Рішення
від 27.09.2023 по справі 484/4586/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/4586/23

Провадження № 2-о/484/202/23

Рішення

іменем України

27.09.2023 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Максютенко О.А.

секретаря судового засідання Завірюха В.Ю.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ТДВ "Первомайськдизельмаш" про встановлення факту, що має юридичне значення

встановив

25.08.2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, яку обґрунтувала тим, що він з 25 травня 1977 року до виходу на пенсію по інвалідності, 19 травня 2003 року працював на «Машинобудівному заводі імені 25 Жовтня», який у 1993 році було переіменовано «Первомайськдизельмаш». В 1986 році працюючи токарем 2 розряду, з 02 червня по 08 липня був призваний Первомайським військовим комісаріатом на військові збори та приймав участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у складі військової частини НОМЕР_1 . Всі документи, такі як : паспорт громадянина України, військовий квиток, трудова книжка, пенсійне посвідчення , посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни , посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році видані на ОСОБА_1 .

При перевірці достовірності даних довідки про заробітну плату в зоні відчуження виданої ТДВ "Первомайськдизельмаш" від 27.03.2023 року за № 50-К/26 у особовому рахунку № НОМЕР_2 за 1986 року, зазначено " ОСОБА_2 ", що було виявлено 13 червня 2023 року перевіркою ГУ Пенсійного фонду України у Миколаївській області, про що було складено акт. Оскільки в позасудовому порядку він не має можливості виправити данні зазначені в особовому рахунку № НОМЕР_2 на підприємстві "Первомайськдизельмаш" на " ОСОБА_3 ", що належить - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , тому він звернувся з даною заявою до суду.

В судове засідання заявник надав заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги заяви підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

В судове засідання представник ТДВ «Первіомайськдизельмаш» не з`явився, до суду надав пояснення, в яких зазначив що не заперечує проти задоволення заяви та просить розглянути заяву у відсутність їх представника.

Враховуючи положення ст.ст. 223, 294 ЦПК України суд вважає за можливе проводити розгляд справи у відсутність представника заінтересованої особи.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про задоволення вимог ОСОБА_1 з наступних підстав.

Так, відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.3 ст.12, ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Матеріали справи, а саме: копія паспорту заявника ОСОБА_1 (а.с. 3), копія ідентифікаційного коду заявника ОСОБА_1 (а.с.4), копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році (а.с.5), копія посвідчення особи з інвалідністю (а.с.5), копія військового квитка серія НОМЕР_4 (а.с.6), копія акту про результати перевірки достовірності довідки про заробітну плату, виданої для призначення пенсії від 13.06.2023 року (а.с.7), копія трудової книжки (а.с.9), копія особового рахунку № НОМЕР_2 (а.с. 10) підтверджують факт належності особового рахунку № НОМЕР_2 на підприємстві "Первомайськдизельмаш" на " ОСОБА_3 " належить заявнику ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

У відповідності до статті 293 ЦПК України, суди розглядають справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 315 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження, якщо зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Проаналізувавши п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 № 5, для встановлення факту необхідна наявність певних умов, серед яких: встановлений факт повинен бути юридичним, тобто від його встановлення у особи виникають, змінюються або припиняються особисті чи майнові права; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Тому, враховуючи зазначене, суд вважає за можливе, в силу ст. 293 ч. 2 п. 5 ЦПК України, встановити факт належності ОСОБА_1 особового рахунку № НОМЕР_2 на підприємстві "Первомайськдизельмаш".

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268, 315 319 ЦПК України, суд

ухвалив

заяву ОСОБА_1 (проживає за адресою АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ), заінтересована особа ТДВ "Первомайськдизельмаш" (код ЄДРПОУ 00210996, знаходиться за адресою вул. Гагаріна,17 м.Первомайськ Миколаївської області ), про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити факт, що має юридичне значення, що особовий рахунок № НОМЕР_2 на підприємстві "Первомайськдизельмаш" на " ОСОБА_3 " належить - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повний текст рішення складено 05.10.2023 року.

С УД ДЯ :

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113953879
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —484/4586/23

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні