Ухвала
від 02.10.2023 по справі 760/21537/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/21537/23

Провадження №1-кс/760/9055/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Головного спеціаліста з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , подану в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України на бездіяльність уповноважених осіб Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП України у м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В :

Головний спеціаліст з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України звернулася до слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва зі скаргою, в якій просить зобов`язати уповноважених осіб Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведені в повідомленні представника ЦДАВО України - Головного спеціаліста з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 від 08 вересня 2023 року про вчинене кримінальне правопорушення.

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що 08 вересня 2023 року представником ЦДАВО України - Головним спеціалістом з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 до Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві за довіреністю було подане повідомлення про вчинення кримінального правопорушення. У повідомленні були вказані обставини, що можуть свідчити про те, що особами, які звернулися до Архіву, було вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.436-1 КК України. Станом на 18 вересня 2023 року відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР внесені не були, витяг ї реєтру заявнику наданий не був.

В судове засідання представник заявника не з`явився, однак подав до суду клопотання, в якому просить подану скаргу розглядати без його участі та задовольнити подану скаргу.

Представник Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду скарги. Причини неявки суду не повідомив.

За таких обставин, враховуючи строки розгляду зазначеної категорії справ, визначені статтею 306 КПК України, приймаючи до уваги положення статті 28 КПК України щодо розумних строків розгляду, а також принцип диспозитивності та змагальності кримінального провадження (статті 22, 26 КПК України), слідчий суддя вважає за можливе розглянути справу за відсутності уповноваженої особи Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП у м. Києві.

Дослідивши матеріали скарги та надані документи, слідчий суддя вважає, що подана скарга підлягає задоволенню.

Слідчим суддею встановлено, що 08 вересня 2023 року Головним спеціалістом з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України до Солом?янського УП ГУНП в м. Києві було подано повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, що підтверджується штампом вхідної кореспонденції Солом`янського УП ГУНП в м. Києві.

Пунктом 1 ч.1 ст.303 КПК України визначено, що на досудовому провадженні заявником може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Згідно з ч.4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України від 30 червня 2020 року №298 Про Єдиний реєстр досудових розслідувань передбачено внесення відомостей про повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення до Реєстру у термін, визначений ч.1 ст.214 КПК України.

Слідчим суддею встановлено, що у порушення вимог ст.214 КПК України відомості за повідомленням Головного спеціаліста з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України, про вчинення кримінального правопорушення протягом 24 годин до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

За таких обставин, скаргу необхідно задовольнити та зобов`язати уповноважену особу Солом?янського УП ГУНП в м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Керуючись статтями 3, 220, 303-307, 309, 376 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу Головного спеціаліста з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , подану в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України на бездіяльність уповноважених осіб Слідчого відділу Солом`янського УП ГУ НП України у м. Києві щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати службову особу Солом`янського УП ГУ НП України у м. Києві, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, зазначені в повідомленні Головного спеціаліста з питань правового забезпечення ЦДАВО України ОСОБА_3 , в інтересах Центрального державного архіву вищих органів влади та Управління України, яка отримана Солом`янським УП ГУ НП України у м. Києві 08 вересня 2023 року, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113928650
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —760/21537/23

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні