Рішення
від 03.10.2023 по справі 154/2853/23
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/2853/23

2/154/815/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 жовтня 2023 року Володимир-Волинський міський суд Волинської області за головуванням судді Пустовойт Т.В., за участю секретаря судового засідання Мазій І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Володимир цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Агросвіт-Волинь» про визнання права власності на майно,

У С Т А Н О В И В:

У липні 2023 року представник позивача адвокат Смоляр Є.І. звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру, яка знаходиться у АДРЕСА_1 .

В обгрунтування позовних вимог покликається на те, що з 1987 року вона разом зі своєю сім`єю постійно проживає та зареєстрована у АДРЕСА_1 . Приміщення, у якому знаходиться дана квартира, побудоване у 1987 році колишнім колгоспом імені ОСОБА_2 , який знаходився на території Хмелівківської сільської ради. Відповідно, спірна квартира ніколи не перебувала і не перебуває на балансі сільської ради. У рік побудови дана квартира відразу ж була передана їй та її чоловікові ОСОБА_3 , як працівникам колгоспу. Надалі колгосп імені Чапаєва було реорганізовано у СВК «Хмелівківський». За час роботи у колгоспі ними була викуплена дана квартира, однак документи на підтвердження даної обставини не збереглися. Вони стали власниками даної квартири, однак договір купівлі-продажу у нотаріальному порядку на даний об`єкт посвідчений не був.

Правонаступником СВК «Хмелівківський» з 2004 року став ЗАТ «Агросвіт», який неодноразово реорганізовувався і на даний час є Приватним акціонерним товариством «Агросвіт-Волинь».

Зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що чоловік позивачки ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку із наведеним просить визнати за нею право власності на квартиру, яка знаходиться у АДРЕСА_1 .

Представник позивача Смоляр Є.І., яка представляє інтереси позивача на підставі ордеру на надання правничої допомоги від 05.05.2023 року, в судове засідання не з`явилася, подала письмову заяву, згідно якої просила розглядати справу у її відсутність, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник відповідача ПАТ «Агросвіт-Волинь» в судове засідання не з`явився, в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнав в повному обсязі, не заперечував проти його задоволення.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що позивачка з 1987 року проживає у спірній квартирі АДРЕСА_2 . Дана обставина стверджується довідкою Зимнівської сільської ради № 810 від 21.06.2022 року. Приміщення, у якому знаходиться дана квартира, побудоване у 1987 році колишнім колгоспом імені Чапаєва, який знаходився на території Хмелівківської сільської ради.

Згідно довідки № 111 від 27.06.2023 року, квартира АДРЕСА_2 не перебуває на балансі Зимніської (Хмелівкіської) сільської ради.

Правонаступником СВК «Хмелівківський» з 2004 року став ЗАТ «Агросвіт», який неодноразово реорганізовувався і на даний час є Приватним акціонерним товариством «Агросвіт-Волинь». Дані обставини підтверджуються Витягами з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 15.07.2021 року та від 22.11.2022 року, а також Передавальним балансом від СВК «Хмелівківський» правонаступнику ЗАТ «Агросвіт» станом на 20 серпня 2004 року з додатком до передавального балансу. З вказаних документів слідує, що спірна квартира на баланс ЗАТ «Агросвіт» не передавалася.

Як вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 чоловік позивачки ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до положеньст. 316 ЦК Україниправом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює згідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 317 ЦК Українивстановлено, що власникові належать право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч. 1ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджується своїм майном на власний розсуд.

Стаття 321 ЦК Українизакріплює конституційний принцип непорушності права власності, передбаченийст. 41 Конституції України.Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.

Відповідно дост. 329 ЦКособа має право звернутись до суду із позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншими особами.

Статтею 55 Конституції Українипередбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

У статті першій Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України від 17 липня 1997 року №475/97ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», зазначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно зістаттею 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно достатті 16 ЦК Україникожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

Відповідно дост.392 ЦК Українивласник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

На підставі вищевикладеного, прийнявши до уваги заяви відповідача про визнання позовних вимог, враховуючи, що надані позивачем докази є достатніми та належними, суд приходить до висновку, що існують усі правові підстави для задоволення позову та захисту прав та інтересів споживача

Керуючись ст.ст.12,13,76-78,81,89,141,200,206258-259,263-265,268,273ЦПКУкраїни суд

УХ В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Агросвіт-Волинь» про визнання права власності на майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на квартиру, яка знаходиться у АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Волинського апеляційного суду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 .

Відповідач Приватне акціонерне товариство «Агросвіт-Волинь», код ЄДРПОУ 30089266, вул. Ковельська, 239,м. Володимир, Волинська область.

Суддя: Тетяна ПУСТОВОЙТ

СудВолодимир-Волинський міський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113924760
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —154/2853/23

Рішення від 03.10.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Пустовойт Т. В.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Пустовойт Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні