Рішення
від 04.10.2023 по справі 201/7573/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/7573/23

Провадження 2-о/201/264/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2023 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого - судді Покопцевої Д.О.,

присяжних Бондаренко М.С., Бондаренко О.А.,

при секретарі Мандрикевич М.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), -

ВСТАНОВИВ:

Заявник зазначила, що станом на 24.02.2022р. проживала в АДРЕСА_1 . Після початку широкомасштабного вторгнення збройних сил російської федерації на територію України м. Маріуполь почали обстрілювати, внаслідок чого її син, ОСОБА_2 , отримав вогнепальне поранення і помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отримати свідоцтво про його смерть заявник не може, оскільки через обстріли міста органи влади України припинили свою роботу. Тіло її сина поховано в братській могилі в смт Мангуш Донецької області.

Просить оголосити свого сина, ОСОБА_2 , громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: місто Маріуполь Донецької області, - померлим, днем його смерті вважати ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки це необхідно для державної реєстрації смерті померлої особи, проведеної державним органом України.

В судовому засіданні свої вимоги підтримала, просить задовольнити, пояснила, що 13.03.2022р. її син, ОСОБА_2 , відвіз її та свого сина (її онука) до будинку свого знайомого в інший район в м.Маріуполя, який має назву ОСОБА_3 , в район порту. Адреси будинку вона не знає. Мотивував це тим, що центр м. Маріуполя сильно обстрілюють і в квартирі знаходитися небезпечно, а у знайомого приватний будинок і на ОСОБА_3 тихше. Але у другій половині дня 13.03.2022р. район порту почали масово обстрілювати і виїхати звідти не було можливості. Ввечері 13.03.2022р. її син вийшов з будинку по дрова, оскільки електроенергії та центрального опалення через обстріли вже не було, і отримав поранення у шию. Прожив він до ранку ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер у неї на руках. Після смерті його тіло заявник відвезла до будівлі з написом «морг» в район «Черьомушки», бачила там тіла інших людей. Її онука забрала до себе в машину незнайома жінка, яка виїжджала з міста, і відвезла у м. Бердянськ Запорізької області, до подруги заявниці. Сама ОСОБА_1 жила в підвалі свого будинку по АДРЕСА_2 , сам будинок розбомбили. 24.04.2022р. обстріли Маріуполя припинилися, і вона пішла до будівлі, де лишила тіло сина, з`ясовувати його місцезнаходження. Люди, які там знаходилися, повідомили їй, що тіла загиблих з 24.02.2022р. до 25.03.2022р. звозилися з вулиць у цю будівлю з написом «морг», а потім без ідентифікації поховані в загальній могилі в смт Мангуш Донецької області. Її онук вижив, і повернувся разом зі своєю матір`ю в м. Маріуполь, вона з ним спілкується, але будь-які інші дані про долю тіла свого сина або його появи живим у неї немає і онук їй не повідомляв. 18.06.2022р. заявниця виїхала з м. Маріуполя і подала заяву до поліції стосовно свого сина. Ій порадили написати, що вона втратила із ним зв`язок, але фактично він помер.

Представник заінтересованої особи в судове засіданні не з`явився, заперечень не подав

Дослідивши матеріали справи, надані докази, оцінивши їх у сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно доположень ст.46ЦК України,фізична особа,яка пропалабезвісти узв`язкуз воєннимидіями,збройним конфліктом,може бутиоголошена судомпомерлою післяспливу двохроків віддня закінченнявоєнних дій.З урахуваннямконкретних обставинсправи судможе оголоситифізичну особупомерлою ідо спливуцього строку,але нераніше спливушести місяців. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Оголошення особи померлим має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

Особливості цієї категорії справ, є те що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущені смерті особи.

Пункт 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказує на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.

У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішенням суду про оголошення громадянина померлим.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється ЦПК України.

Заявник має мати особисту цивільну-правову заінтересованість в зміні правового статусу особи, яку він просить оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою існують особисті або майнові правовідносини, матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку - дані про те, що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Заявник є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується доданою до матеріалів справи копією свідоцтва.

Наведені заявником обставини та мета, якою заявнику необхідно оголосити особу померлою, свідчать про наявність між заявником та особою, яку вона просить оголосити померлою, таких особистих правовідносин.

Окрім того, в даному випадку існують і перешкоди у реалізації заявником прав або виконання обов`язків, пов`язаних з відсутністю особи, яку заявник просить оголосити померлою.

Приймаючи до уваги викладене, врахувавши, що масовані обстріли м. Маріуполя в лютому-березні 2022р. і масова загибель від цього мешканців міста є загальновідомим фактом, встановивши, що інших відомостей, окрім зазначених заявницею про те, що син помер у неї на руках, 15.03.2022р., вона відвезла його тіло до приміщення з назвою «морг» і відтоді не бачила, а постійне місце проживання ОСОБА_4 квартира АДРЕСА_3 зі слів заявниці знищена, а саме місто дотепер є окупованим, суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17, 43, 49, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 258, 262, 264, 265, 268, 273, 305, 307, 308, 309, 352 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження - місто Маріуполь Донецької області, - померлим.

??Днем смерті ОСОБА_2 , громадянина України, ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Маріуполя Донецької області, який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , вважати 15 березня 2022 року.

У порядку ч.2 ст. 308 ЦПК України після набрання законної сили рішенням про оголошення фізичної особи померлою надіслати рішення відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, - відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. За наявності в населеному пункті кількох нотаріусів, а також у випадках, коли місце відкриття спадщини невідоме, рішення надсилається до державного нотаріального архіву з метою передачі його за належністю уповноваженому нотаріусу для вжиття заходів з охорони спадкового майна.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

У разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , зареєстроване місце проживання як ВПО: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: 87500, Донецька область, м. Маріуполь, просп. Металургів, б. 21, код ЄДРПОУ 25763288, електронна пошта: vcs_zh@mr.dn.drsu.gov.ua

Суддя: Присяжні

Д.О. Покопцева Бондаренко М.С. Бондаренко О.А.

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113935925
СудочинствоЦивільне
Сутьоголошення фізичної особи померлою, заінтересована особа Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в м. Маріуполі Маріупольського району Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків

Судовий реєстр по справі —201/7573/23

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Покопцева Д. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Покопцева Д. О.

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Покопцева Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні