Ухвала
від 04.10.2023 по справі 908/3039/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

04.10.2023 Справа № 908/3039/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Дроздова Світлана Сергіївна, розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС», м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Завод низьковольтної апаратури «Лідер електрик», м. Запоріжжя

про стягнення 84 921 грн 99 коп.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Завод низьковольтної апаратури «Лідер електрик» про стягнення 57 555 грн 00 коп. основного боргу, 8 341 грн 53 коп. пені, 16 172 грн 94 коп. інфляційного збільшення, 2 852 грн 52 коп. 3 % річних.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.09.2023 справу № 908/3039/23 передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Розглянувши вказану позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає поверненню на підставі пункту 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною 3 ст. 56 ГПК України визначено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Реалізація права на звернення до суду є процесуальною дією, яка має здійснюватися самою особою у порядку самопредставництва або її процесуальним представником.

У рішенні Конституційного Суду України від 08.04.1999 № 3-рп/99 зроблено висновок, що за правовою природою представництво в суді є правовідносинами, в яких одна особа (представник) на підставі певних повноважень виступає від імені іншої особи (довірителя) і виконує процесуальні дії в суді в її інтересах, набуваючи (змінюючи, припиняючи) для неї права та обов`язки.

Таким чином, обов`язок суду перевірити належність доказів наявності у представника права вчиняти конкретну процесуальну дію зумовлений головним чином тим, що такий представник виступає самостійно в суді від імені довірителя (особи, яка відмовилася захищати в суді свої права в порядку самопредставництва) і виконує процесуальні дії виключно в інтересах довірителя, набуваючи (змінюючи, припиняючи) для нього права та обов`язки.

Частинами 1 та 3 статті 237 ЦК України передбачено, що представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Суд зобов`язаний перевірити щонайменше дві складових представництва, а саме факт наявності повноважень на представництво інтересів певної особи та обсяг таких повноважень, зокрема право на звернення з відповідним процесуальним документом до суду у конкретний момент часу.

Частиною 1 статті 58 ГПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник. При цьому, юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч. 3 ст. 56 ГПК України).

Виходячи з предмету заявленого позову, дана справа має бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження.

Посилання у позовній заяві та доданих до неї положення про юридичний відділ Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» № 1 від 01.10.2022, посадова інструкція юриста Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» від 07.02.2022 та документи, що підтверджують перебування представника, який підписав позовну заяву у трудових відносинах з позивачем не є належними документами, які посвідчують повноваження представника Баранова Дмитра представляти інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» у Господарському суді Запорізької області та право підписувати даний позов.

За частинами 1 та 3 статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема довіреністю від імені юридичної особи, що видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Згідно із ч. 9 ст. 60 ГПК України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Позовна заява підписана представником Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» Барановим Дмитром, однак жодного документу на підтвердження повноважень цієї особи діяти від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» до позовної заяви не надано (відсутній договір про надання правової допомоги, довіреність, ордер тощо).

У відповідності до п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС» підлягає поверненню заявнику.

Згідно із ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

За визначенням ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву і додані до неї документи Товариству з обмеженою відповідальністю «ТВК ВЕКТОР-ВС»

Додаток: позовна заява з додатками згідно з переліком.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку, визначеному ст.ст. 255-257 ГПК України. Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалу оформлено і підписано у відповідності до вимог ст.ст. 234, 235 ГПК України 04.10.2023.

Суддя С.С. Дроздова

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113923390
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 84 921 грн 99 коп

Судовий реєстр по справі —908/3039/23

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дроздова С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні