Ухвала
від 25.09.2023 по справі 127/29250/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/29250/23

Провадження №1-кс/127/11329/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2023 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 про арешт майна,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу СУ ГУНП у Вінницькійобласті ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023020000000431 від 22.05.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, за фактом незаконного заволодіння земельними ділянками на території Носковецької територіальної громади Жмеринського району Вінницької області.

Під час досудового розслідування, встановлено, що 03 листопада 2016 року на підставі Розпорядження Жмеринської районної державної адміністрації N°284 від 22.09.2016 року між Жмеринською районною державною адміністрацією та приватним підприємством «Корнер», код за ЄДРПОУ 31909570, правонаступником всіх прав та обов`язків якого є товариство з обмеженою відповідальністю «СХК «Вінницька промислова група», код за ЄДРПОУ 33623350 було укладено договори оренди землі із числа нерозподілених (невитребуваних) часток, паїв у кількості 172 шт. загальною площею 278,5844 га, що розташовані на території Носківецької сільської ради, Жмеринського району строком до моменту витребування земельних часток (паїв) власниками, але не раніше закінчення польових робіт поточного сільськогосподарського року та не більше 14 років з дати державної реєстрації права оренди.

Право оренди згідно даних договорів, у відповідності до чинного законодавства, було зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Однак, 17.08.2022 року державним реєстратором Шаргородської міської ради ОСОБА_4 здійснено реєстрацію 36 договорів оренди земельних ділянок, які перебували в користуванні ТОВ «СХК «Вінницька промислова група» на користь ФГ «Дзялів» ( ЄДРПОУ 34417014), в особі директора ОСОБА_5 , загальною площею 52,4604 га, терміном оренди 25 років, з правом пролонгації. Відповідно, договори оренди землі укладені між Жмеринською РДА та ТОВ «СХК`ВП» - погашено.

Також встановлено, що підставою для реєстрації договорів оренди земельних ділянок було рішення 35-ї сесії 7-го скликання Носківецької сільської ради від 10 вересня 2020 року про затвердження технічної документації на 36 земельних ділянок та передачу їх у власність фізичним особам.

Однак, встановлено, що на вказаній сесії питань щодо затвердження технічної документації на 36 земельних ділянок та передачу їх у власність не розглядалось, що свідчить про факт підроблення даних рішень.

Крім того, встановлено, що власниками (невитребуваних) земельних ділянок стали сторонні громадяни, які не є спадкоємцями та у відповідності до Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) мали б право на земельну частку (пай), а саме: сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією, свідоцтво про право на спадщину, посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) тощо.

Таким чином, на підставі підроблених документів (рішення 35-ї сесії 7-го скликання Носківецької сільської ради від 10 вересня 2020 року), державним реєстратором Шаргородської міської ради ОСОБА_4 , за попередньою змовою з службовими особами ФГ «Дзялів», було зареєстровано за 29 особами право власності на земельні ділянки, із земель невитребуваних паїв на території Станіславчицької територіальної громади, які перебували в оренді та обробітку ТОВ «СХК`ВПГ», загальною площею 52,4604 га.

В результаті протиправних дій державного реєстратора Шаргородської міської ради ОСОБА_4 , за попередньою змовою з службовими особами ФГ «Дзялів», завдано майнову шкоду Станіславчицькій сільській раді Жмеринського району Вінницької області у вигляді ненадходження до бюджету орендної плати за землю та незаконного вибуття із комунальної власності земельних ділянок.

19.09.2023 в ході санкціонованого обшуку офісного приміщення ФГ «Дзялів» за адресою: Вінницька область м. Жмеринка, вул. Богдана Хмельницького, 22 виявлено та вилучено документи, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, оскільки зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а саме: список видачі орендної плати за землі за 2021-2022 с. Носківці на 2 арк. формату А3; три копії свідоцтва про народження ОСОБА_6 на 1 арк. кожен; два аркуша із схемою розміщення земельних ділянок із номерами; картонна папка із витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в кількості 38 шт.

Вказані вилучені документи відповідно до ст. 98 КПК України, являються речовими доказами, оскільки безпосередньо містять сліди злочину та можуть бути використані під час проведення судових експертиз, інших слідчих дій та бути використаними як доказ факту чи обставин, що встановлюються у вказаному кримінальному провадженні.

Враховуючи, що вилучені в ході проведення обшуку документи мають у кримінальному провадженні значення речових доказів, а також можуть бути використані при проведенні експертиз, з метою запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, слідчий просив задовольнити клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, однак останнім було подано заяву про розгляд клопотання без його участі. Вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, перевіривши клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з метою забезпечення належного розслідування у кримінальному провадженні, зберігання речових доказів та недопущення можливості їх втрати або знищення.

Слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023020000000431 від 22.05.2023, за фактом незаконного заволодіння земельними ділянками на території Носковецької територіальної громади Жмеринського району Вінницької області.

19.09.2023 в ході санкціонованого обшуку офісного приміщення ФГ «Дзялів» за адресою: Вінницька область м. Жмеринка, вул. Богдана Хмельницького, 22 виявлено та вилучено документи, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, оскільки зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- список видачі орендної плати за землі за 2021-2022 с. Носківці на 2 арк. формату А3;

- три копії свідоцтва про народження ОСОБА_6 на 1 арк. кожен;

- два аркуша із схемою розміщення земельних ділянок із номерами;

- картонна папка із витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в кількості 38 шт.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 10ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

При вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст.ст.94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Встановлені на даний час досудовим розслідуванням обставини кримінального провадження містять об`єктивні дані, які вказують на те, що вилучене майно відповідає критеріям, визначеним у ст. 170 КПК України, має істотне значення для кримінального провадження, оскільки безпосередньо містить відомості щодо обставин злочину та може бути використане під час проведення судових експертиз.

Зважаючи на вищевикладене, з метою забезпечення збереження речових доказів, враховуючи, що вилучене майно містить відомості щодо обставин, які досліджуються в ході кримінального провадження та може бути використане, як доказ у суді, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим доведено необхідність накладення арешту на майно, яке вилучено під час проведеного 19.09.2023 санкціонованого обшуку офісного приміщення ФГ «Дзялів» за адресою: Вінницька область м. Жмеринка, вул. Богдана Хмельницького, 22, при цьому слідчим доведено наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 КПК України, а тому клопотання про арешт майна є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 170, 171, 172, 173, 309 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на документи в оригіналах та копіях, які відшукано та вилучено під час проведеного 19.09.2023 санкціонованого обшуку офісного приміщення ФГ «Дзялів» за адресою: Вінницька область м. Жмеринка, вул. Богдана Хмельницького, 22, а саме:

- список видачі орендної плати за землі за 2021-2022 с. Носківці на 2 арк. формату А3;

- три копії свідоцтва про народження ОСОБА_6 на 1 арк. кожен;

- два аркуша із схемою розміщення земельних ділянок із номерами;

- картонна папка із витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в кількості 38 шт.

Виконання та контроль за виконанням ухвали суду покласти на слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 .

На ухвалу судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113918934
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —127/29250/23

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні