прив`язка через веб-сервіс Карти Google (www.google.com.ua) - 48.384068,35.076542, в тому числі приміщень, будівель та споруд, інших об`єктів (з правом проникненням), розташованих на території вказаної земельної ділянки,

Інші слідчі дії не зможуть в повному обсязі забезпечити встановлення обставин кримінального провадження та підтвердження або спростування доказів та показань свідків, здобутих у ході досудового розслідування.

Прокурор в судовому засіданні просила клопотання задовольнити.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до статті 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які можуть бути в подальшому визнаними речовими доказами у даному кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення огляду підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 236, 237, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим СВ ВП № 5 Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області та прокурорам Правобережної окружної прокуратури міста Дніпра із можливістю залучення до слідчої дії експертів та спеціалістів з метою встановлення відомостей які потребують спеціальних знань, дозвіл у кримінальному провадженні № 42023042020000031 від 02.03.2023 на проведення огляду території земельної ділянки площею 23,3 га, що перебуває у постійному користуванні ДП «Дніпровське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 00991686) та відповідно до договору підряду № 18 від 20.04.2021 передана у користування ТОВ «БУДЕКОПАРК» (код ЄДРПОУ 39596155), що розташована між вул. Лоцманською та об`їзною дорогою «Південний обхід» Дніпровського району Дніпропетровської області, біля земельної ділянки з кадастровим номером 1221486200:02:044:0029 на території Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району, географічна прив`язка через веб-сервіс Карти Google (www.google.com.ua) - 48.384068,35.076542, в тому числі приміщень, будівель та споруд, інших об`єктів (з правом проникненням), розташованих на території вказаної земельної ділянки, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113916738
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —201/10521/23

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні