Постанова
від 02.10.2023 по справі 905/46/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2023 року м. Харків Справа № 905/46/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Істоміна О.А., суддя Попков Д.О. , суддя Радіонова О.О.

розглянувши в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи у приміщенні Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Трейд Енерджі» (вх.№1521Д/3) на рішення Господарського суду Донецької області від 04.07.2023

у справі №905/46/23 (суддя Демідова П.В., повний текст рішення підписано 04.07.2023)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Трейд Енерджі», м.Київ,

до Відділу освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області, м.Авдіївка, Донецька область,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: АТ ДТЕК "Донецькі Електромережі", м.Дніпро,

про стягнення заборгованості в розмірі 192 801,49грн, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «Євро Трейд Енерджі», звернувся до Господарського суду Донецької області, з позовною заявою до Відділу освіти Авдіївської міської військової цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про стягнення заборгованості в розмірі 192.801,49грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов договору №32-01-22 від 24.01.2022 в частині оплати вартості поставленої електричної енергії в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 192.801,49грн.

Рішенням Господарського суду Донецької області від 04.07.2023 у справі №905/46/23 позовну заяву ТОВ «Євро Трейд Енерджі» до Відділу освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача АТ ДТЕК "Донецькі Електромережі" про стягнення заборгованості в розмірі 192.801,49 грн - задоволено частково. Присуджено до стягнення з Відділу освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області на користь ТОВ «Євро Трейд Енерджі» заборгованість в розмірі 95.223,81 грн та судові витрати зі сплати судового збору в сумі 1.428,36 грн. В іншій частині заявлених вимог відмовлено.

Позивач з вказаним рішенням місцевого господарського суду частково не погодився, звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати зазначене рішення в частині відмови в задоволенні позовних вимог; позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за договором про постачання електричної енергії споживачу №32-01-22 від 24.01.2022 у сумі 192.801,49 грн, а також витрати зі сплати судового збору за подання позову - стягнути з відповідача на користь позивача, витрати по сплаті судового збору в суді 4.338,03 грн. Обґрунтовуючи апеляційну скаргу, апелянт посилається на те, що місцевий господарський суд не повно з`ясував обставини, що мають значення для справи.

Відповідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.07.2023 сформовано склад колегії суддів Східного апеляційного господарського суду: головуючий суддя Істоміна О.А., судді Попков Д.О., Радіонова О.О.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 01.08.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою відповідача; встановлено строк по 21.08.2023 (включно) для учасників справи для подання відзиву на апеляційну скаргу до канцелярії суду разом з доказами його (доданих до нього документів) надсилання іншим учасникам справи в порядку ч.2 ст.263 Господарського процесуального кодексу України; запропоновано учасникам справи в строк по 21.08.2023 (включно) надати до суду заяви, клопотання та заперечення (у разі наявності), з доказами надсилання їх копій та доданих до них документів іншим учасникам справи в порядку ч.4 ст.262 Господарського процесуального кодексу України; витребувано матеріали справи №905/46/23 з Господарського суду Донецької області. Ухвалено розглядати справу в порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідач на адресу Східного апеляційного господарського суду направив відзив на апеляційну скаргу, в якому просить відмовити ТОВ "Євро Трейд Енерджі" у задоволенні апеляційної скарги про стягнення заборгованості в розмірі 192.801, 49 грн в повному обсязі. Так відповідач зазначає, що в апеляційній скарзі позивач не погоджується з рішенням суду першої інстанції та намагається довести апеляційному суду, що Відділ освіти спожив електричну енергію у березні 2022 року в об`ємі 82817 кВт*год та ще й у червні 2022 року в об`ємі 22725 кВт*год, не враховуючи пояснення відповідача та надані Звіти про покази засобів обліку. Проте, починаючи з червня 2022 року дані зазначеного Звіту не змінювалися, що свідчить про відсутність електропостачання. Законодавством України використання бюджетних коштів передбачено лише за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги. Оплачувати бюджетною установою, а саме Відділом освіти, електроенергію як товар, який фактично не було отримано та спожито в березні 2022 року, крім того, за який проведено розрахунки в липні 2022 року за спожиті 69030,60 кВт*год, а тим паче у червні 2022 року, оскільки з середини травня 2022 року й до сьогодні електропостачання не відновлено в Авдіївській міській територіальній громаді у зв`язку з проведенням активних бойових дій, немає законних підстав.

Також, відповідач просить в подальшому врахувати інформацію про внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо перейменування Відділу освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області у Відділ освіти Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

На адресу Східного апеляційного господарського суду від відповідача надійшло клопотання про розгляд справи за участю Відділу освіти Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області в режимі відео конференції поза межами приміщення суду та використанням власних технічних засобів представнику сторони Відповідача - в особі Вікторії Шляхової, в.о.начальника Відділу освіти Авдіївської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

Дослідивши вищезазначене клопотання, судова колегія зазначає наступне.

За змістом частини 13 статті 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Відповідно до статті 270 ГПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Частиною 10 статті 270 ГПК України визначено, що апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову не менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

З урахуванням конкретних обставин справи суд апеляційної інстанції за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може розглянути такі апеляційні скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Згідно з приписами частини шостої статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Колегія суддів зауважує, що справа №905/46/23 не належить до категорії справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, предметом позову є стягнення коштів, розмір яких є менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Належних та достатніх доказів необхідності перегляду оскаржуваного рішення у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи відповідачем не надано.

Суд апеляційної інстанції надає учасникам процесу належні умови для ознайомлення з рухом справи шляхом надсилання процесуальних документів.

Крім того, кожен з учасників справи має право безпосередньо знайомитися з її матеріалами, зокрема, з аргументами іншої сторони, та реагувати на ці аргументи відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

Бажання сторони у справі викласти під час слухання справи в судовому засіданні свої аргументи, які висловлені нею в письмових та додаткових поясненнях, не зумовлюють необхідність призначення до розгляду справи з викликом її учасників, отже підставами апеляційного перегляду є саме апеляційна скарга заявника, в межах доводів та вимог якої і здійснюється розгляд справи, відповідно до вимог ст. 269 ГПК України.

За таких обставин, судова колегія не вбачає підстав для задоволення клопотання відповідача про розгляд справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Апелянт надав заперечення на відзив на апеляційну скаргу, в яких зазначає, що доводи, наведені відповідачем у відзиві на апеляційну скаргу не спростовують доводів позивача, зокрема щодо обсягів поставленої електричної енергії. Позивач вважає достатніми правові підстави для стягнення заборгованості за поставлену електричну енергію з відповідача за березень 2022 року та червень 2022 року за спірним договором про постачання електричної енергії.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, дослідивши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального права при винесенні оскаржуваного рішення, а також проаналізувавши докази, що стосуються фактів, на які посилаються учасники справи, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що апеляційна скарга позивача не підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

24.01.2023 між ТОВ «Євро Трейд Енерджі» (постачальник за договором, позивач по справі) та Відділом освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області (споживач за договором, відповідач по справі) укладено договір №32-01-22 про постачання електричної енергії споживачу, відповідно до умов якого, цей договір про постачання електричної енергії як товар з оплатою послуг з передачі та розподілу електричної енергії через постачальника (далі - Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі - Споживач) постачальником електричної енергії (далі - Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України.

Іншими умовами договору визначено:

- постачальник зобов`язується поставити Споживачу у терміни та на умовах визначених Договором електричну енергію як товар з оплатою послуг з передачі та розподілу електричної енергії через постачальника, згідно коду ДК 021:2015:09310000-5 - Електрична енергія, в обсягах і порядку передбачених Договором для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач сплачує Постачальнику за використану електричну енергії у розмірі, строки, порядку та на умовах передбачених Договором (п. 2.1);

- початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні, яка є Додатком 1 до цього Договору (п.3.1);

- загальна ціна (сума) Договору становить 3.882.215,94 грн, в т.ч. ПДВ 647.035,99 грн. Очікуваний обсяг постачання електричної енергії на період 2022 року становить 593 611 кВт*год (п.5.1);

- ціна за одиницю товару (1 кВт*год електричної енергії) становить 6,54 грн за 1 кВт*год (п.5.2).;

- ціна за одиницю товару та ціна (сума) Договору переглядається (перераховується) відповідно до Додатку 2 до Договору. Ціна за одиницю товару включає в себе вартість послуг оператора системи передачі щодо надання послуг з передачі електричної енергії, які необхідні для виконання Договору. Ціна електричної енергії включає вартість послуг з розподілу електричної енергії (п.5.3);

- загальна ціна (сума) Договору складається з цін (сум) Договору за кожний розрахунковий період, що погоджуються Сторонами, протягом строку дії Договору (п.5.6);

- ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником в актах купівлі-продажі активної електроенергії та Розрахунку вартості 1 кВт*год електричної енергії (Додаток 5 до Договору) за відповідний розрахунковий період, у тому числі у разі її зміни (п.5.7);

- розрахунковим періодом за Договором є календарний тиждень/декада/місяць. Оплата вартості спожитої електричної енергії здійснюється Споживачем на підставі відповідного рахунку Постачальника, згідно акту купівлі-продажі активної електричної енергії та Розрахунку вартості 1 кВт*год електричної енергії за відповідний розрахунковий період протягом 10-ти календарних днів після дати підписання акту купівлі-продажі активної електроенергії та Розрахунку вартості 1 кВт* год електричної енергії (п.5.8);

- оплата вартості електричної енергії за Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на рахунок Постачальника із спеціальним режимом використання (далі - спецрахунок) (п.5.9);

- цей Договір вважається укладеним та дійсним з моменту його підписання уповноваженими представниками Сторін та скріплення їх підписів печатками (у разі їх наявності) та набуває чинності з дати, зазначеної в Додатку 1 Заява-приєднання і діє до 31.12.2022 року включно, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п.13.1 ).

В заяві-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу, яка є додатком №1 до договору №32-01-22 від 24.01.2022 зазначено персоніфіковані дані споживача, перелік точок обліку та визначено, що початок постачання з 24.01.2022.

Додатковою угодою №1 від 24.01.2022 до договору про постачання електричної енергії споживачу від 24.01.2022 №32-01-22 сторони внесли зміни до Договору та пункти 5.7. і 5.9. виклали у наступній редакції:

- « 5.7. Ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником в актах купівлі-продажі активної електроенергії та Розрахунку вартості 1 кВт*год електричної енергії (Додаток 3 до Договору) за відповідний розрахунковий період, у тому числі у разі її зміни.»;

- « 5.9. Оплата вартості електричної енергії за Договором здійснюється Споживачем згідно акту купівлі-продажу електричної енергії виключно шляхом перерахування коштів на рахунок Постачальника із спеціальним режимом використання (далі -спецрахунок).».

На виконання умов договору постачальником нараховано вартість поставленої електричної енергії за березень і червень 2022, підтвердженої актами купівлі-продажу електричної енергії та виставлено відповідачу відповідні рахунки, а саме:

- за червень 2022 нараховано - 506.204,00 грн за актом №44312622061, виставлено рахунок на оплату №443126220319 від 11.04.2022 на суму 506.204,00 грн

- за березень 2022 нараховано - 108.534,60 грн за актом №44312622031, виставлено рахунок на оплату №443126220619 від 14.09.2022 на суму 614.738,60 грн

Зазначені документи направленні на електронну адресу відповідача за березень 2022 - 11.04.2022, за червень 2022 - 14.09.2022 (тільки акт).

Відділ освіти Авдіївської міської ВЦА у відповідь на лист ТОВ «Євро Трейд Енерджі» №01.0-0453-28 від 03.06.2022 повідомив, що надані постачальником рахунки у січні та лютому 2022 оплачені в повному обсязі та заборгованість відсутня, а з березня 2022 в місті відсутнє електропостачання, крім того, у зв`язку з цілодобовими обстрілами міста зняти показання лічильників та здійснити їх фотофіксацію не виявляється за можливе (лист №01-26/192 від 15.06.2022 «Про надання інформації»).

Згідно довідки ТОВ «Євро Трейд Енерджі» про наявність заборгованості споживач здійснив оплату в сумі 421.937,11 грн 25.07.2022 та станом на 30.12.2022 сума заборгованості складає 192.801,49 грн.

ТОВ «Євро Трейд Енерджі» звернулось до ТОВ «ДТЕК Донецькі електромережі» з листом №540-09-22 від 19.09.2022, в якому просило надати інформацію щодо фактичних обсягів споживання у січні-серпні 2022 року Відділом освіти Авдіївської міської ВЦА.

У відповідь на вказаний лист ТОВ «ДТЕК Донецькі електромережі» повідомив про фактичний (звітній) обсяг споживання по точках комерційного обліку зазначених у запиті. До вказаного листа долучено деталізацію розрахунків обсягу.

Несплата відповідачем в порушення умов договору №32-01-22 від 24.01.2022 вартості поставленої електричної енергії в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 192.801,49 грн, з яких: за березень 2022 у сумі 84.266,89 грн і за червень в сумі 108534,60 грн, - стало підставою для звернення позивача до суду.

Господарський суд, приймаючи оскаржуване рішення, частково задовольнив позовні вимоги лише в частині стягнення заборгованості з відповідача на користь позивача за червень 2022, яка складає 95.223,81 грн. При цьому, суд визначив, що матеріалами справи підтверджується сплата відповідачем вартості спожитої електричної енергії за березень 2022 в сумі 421.937,11 грн. А оскільки, як встановлено судом, в березні 2022 відповідачем спожито менше електричної енергії ніж зазначено в актах та рахунках, наданих позивачем, то відповідач повністю розрахувався за спожиту електричну енергію у березні 2022 та здійснив переплату в розмірі 13.310,79 грн.

Вирішуючи питання про наявність або відсутність правових підстав для задоволення вимог апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частини 1 статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Враховуючи вимоги процесуального законодавства, суд апеляційної інстанції здійснює перегляд рішення Господарського суду Донецької області від 04.07.2023 у справі №905/46/23 в межах доводів та вимог апеляційної скарги ТОВ «Євро Трейд Енерджі», а саме: в частині відмови в задоволенні позовних вимог про стягнення з відповідача суми заборгованості за березень 2022 року. В іншій частині рішення не переглядається.

Статтею 11 ЦК України унормовано, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори.

Відповідно до ч.1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 275 ЦК України та статтею 276 ГК України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію.

Згідно з п.3 ч.1 ст.57 Закону України "Про ринок електричної енергії" електропостачальники мають право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів. Відповідно до п.1 ч.3 ст.58 Закону України "Про ринок електричної енергії" споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Частиною 2 ст.56 зазначеного Закону передбачено, що договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

24.01.2022 між сторонами було укладено договір №32-01-22 про постачання електричної енергії споживачу, який приєднався до умов договору шляхом підписання заяви-приєднання до договору постачання електричної енергії споживачу.

Згідно з п. 4.14 "Правил роздрібного ринку електричної енергії" платіжний документ (рахунок) має надаватися споживачу в терміни та спосіб, визначені відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції або умов договору. Датою отримання платіжного документа вважається: дата вручення, що підтверджується підписом одержувача (споживача або його уповноваженої особи).

Пунктом 4.21. та 4.29 ПРРЕЕ, оплата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію має здійснюватись згідно зі строками, встановленими договором та сформованим відповідним учасником роздрібного ринку платіжним документом. Зазначені строки не можуть бути меншими за 5 днів з дня надання платіжного документа споживачу. Порядок оплати споживачем послуг оператора системи та послуг постачальника послуг комерційного обліку мають відповідати порядку розрахунків, визначеному в укладеному договорі про постачання електричної енергії споживачу (комерційній пропозиції, яка є додатком до цього договору).

Пунктом 5.8 укладеного договору передбачено, що оплата вартості спожитої електричної енергії здійснюється Споживачем на підставі відповідного рахунку Постачальника, згідно акту купівлі-продажі активної електричної енергії та Розрахунку вартості 1 кВт*год електричної енергії за відповідний розрахунковий період протягом 10-ти календарних днів після дати підписання акту купівлі-продажі активної електроенергії та Розрахунку вартості 1 кВт* год електричної енергії.

11.04.2023 на електронну адресу відповідача позивачем направлено акт та рахунок за березень 2022, згідно яких вартість спожитої електроенергії складає 506.204,00 грн, обсяг споживання складає 82817,000кВт*год.

14.09.2022 на електронну адресу відповідача позивачем направлено акт за червень, відповідно до якого вартість спожитої електроенергії складає 108.534,60 грн, обсяг споживання складає 22725,000кВт*год.

За березень 2022 сума зазначена в акті та рахунку розрахована без врахування фактичних показників з об`єктів відповідача, у зв`язку з чим, враховуючи активні бойові дії у місті в цей період, між сторонами велись перемовини щодо можливості передачі показів обліку, що підтверджується обома сторонами.

За результатами перемовин відповідачем направлено на електронну адресу позивача зведену таблицю з отриманими фактичними показниками для формування рахунку на оплату для коригування акту та рахунку за березень 2022.

У відповідь від постачальника надійшов відкоригований акт №44312622031, відповідно до якого обсяг спожитої електроенергії складає 69030,60кВт*год вартістю 421.937,11 грн, оплата якої проведена в повному обсязі. Проте, позивач наполягає на тому, що вказаний акт за березень 2022 на суму 421.937,11 грн не є коригуючим актом, позивачем розбито суму заборгованості в розмірі 506.204,00 грн, на два акти у зв`язку з тим, що відповідачем визнавалась сума заборгованості тільки в розмірі 421.937,11 грн.

Отже, Постачальник вимагає провести оплату за планові 13 786,40 кВт·год за березень 2022 року на суму 84.266,89 грн з ПДВ, які Споживач не використав із-за об`єктивних причин, а оплата за планову та не спожиту електроенергію не передбачена Договором.

Відповідно до п. 4.3 ПРРЕЕ дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

Так, з листа лист АТ "ДТЕК Донецькі електромережі" №67/12361-вих від 22.09.2022 про фактичний (звітній) обсяг споживання по точках комерційного обліку відповідача за березень 2022 - серпень 2022 вбачається, що з інформації щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів, які приєднані до електричних мереж або відносяться до території ліцензованої діяльності оператора системи розподілу АТ "ДТЕК Донецькі електромережі" загальна кількість спожитої відповідачем електроенергії складає за березень 2022 82 817кВт*год, за червень 2022 22 725кВт*год. Вказаний обсяг електроенергії також визначено в розрахунках за період 01.03.2022 - 31.03.2022 та за період 01.06.2022 - 30.06.2022, наданих третьою особою та відображено в спірних актах та рахунках.

За твердженням третьої особи, обсяги спожитої електроенергії відповідачем у березні 2022 отримано розрахунковим шляхом у відповідності до пунктів 8.6.9 - 8.6.11 Кодексу комерційного обліку електроенергії, у зв`язку з неотриманням від споживача фактичних показів лічильника; у червні 2022 за 7 точками прийнято покази приладів обліку, а за 24 точками, про які зазначив відповідач, не було прийнято покази через невідповідність показами лічильників на 01.06.2022, у зв`язку з чим необхідна перевірка достовірності даних комерційного обліку, яка може бути проведена після стабілізації військової ситуації на території Авдіївської громади.

Обсяг спожитої електроенергії споживачем за березень 2022 розрахований оператором розподілу шляхом визначення середньодобового обсягу споживання виходячи із фактичного споживання електроенергії в аналогічному періоді попереднього року, з урахуванням Кодексу та Наказу Міністерства енергетики України №1489 від 13.04.2022.

Так, пунктом 9 Положення про особливості постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в України воєнного стану, затвердженого Наказом Міністерства енергетики України від 13.04.2022 №148 передбачено, що обсяги споживання електричної енергії визначаються з урахуванням таких особливостей:

1) обсяги споживання електричної енергії на об`єктах споживачів визначаються відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 311 (у редакції постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 20 березня 2020 року № 716) (далі - Кодекс комерційного обліку електричної енергії), крім об`єктів споживачів, розташованих на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях;

2) обсяги споживання електричної енергії на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях визначаються: з урахуванням фактичних показів лічильника(ів) у разі отримання таких показів за допомогою засобів дистанційної передачі даних (АСКОЕ) або переданих споживачем чи персоналом оператора системи, або постачальником послуг комерційного обліку (ППКО), або постачальником електричної енергії (для населення); приймаються рівними нулю за період(и) відсутності електропостачання тривалістю більше ніж 24 години в розрахунковому періоді для споживачів, об`єкти яких заживлені від певного вузла/району/області електричних мереж оператора системи, з яких був відсутній відпуск електричної енергії споживачам; приймаються рівними нулю - з дня пошкодження/руйнування електроустановки споживача до непридатного для споживання стану відповідно до підтвердженої оператором системи або Держенергонаглядом заяви споживача; у порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку електричної енергії, для кожної категорії споживачів (побутові, малі непобутові, інші непобутові) за їх середньодобовим споживанням в аналогічному періоді попереднього року із застосуванням коефіцієнта приросту/зниження споживання електричної енергії, розрахованого для відповідного періоду та території ліцензованої діяльності оператора системи, що здійснюють розподіл електричної енергії відповідному споживачу. Коефіцієнт приросту/зниження споживання електричної енергії розраховується у відносних одиницях з точністю до чотирьох цифр після коми, як співвідношення величин обсягу відпуску електричної енергії споживачам у розрахунковому місяці за наявними у оператора системи фактичними даними станом на перше число календарного місяця, наступного за розрахунковим, до величини обсягу відпуску електричної енергії споживачам в аналогічному розрахунковому місяці попереднього року у відповідному вузлі/районі/області електричних мереж оператора системи;

3) оператор системи з урахуванням підстав, зазначених в абзацах третьому та четвертому підпункту 2 цього пункту, має перерахувати обсяги електричної енергії на підставі заяви споживача із дати підтвердженого виникнення підстав.

У червні 2022 року відповідач сформував та направив третій особі звіт про покази засобів обліку за розрахунковий червень місяць 2022 року.

На підставі звіту АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», використав показники, за якими виявилося перевищення над показниками, сформованими третьої особою розрахунковим методом за березень 2022 року та визначив обсяг споживання за червень 2022 року, при цьому не коригуючи показники, по яких виявляється перевищення розрахункових показників за березень з поточними показниками засобів обліку, наданих відповідачем у червні.

Зі звіту відповідача за розрахунковий червень місяць 2022 року, вбачається, що ним дано інформацію щодо 31 точки підключення, покази засобів обліку щодо 7 з яких більше попередніх та 24 менше. Покази за 7 точками, які більше попередніх прийнято третьою особою, а за 24 ні, через невідповідність показами лічильників на 01.06.2022.

Тобто, в базі АТ ДТЕК щодо показників активної електроенергії було внесено тільки зміни по 7 точкам (в сторону збільшення), а по іншим 24 точкам - не відкориговано у сторону зменшення (фактичних показників) згідно поданих у Додатку 11 за червень 2022 року даних. Звідси й витікає «споживання» електричної енергії у червні 2022 року, що є абсолютно неможливим з урахуванням того, що остаточне припинення постачання електричної енергії у місто Авдіївка припинилося 14.05.2022.

Так, загальновідомим є факт, що із початку активної озброєної агресії проти України і до цього часу місце Авдіївка знаходиться в зоні активних бойових та постійних обстрілів і руйнувань у місці.

Проте, у відповідності до зазначеного вище Наказу №148, після отримання оператором системи або постачальником послуг комерційного обліку електричної енергії документально підтверджених фактичних показів лічильника(ів), у тому числі після припинення чи скасування воєнного стану, щомісячні обсяги спожитої електричної енергії споживачем визначаються за середньодобовим обсягом споживання, який розраховується на основі зафіксованих двох останніх послідовно зчитаних показів лічильника(ів) та кількості днів між цими зчитуваннями (без урахування днів, коли відбувались перерви в електропостачанні споживача).

Отже, з даного звіту відповідача вбачається, що відповідачем фактично спожито менше обсягу електричної енергії ніж визначено за даними оператора системи розподілу, які розраховано виходячи з середньодобового обсягу споживання відповідачем у березні 2021 року.

В інформації щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів, які приєднані до електричних мереж або відносяться до території ліцензованої діяльності оператора системи розподілу АТ "ДТЕК Донецькі електромережі" за березень 2022 наявні покази обліку в попередньому періоді, тобто в лютому 2022.

Таким чином, виходячи із зазначених даних та даних поданих у звіті відповідача за розрахунковий місяць червень 2022 року, вбачається, що фактично в березні 2022 відповідачем спожито електроенергію в обсязі 66 852,9кВт*год на суму 408.626,32 грн, та враховуючи зазначений звіт та інформації щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів, обсяг спожитої електричної енергії за червень 2022 складає 22 725кВт*год на суму 108.534,60 грн (разом з витратами ЛЄП).

В той же час, з матеріалів справи вбачається, що відповідачем сплачено вартість спожитої електричної енергії за березень 2022 в сумі 421.937,11 грн.

Оскільки в березні 2022 відповідачем спожито менше електричної енергії ніж зазначено в актах та рахунках, наданих позивачем, то відповідач повністю розрахувався за спожиту електричну енергію у березні 2022 та навіть здійснив переплату в розмірі 13.310,79 грн., в зв`язку з чим господарським судом цілком обгрунтовано зроблено висновок, що сума заборгованості відповідача перед позивачем за червень 2022 складала 95.223,81 грн, що і було задоволено судом першої інстанції.

Стосовно доводів апеляційної скарги, в якій позивач намагається довести, що Відділ освіти спожив електричну енергію у березні 2022 року в об`ємі 82817 кВт*год та ще й у червні 2022 року в об`ємі 22725 кВт*год, колегія суддів зазначає таке.

Починаючи з червня 2022 року дані зазначеного Звіту не змінювалися, що свідчить про відсутність електропостачання. А «спожиті» кіловати електричної енергії виникли із-за невідповідностей у показах засобів обліку при внесенні даних Оператором з розподілу електричної енергії AT «ДТEK Донецькі електромережі».

Так, у своїх доводах позивач пояснює, що він згідно умов договору купив зазначений об`єм у Оператора з розподілу електричної енергії AT «ДТEK Донецькі електромережі», але це не доводить того, що Відділ освіти спожив цей об`єм електроенергії, адже саме це визначено пунктом 2.1 Договору: оплата здійснюється виключно за використану електричну енергію.

Використаний об`єм електричної енергії доведено у щомісячному Додатку 11 за червень 2022 року (оскільки за період березень-травень 2022 року дані лічильників не передавалися), в якому вказані реальні фактичні показники засобів обліку та загальний об`єм склав 69030,60 кВт*год, що підтверджено виставленим Постачальником Актом №44312622031 (Додаток 9) купівлі-продажу електричної енергії Відділом освіти Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області про те, що Постачальник поставив, а Споживач прийняв електричну енергію в обсязі 69 030,60 кВт·год, нарахування на поставлену електричну енергію склали 421.937,11 грн з ПДВ, та платіжними дорученнями про повну оплату.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Тлумачення змісту цієї статті свідчить, що нею покладено на суд обов`язок оцінювати докази, обставини справи з огляду на їх вірогідність, яка дозволяє дійти висновку, що факти, які розглядаються скоріше були (мали місце), аніж не були (ст.79 Господарського процесуального кодексу України).

Одним з основних принципів господарського судочинства є принцип змагальності, який полягає в тому, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається на підтвердження чи заперечення вимог.

Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин справи. Цей принцип передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний.

За таких обставин доводи позивача, викладені в апеляційній скарзі не підтверджені належними доказами, тому у суду апеляційної інстанції відсутні правові підстави для їх задоволення.

З огляду на той факт, що висновки суду першої інстанції відповідають в повній мірі приписам законодавства та фактичним обставинам справи, судова колегія Східного апеляційного господарського суду дійшла висновку про відмову в задоволенні апеляційної скарги та залишення рішення Господарського суду Донецької області від 04.07.2023 у справі №905/46/23 без змін.

Враховуючи, що колегія суддів дійшла висновку про відмову в задоволенні апеляційної скарги, судові витрати понесені заявником апеляційної скарги, у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції, відшкодуванню не підлягають в силу приписів статті 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 129, 240, 269, п.1 ч.1 ст. 275, 276, 282, 284 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Трейд Енерджі» залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Донецької області від 04.07.2023 у справі №905/46/23 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Порядок і строки оскарження передбачено статтями 286 - 289 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено 02.10.2023

Головуючий суддя О.А. Істоміна

Суддя Д.О. Попков

Суддя О.О. Радіонова

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113921991
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —905/46/23

Судовий наказ від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Судовий наказ від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Постанова від 02.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Істоміна Олена Аркадіївна

Рішення від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Рішення від 04.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні