Рішення
від 05.10.2023 по справі 689/1855/23
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 689/1855/23

2/689/356/23

РІШЕННЯ

Іменем України

05.10.2023 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Шевчик О.М.,

за участю:

секретаря судових засідань Фурман Н.Л.,

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в загальному позовному провадженні смт. Ярмолинці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Ярмолинецької селищної ради про визнання права засновника фермерського господарства в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Ярмолинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання за нею права засновника Селянського (фермерського) господарства "МІФ" с. Москалівка Хмельницького району Хмельницької області після смерті чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування за законом.

На обґрунтування заявлених вимог позивач зазначила, що ОСОБА_3 за життя був засновником та головою СФГ "МІФ" в с. Москалівка Хмельницького (раніше Ярмолинецького) району Хмельницької області. Після смертічоловіка позивачу встановлений закономстрок прийняласпадщину таотримала свідоцтвапро правона спадщинуза закономна спадковемайно,крім корпоративногоправа -майнових правзасновника наФГ "МІФ". Нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину на цілісний майновий комплекс - СФГ "МІФ" у зв`язку з відсутністю статутного капіталу та неможливістю визначити вартість СФГ "МІФ". Відсутність свідоцтва про право на спадщину за законом є перешкодою для проведення державної реєстрації з метою внесення змін до установчих документів, які пов`язані зі зміною засновника на підставі факту смерті фізичної особи. Тому позивач звернулася до суду за захистом свого права.

Ухвалою суду від 28.09.2023 до участі у справі в якості третьої особи залучено ОСОБА_4 .

В судовомузасіданні представникпозивача позовнівимоги підтримавв повномуобсязі тапросив їхзадовольнити.

Представник відповідача Ярмолинецької селищної ради в судове засідання не з`явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без їхньої участі та вказав, що покладається на вирішення даної справи на розсуд суду.

Третя особа ОСОБА_4 подав до суду заяву, в якій проти позову не заперечує та просить розглядати справу без його участі.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши докази по справі, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 17.08.2022 року.

Померлий за життя був засновником і головою СФГ "МІФ" в с. Москалівка Хмельницького (раніше Ярмолинецького) району Хмельницької області, що підтверджується: статутом СФГ "МІФ", згідно п. 1.2. якого засновником та головою фермерського господарства є ОСОБА_3 ; свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи - СФГ "МІФ"; витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно якого ОСОБА_3 є єдиним засновником та керівником СФГ "МІФ".

Статтею 1218 ЦК України передбачено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, а ч.1 ст.1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Позивач, будучи спадкоємицею за законом після смерті ОСОБА_3 , прийняла спадщину, проте не може реалізувати свої спадкові права щодо права засновнка СФГ "МІФ" через те, що на даний час не передбачений порядок реєстраціїпідприємств (цілісногомайнового комплексу)як об`єктанерухомості.

Відсутність свідоцтва про право на спадщину є перешкодою для проведення державної реєстрації з метою внесення змін до установчих документів, які пов`язані із зміною засновника на підставі факту смерті фізичної особи.

Дані обставини підтверджуються: заявою нотаріусу Мадзяновського А.І. про відмову від спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_3 ; свідоцтвами про право на спадщину за законом, виданими приватним нотаріусом Хмельницького міського нотаріального округу Грицою Л.М. від, згідно яких спадкоємцем майна ОСОБА_3 є його дружина ОСОБА_2 ; відмовою нотаріуса у вчиненні нотаріальних дій від 12.07.2023 №98/02-14, якою ОСОБА_2 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на цілісний майновий комплекс - СФГ "МІФ" у зв`язку з відсутністю статутного капіталу та неможливістю визначити вартість СФГ "МІФ".

Згідно ст.191 ЦК України підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю.

У відповідності до ст.19 Закону України «Про фермерське господарство» до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до статутного капіталу, не розподільчий прибуток, майнові та інші зобов`язання (стаття 22 Закону).

Частиною першою статті 23 Закону України "Про фермерське господарство" передбачено, що успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Згідно п.9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності" від 22.12.95 №20 успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права.

Відповідно до п.9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 №7 вирішуючи спір про спадкування частки учасника підприємницького товариства необхідно враховувати, що це допускається статтями 130,147,166 ЦК, статтями 55, 69 Закону України "Про господарські товариства" і не підпадає під заборону п.2 ч.1 ст.1219 ЦК України. При цьому успадковується не право на участь, а право на частку в статутному (складеному) капіталі.

Відповідно до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Пунктом 1 ч.2 ст.16 ЦК України передбачено, що одним із способів захисту цивільних прав є визнання права.

Таким чином, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Права засновника фермерського господарства, є майновими правами, які не є невід`ємними від фізичної особи (ст.178 ЦК України), не припиняються із смертю спадкодавця, а продовжують існувати доти, доки буде існувати юридична особа та до юридичного оформлення прав на неї спадкоємців, а відтак вони мають входити до складу спадщини.

Позивач є спадкоємцем за законом майна померлого ОСОБА_3 , а відповідно до ст.1296 ЦК України відсутність свідоцтва на право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

З огляду на викладене, суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Згідно п.10 ч.1 ст.5 Закону України "Про судовий збір" ОСОБА_2 звільняється від сплати судового збору.

Відповідно до ст.141 ЦПК України у разі задоволення позову судовий збір покладається на відповідача.

На підставі ст. 19, 22, 23 Закону України «Про фермерське господарство», ст. 16, 191, 1218, 1219, 1268, 1269 ЦК України, керуючись ст. 12,13,81,206,263-265 ЦПК України, суд-

вирішив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки АДРЕСА_1 , реєстраціний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 ) права засновника Селянського (фермерського)господарства "МІФ" (код ЄДРПОУ 30868481), що зареєстроване Ярмолинецькою районною державною адміністрацією 11 квітня 2000 року, юридична адреса: 32110 Хмельницька область, Ярмолинецький район, с. Москалівка, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Ярмолинецької селищної ради (поштова адреса: 32100, смт. Ярмолинці, Площа 600-річчя Ярмолинець, 1, Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 05399248) в дохід держави судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Шевчик О.М.

СудЯрмолинецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113955653
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —689/1855/23

Рішення від 05.10.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Шевчик О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні