Рішення
від 05.09.2023 по справі 373/692/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/692/23

Провадження № 2-о/373/33/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2023 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуванням судді Лебедя В.В.,

за участю секретарів судового засідання: Киришун Ю.В., Тітрової І.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Переяславської міської ради, Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради, про призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою про призначення опікуном, з врахуванням уточнених вимог просили звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном недієздатного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Мотивуючи свої вимоги тим, що рішенням Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 05.03.2008 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було визнано недієздатним та призначено його опікуном матір ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .Опікуну зберезня 2005року встановленодругу групуінвалідності,вона хворієна цукровийдіабет Ітипу,є інсулінозалежною,з 28.11.2022її станздоров`я суттєвопогіршився,а томувона нездатна продовжуватиопіку,у зв`язку з чим просить звільнити її від повноважень опікуна над недієздатним та призначити ОСОБА_2 опікуном її недієздатного сина ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 28.04.2023 заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків. 11.05.2023 представником заявника-адвокатом Панченко Т.А. подано заяву про усунення недоліків.

Ухвалою суду від 16.05.2023 заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Призначено судовий розгляд на 29.05.2023.

29.05.2023 розгляд справи відкладено на 14.06.2023, у зв`язку з неявкою заявників. 14.06.2023 розгляд справи знято з розгляду, у зв`язку з перебуванням головуючого в нарадчій кімнаті. Розгляд справи відкладено до 23.06.2023.

23.06.2023в судовомузасіданні оголошеноперерву до25.07.2023. Залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи - Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради.

19.07.2023 від заявника ОСОБА_6 надійшла заява про зміну заявлених вимог, що прийнята судом до розгляду, виходячи із загальних засад цивільного судочинства, дотримання права на справедливий суд, забезпечення прав та інтересів недієздатної особи.

25.07.2023розгляд справивідкладено на05.09.2023,у зв`язкуз неявкоюпредставників заінтересованих осіб.

Заявник ОСОБА_4 в судовомузасіданні навелаобставини встановленняопіки наддієздатним сином ОСОБА_5 ,повідомила пронеобхідність систематичноголікування відцукрового діабетуІ типута значнимпогіршенням здоров`я,що потребуєдодаткової опікинад сином.Після наданняпояснень досуду нез`явилась,подала клопотання в якій заявлені 19.07.2023 вимоги підтримала, просила їх задовольнити та розглянути справу без її участі.

Заявник ОСОБА_2 в судовомузасіданні пояснив,що систематичноздійснює допомогу ОСОБА_4 та недієздатномудвоюрідному брату ОСОБА_5 ,утримуючи його,оскільки купляєпродукти,ліки,доглядає заним,з якимсклались родиннівідносини.Після наданняпояснень досуду нез`явився,подала клопотання в якій заявлені 19.07.2023 вимоги підтримала, просила їх задовольнити та розглянути справу без її участі.

Представник заявника-адвокат Панченко Т.А. в судовому засіданні підтримала заявлені ОСОБА_4 вимоги та просила їх задовольнити.

Заінтересована особа Переяславська міська рада подала до суду заяву, в якій заявлені вимоги визнала, не заперечує проти їх задоволення та просить розглянути справу без участі їх представника.

Заінтересована особа Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради подала до суду заяву, в якій не заперечує проти задоволення заяви та просить розглянути справу без участі їх представника.

Суд, вислухавши пояснення та доводи заявників, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання (ч. 1 ст. 30 ЦК України).

Положеннями ч. 1 ст. 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опіка абопіклування встановлюютьсяза місцемпроживання фізичноїособи,яка потребуєопіки чипіклування,або замісцем проживанняопікуна чипіклувальника (ст. 62 ЦК України).

Згідно звимогами ч.1ст.75ЦК суд,якщо вінпризначив опікуначи піклувальника,або органопіки тапіклування зазаявою особизвільняє їївід повноваженьопікуна абопіклувальника.Ця заяварозглядається судомабо органомопіки тапіклування протягомодного місяця. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Положеннями частин2,3,4ст.63ЦК Українипередбачено,що опікуномабо піклувальникомможе бутилише фізичнаособа зповною цивільноюдієздатністю. Фізичнаособа можебути призначенаопікуном абопіклувальником лишеза їїписьмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Судом встановлено, що рішенням Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 05.03.2008 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було визнано недієздатним та призначено його опікуном ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (справа № 2-о-2/2008).

Із довідки до акту огляду медико-соціальної експертизи серії КИО-І № 243741 вбачається, що ОСОБА_8 , 1966 р.н. із 01 березня 2005 року встановлена друга група інвалідності, причина інвалідності - інвалідність з дитинства (а/с 15).

Відповідно до виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 хворіє на цукровий діабет І типу, є інсулінозалежною. З 28.11.2022 її стан погіршився (а/с 16-17).

14.03.2023 рішенням Переяславської міської ради № 94-05 вирішено надати висновок про доцільність призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над його двоюрідним братом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а/с 34-35).

Висновок виконавчого комітету Переяславської міської ради до рішення виконкому № 94-05 від 14.03.2023 вказує на доцільність призначення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над його двоюрідним братом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а/с 36-37).

Обставин, які б перешкоджали заявнику ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , бути опікуном ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у ході судового розгляду судом не встановлено.

Факт родиннихвідносин міжзаявником ОСОБА_2 та недієздатним ОСОБА_5 підтверджується письмовими доказами, які знаходяться в матеріалах справи.

Разом з цим, заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ВР-000635054 до кримінальної відповідальності не притягувався та судимостей не має, за місцем роботи та проживання характеризується позитивно, згідно медичної документації на обліку в лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває, а отже здатний виконувати обов`язки опікуна за своїми якостями та станом здоров`я на противагу заявниці ОСОБА_4 , в якої згідно медичної документації з 28.11.2022 стан здоров`я погіршився.

Суд, оцінивши надані у справі докази, вважає наявними підстави для звільнення ОСОБА_4 від повноважень опікуна над її недієздатним сином ОСОБА_5 , що слід вважати правом опікуна в світлі об`єквтиної неможливості виконання повноважень за станом здоров`я, та призначення двоюрідного брата ОСОБА_2 його опікуном, оскільки наміри, поведінка та інтереси відповідають інтересам недієздатного ОСОБА_5 , який потребує опіки.

Керуючись статтями 263-265, 300, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Переяславської міської ради, Управління соціального захисту населення Переяславської міської ради, про призначення опікуном, задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого та проживаючого по АДРЕСА_1 , опікуном недієздатного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Контроль за виконанням рішення суду в частині перевірки належного виконання опікуном своїх обов`язків покласти на Виконавчий комітет Переяславської міської ради, про що слід повідомляти суд не менше одного разу в рік.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування учасників справи:

заявник ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживаюча за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

заінтересована особа Виконавчий комітет Переяслав-Хмельницької міської ради, місцезнаходження: вул. Богдана Хмельницького, 27/25, м. Переяслав, Київська область, 08400, код ЄДРПОУ 33201806;

заінтересована особа Управління соціального захисту населення Переяслав-Хмельницької міської ради, місцезнаходження: вул. Шевченка, 20 в м. Переяславі Бориспільського району Київської області, 08400, код ЄДРПОУ 05408622.

СУДДЯ: В.В. ЛЕБІДЬ

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113937402
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуном

Судовий реєстр по справі —373/692/23

Рішення від 05.09.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Лебідь В. В.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Лебідь В. В.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Лебідь В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні