Рішення
від 04.10.2023 по справі 561/1085/23
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

смт. Зарічне

04 жовтня 2023 року Справа № 561/1085/23

Зарічненський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Снітчук Р.М.

за участі секретаря Расевич Г.І.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Зарічне в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальне некомерційне підприємство «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту його постійного проживання в період із 30.08.1979 року до 13.11.1987 року в смт. Зарічне Зарічненського (Вараського) району Рівненської області.

У зазначеній заяві ОСОБА_1 покликається на те, що його син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дитиною-інвалідом. На даний час виникла необхідність оформлення документів для проходження міжвідомчої експертної комісії щодо встановлення причинного зв`язку хвороби дитини та його інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи.

При формуванні медичної справи КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області вказала на необхідність надання ним переліку документів, які подаються до дитячої спеціалізованої ЛКК для розгляду медичної експертної справи щодо встановлення причинного зв`язку хвороб у дітей з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС. Зокрема, необхідно подати довідку про період перебування батька дитини в зоні радіоактивного забруднення.

Населений пункт, в якому він проживає, смт. Зарічне Вараського району Рівненської області, відноситься до зони гарантованого добровільного відселення.

Разом з тим, отримати довідку про його проживання на вказаній території у період з 30.08.1979 року до 13.11.1987 року неможливо, через виявлені помилки у будинковій книзі щодо його прописки, де невірно зазначено його ім`я та рік народження.

Вказує, що з дня народження і на даний час він проживає в смт. Зарічне Вараського (Зарічненського) району Рівненської області. Зокрема, із 1972 року до 1979 року проживав по АДРЕСА_1 . З 1979 року проживає по АДРЕСА_2 . 26 червня 1987 року закінчив Зарічненську середню школу. У період із 30.08.1979 року до 13.11.1987 року постійно проживав та був прописаний по АДРЕСА_2 .

У позасудовому порядку встановити зазначений юридичний факт не має можливості, оскільки у будинковій книзі щодо підтвердження вказаного періоду його прописки в смт. Зарічне допущено помилки.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав, покликаючись на обставини, викладені у заяві, просив їх задовольнити. При цьому пояснив, що з народження і до 1979 року проживав по АДРЕСА_1 , з 1979 року до листопада 1987 року проживав по АДРЕСА_2 . У червні 1987 року закінчив Зарічненську середню школу. У період 1987 1990 років навчався в м. Сарни Рівненської області, з 1990 до 1992 року служив в армії. Після повернення проживав та на даний час проживає в смт. Зарічне.

Представник заінтересованої особи КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення заявника, свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та дослідивши письмові докази у справі, суд вважає заявлені вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

П. 5 ч. 2 ст. 293, п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи провстановлення фактів, що мають юридичне значення.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в смт. Зарічне Зарічненського району Рівненської області, що підтверджується свідоцтвом про його народження серії НОМЕР_1 від 30.08.2023 р., паспортом НОМЕР_2 , виданим Зарічненським РС УДМС України в Рівненській області 27.07.2017 року. З паспорту також вбачається, що він значиться зареєстрованим по АДРЕСА_2 із 08 травня 1992 року.

У свідоцтві про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявник ОСОБА_1 записаний батьком.

Відповідно до медичного висновку № 43 від 07.04.2023 року КНП «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області неповнолітній ОСОБА_2 є дитиною-інвалідом, має статус дитини потерпілої від Чорнобильської катастрофи (посвідчення серії НОМЕР_3 ).

Згідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» причинний зв`язок між захворюванням, пов`язаним з Чорнобильською катастрофою, частково або повною втратою працездатності громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і Чорнобильською катастрофою визнається встановленим, якщо його підтверджено під час стаціонарного обстеження постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи уповноваженою медичною комісією не нижче обласного рівня або спеціалізованими медичними установами, які мають ліцензію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров`я.

Із переліку документів, що подаються до дитячої спец ЛКК для розгляду медичної експертної справи щодо встановлення причинного зв`язку хвороб у дітей з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС вбачається необхідність надання довідки про період перебування батька дитини в зоні радіоактивного забруднення.

Із будинкової книги для прописки громадян, що проживають по АДРЕСА_1 вбачається, що заявник ОСОБА_1 із 1972 року до 1979 року був прописаний за вказаною адресою.

Із будинкової книги для прописки громадян, що проживають в будинку АДРЕСА_3 вбачається, що допущено помилку при написанні імені та дати народження заявника, зокрема зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який прибув із АДРЕСА_4 , прописаний за вказаною адресою з 30.08.1979 року, виписаний 13.11.1987 року.

У свідоцтві про неповну середню освіту № НОМЕР_4 зазначено, що ОСОБА_1 26 червня 1987 року закінчив Зарічненську середню школу.

Свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які є сусідами заявника, у судовому засіданні показали, що ОСОБА_1 знають з дитинства, у період 1979 - 1987 років він постійно проживав в АДРЕСА_2 , навчався в школі.

Згідно до ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.

Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбаченихКонституцією,законами чиміжнародними договорамиУкраїни,або підставоюдля їхобмеження.

Встановлення факту постійного проживання заявнику необхідне для оформлення медичної справи його неповнолітнього сина ОСОБА_2 , 2007 року народження з метою проходження міжвідомчої експертної комісії щодо встановлення причинного зв`язку хвороби дитини та його інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи.

За наведених обставин суд вважає, що зазначені вище докази підтверджують факт постійного проживання заявника у період 30.08.1979 року до ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Зарічне Зарічненського району Рівненської області.

На підставі наведеного та керуючись ст. 2, 11, 13, 19, 258, 259, 264, 265, 268, 272, 293, 294, 352, 354 ЦПК України,

У х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Комунальне некомерційне підприємство «Зарічненська багатопрофільна лікарня» Зарічненської селищної ради Вараського району Рівненської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 в період з 30 серпня1979 року до 13 листопада 1987 року в смт. Зарічне Зарічненського (на даний час Вараського) району Рівненської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Зарічненський районний суд Рівненської області.

Повний текст судового рішення складено 04 жовтня 2023 р.

Суддя: Снітчук Р.М.

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113927031
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —561/1085/23

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні