Рішення
від 05.10.2023 по справі 752/15635/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/15635/23

Провадження № 2/752/6264/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

05 жовтня 2023 року місто Київ

Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Ольшевської І.О.,

за участю секретаря судових засідань Стороженко С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту промисловості агропромислового комплексу НДІ «Украгропромисловість» про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

До Голосіївського районного суду м. Києва звернувся ОСОБА_1 із позовом, за результатом якого просив суд стягнути з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на свою користь невиплачену компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати в розмірі 5858,38 грн.

В обґрунтування позову зазначив, що 27 січня 2022 року позивач звернувся до Голосіївського районного суду міста Києва про стягнення невиплаченої заробітної плати з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу стосовно 5 % доплати за науковий ступінь та 10 % надбавки за складність та напруженість у роботі, які не виплачувались з 01.01.2021 р. по 31.12.2021 р. і невиплачені при звільненні. Заперечуючи проти позову, відповідач зазначив, що вищезазначені надбавки до заробітної плати не сплачувались у зв`язку з недостатнім фінансуванням. Відповідно до рішення Голосіївського районного суду міста Києва № і 06349299 від 09 серпня 2022 року (справа №752/2069/22), яке набуло законної сили 08 лютого 2023 року, позовні вимоги ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу про стягнення невиплаченої заробітної плати з 01.01.2021р. по 31.12.2021р. задоволені. Таким чином, Голосіївським районним судом міста Києва встановлено, що Український науково-дослідний інститут продуктивності агропромислового комплексу не нараховував і своєчасно не виплачував позивачу частину заробітної плати в 2021 році в розмірі 16571,16 грн. а саме: за січень - 1457,85 грн., за лютий - 1457,85 грн., за березень - 1457,85 грн., за квітень - 1457,85 грн., за травень - 1457,85 грн., за червень - 1248,65 грн., за липень - 783,74 грн., за серпень - 1296,32 грн., за вересень - 1457,85 грн., за жовтень - 1457,85 грн., за листопад - 1457,85 грн., за грудень - 1579,65 грн. На підставі виконавчого листа проведено безспірне списання на користь

ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі 16571,16 грн. в повному обсязі. Отже, позивач вважає, що порушено його право, встановлене ст. 34 Закону України «Про оплату праці», а тому просить стягнути на його користь невиплачену компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати в розмірі 5858,38 грн.

Ухвалою судді від 10 серпня 2023 року за поданою позовною заявою відкрито провадження та вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідач про відкриття провадження у справі повідомлявся вчасно та належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення судового відправлення, наявне в матеріалах справи, однак відзив у встановлений ухвалою про відкриття провадження строк на адресу суду не надходив.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються відповідно до норм матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

09 серпня 2022 року Голосіївський районним судом м. Києва ухвалено рішення за позовом ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу про стягнення невиплаченої заробітної плати, яким вирішено стягнути з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі 16 571, 16 гривень, понесені витрати на правничу допомогу в розмірі 416, 66 гривень, витрати по сплаті судового збору 992, 40 гривень, що разом складає належну до стягнення суму в розмірі 17 979 гривень 82 копійки.

Голосіївським районним судом міста Києва від 28.02.2023 по справі № 752/2069/22 видано виконавчий лист і Головним правлінням Казначейства 07 квітня 2023 року згідно вимог Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 № 845 на підставі виконавчого листа проведено безспірне списання на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі 16571,16 грн. в повному обсязі.

Так, згідно ст. 34 Закону України «Про оплату праці» компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв`язку із порушенням строків її виплати провадиться відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Питання, пов`язані зі здійсненням компенсації громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, врегульовані Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати» 19.10.2000 р. та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 159.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати», підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати», компенсація громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати (далі - компенсація) провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати», сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але не виплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Приписи вказаного Закону кореспондують приписам Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 159.

Дія зазначених нормативних актів поширюється на підприємства, установи та організації всіх форм власності і господарювання та застосовується у всіх випадках порушення встановлених термінів виплати грошових доходів, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи), та стосується усіх доходів, які одержують громадяни в гривнях на території України і не мають разового характеру (пенсії, соціальні виплати, стипендія, заробітна плата).

Виплата компенсації втрати частини доходу проводиться незалежно від порядку і підстав його (доходу) нарахування: самим підприємством, установою чи організацією добровільно чи на виконання судового рішення.

Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін у відсотках для визначення суми компенсації.

Для визначення суми компенсації індекс споживчих цін обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін за період невиплати грошового доходу. У місяці, за який виплачується дохід, індекс споживчих цін до розрахунку не включається.

Частина заробітної плати позивачу не нараховувалась та не виплачувалась з січня 2021 року, що підтверджено рішенням суду, тому вимога про стягнення компенсації втрати частини доходу у зв`язку із порушенням строків їх виплати є обґрунтованою.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати» виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Також у Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 159 зазначено, що сума компенсації виплачується громадянам у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Виплата заборгованості по заробітній платі позивачу через відмову боржника (відповідача) визначити суму до виплати стягувачу (позивачу) та суми податку на доходи фізичних осіб і військового збору для перерахування з бюджет, як зазначено в листі Головного управління Казначейства була проведена 07 квітня 2023 року.

Загальна сума компенсації втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати дорівнює 5858,38 грн., що обґрунтовано зазначено в розрахунку, складеному позивачем, який суд враховує як коректний, зазначаючи про те, що контрозрахунок відповідачем поданий не був.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи викладене, суд вважає, що наданими позивачем доказами в обґрунтування заявлених позовних вимог підтверджено, що відбулось порушення майнових прав та інтересів позивача, а тому позовні вимоги є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнений від сплати судового збору, з відповідача за ч. 6 ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню судовий збір на користь держави в розмірі 1073,60 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 до Українського науково-дослідного інституту промисловості агропромислового комплексу НДІ «Украгропромисловість» про стягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати, задовольнити.

2. Стягнути з Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на користь ОСОБА_1 невиплачену компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати в розмірі 5858,38 грн.(п`ять тисяч вісімсот п`ятдесят вісім грн.) 38 коп.

3. Стягнути із Українського науково-дослідного інституту продуктивності агропромислового комплексу на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

4. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5. Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Голосіївський районний суд міста Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

Відповідач: Український науково-дослідний інститут продуктивності агропромислового комплексу (НДІ «Украгропромпродуктивність»), адреса: пл. Солом`янська, 2 м. Київ, 03035, код ЄРПОУ:00689160.

Повний текст рішення складений та підписаний 05.10.2023р.

Суддя І.О. Ольшевська

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу113960059
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати як складових заробітної плати

Судовий реєстр по справі —752/15635/23

Рішення від 05.10.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні