Ухвала
від 03.10.2023 по справі 906/1151/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"03" жовтня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1151/21

Господарський суд Житомирської області у складі судді Тимошенка О.М.,

розглядаючи заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про заміну стягувача у справі за позовом Державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "ЧНР"

про стягнення 4964,57 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 22.12.2021 у справі №906/1151/21 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЧНР" на користь Державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" - 4964,57грн. боргу , 2270,00грн. судового збору.

На примусове виконання рішення суду видано наказ №906/1151/21 від 14.01.22.

26.09.2023 до суду надійшла заява Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про заміну стягувача у виконавчому провадженні по виконанню наказу Господарського суду Житомирської області N906/1151/21 від 14.01.2022 з Державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" в особі Філії "Народицьке спеціалізоване лісове господарство".

Заява грунтується на тому, що на підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28 жовтня 2022 року № 819 "Про припинення державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення", прийнято рішення про припинення державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" шляхом його реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України".

Ухвалою від 26.09.2023 для розгляду вказаної заяви призначене судове засідання на 03.10.2023.

Боржник та стягувач своії представників в судове засідання не направили, про причини неявки суд не повідомили.

Відповідно до ст.334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

На підставі наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 28 жовтня 2022 року № 819 "Про припинення державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення", прийнято рішення про припинення державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" шляхом його реорганізації, а саме - приєднання до державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України".

Відповідно до ч.1 ст.104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення врегульований ст.107 ЦК України, відповідно до положень якої після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, установлених законом.

Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передання не окремого майна, прав або обов`язків, а всієї їх сукупності. Тобто, при універсальному правонаступництві до правонаступника чи правонаступників переходить усе майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать (незалежно від їх виявлення на момент правонаступництва), на підставі передавального акта. Наведені обставини передують внесенню запису до реєстру про припинення юридичної особи, яка припиняється у результаті реорганізації.

Наказом Державного агентства лісових ресурсів №64 від 09.01.2023 затверджено передавальний акт державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" (а.с.94 ).

Питання процесуального правонаступництва регламентовані ст.52 ГПК України, відповідно до якої у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

За загальним правилом, правонаступництво - це перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво є самостійною підставою заміни кредитора у зобов`язанні, його слід розглядати як певний юридичний механізм похідного право набуття, за яким до правонаступника переходять суб`єктивні права та обов`язки попередника. Правонаступництво для юридичних осіб може наставати в разі їх припинення з правонаступництвом. Припинення юридичної особи з правонаступництвом, тобто реорганізація юридичної особи, може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу або перетворення.

Отже, правонаступником Державного підприємства "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" є Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України", до якого перейшли всі права та обов`язки стягувача по виконавчому документу - наказу Господарського суду Житомирської області від 14.01.2022 у справі №906/1151/21.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За таких обставин, суд вважає за необхідне замінити стягувача у справі №906/1151/21 - Державне підприємство "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" .

Керуючись ст.234, ст.334 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити у справі №906/1151/21 стягувача - Державне підприємство "Народицьке спеціалізоване лісове господарство" на його правонаступника - Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" (01601, м.Київ, вул.Руставелі Шота, 9А; код 44768034).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів.

Дата підписання ухвали 03.10.2023.

Суддя Тимошенко О. М.

Друк:

1 - в справу

2-Державне спеціалізоване господарське підприємство "Ліси України" (код 44768034, адреса 01601, м.Київа, вул Роставелі Шота, 9А) (рек.)

3-ТОВ "ЧНР" (рек.)

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113922696
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4964,57 грн

Судовий реєстр по справі —906/1151/21

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Рішення від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Тимошенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні