Ухвала
від 04.10.2023 по справі 420/26259/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/26259/23

УХВАЛА

04 жовтня 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Юхтенко Л.Р., розглянувши матеріали за позовною заявою Одеського обласного відділення соціального фонду захисту осіб з інвалідністю (код ЄДРПОУ 13901271, місце знаходження: 65107, м. Одеса, вул.. Канатна, 83) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кліксар» (код ЄДРПОУ 44368058, місце знаходження: 65497, Одеська область, Овідіопольський район, с. Лиманка, вул. Молодіжна, буд. 32А) про стягнення адміністративно-господарських санкцій,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду 28 вересня 2023 року через підсистему Електронний суд (сформовано 28.09.2023 року) надійшла позовна заява Одеського обласного відділення соціального фонду захисту осіб з інвалідністю (код ЄДРПОУ 13901271, місце знаходження: 65107, м. Одеса, вул.. Канатна, 83) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кліксар» (код ЄДРПОУ 44368058, місце знаходження: 65497, Одеська область, Овідіопольський район, с. Лиманка, вул.. Молодіжна, буд. 32А) про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році.

Позовна заява обґрунтована тим, що за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році відповідачем не сплачено адміністративно-господарську санкцію.

Відповідно до приписів ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суддя вважає, що вона не відповідає вимогам, встановленим ст. 160, 161, 172 цього Кодексу, та позов має бути залишений без руху, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 6 статті 161 КАС України, у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Відповідно до ч.1 ст. 122 КАС України, позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Абзацом 2 частини 2 цієї статті встановлено, що для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог.

Як вбачається з позовних вимог, підстави звернення до суду у позивача виникли 17.04.2023 року з моменту винесення розрахунку адміністративно-господарських санкцій за 2022 звітний рік.

Суд зазначає, що строк звернення до суду у позивача сплинув 17.07.2023 року.

В додатках до позовної заяви представник позивача надає заяву про поновлення пропущеного строку звернення, на обґрунтування якої зазначає, що Одеське обласне відділення повністю утримується за рахунок коштів державного бюджету. У встановлений законодавством строк у відділення була відсутня можливість звернутись до суду із позовними вимогами, адже були відсутні кошти на сплату судового збору. Кошти на сплату судового збору надійшли 11.09.2023 року, що надало можливість звернутись до суду із позовом.

Розглянувши подану заяву про поновлення пропущеного строку, суд зазначає таке.

Поважними причинами визнаються лише ті обставини, які були чи об`єктивно є непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, що звернулась з позовом, пов`язані з дійсно істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливили своєчасне звернення до суду. Такі обставини мають бути підтверджені відповідними та належними доказами.

Суд зазначає, що органи державної влади, маючи однаковий обсяг процесуальних прав та обов`язків поряд з іншими учасниками справи, мають діяти вчасно та в належний спосіб, дотримуватися своїх власних внутрішніх процедур, правил та процедур, встановлених в тому числі нормами процесуального закону, не можуть і не повинні отримувати вигоду від їх порушення, уникати або шляхом допущення зайвих затримок та невиправданих зволікань відтерміновувати виконання своїх процесуальних обов`язків.

Суд вважає, що дотримуючись принципу рівності сторін перед судом та законом, обставини, пов`язані з фінансуванням установ чи організацій з державного бюджету, відсутністю в ньому коштів, призначених для сплати судового збору тощо, не можуть бути підставою для поновлення строку звернення до суду.

Таким чином, розглянувши подану представником заяву про поновлення строку, суд доходить висновку, що наведені позивачем причини не є поважними, а тому суд доходить висновку щодо відмови у поновленні строку звернення до суду.

Згідно з ч. 1 ст. 123 КАС України, у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку.

Згідно з ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною другою зазначеної статті КАС України встановлено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

При таких обставинах, позовна заява Одеського обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (код ЄДРПОУ 13901271, місце проживання: 65107, м. Одеса, вул. Канатна, 83) про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 рік, має бути залишена без руху, а позивачу наданий строк для усунення виявлених недоліків шляхом подання заяви про поновлення строку звернення до суду з обґрунтуванням причин поважності пропуску строку звернення до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.122,123,160,161,167,169,256, 294 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Одеського обласного відділення соціального фонду захисту осіб з інвалідністю (код ЄДРПОУ 13901271, місце знаходження: 65107, м. Одеса, вул.. Канатна, 83) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кліксар» (код ЄДРПОУ 44368058, місце знаходження: 65497, Одеська область, Овідіопольський район, с. Лиманка, вул.. Молодіжна, буд. 32А) про стягнення адміністративно-господарських санкцій,- залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність усунути недоліки, викладені в ухвалі протягом десяти днів з моменту її отримання шляхом надання безпосередньо до канцелярії Одеського окружного адміністративного суду (адреса: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога,14) документів, що підтверджують усунення викладених в ухвалі недоліків.

Роз`яснити заявнику, що в іншому випадку заява і додані до неї документи будуть повернуті позивачу без розгляду не пізніше п`яти днів з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 256 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.Р. Юхтенко

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113964143
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —420/26259/23

Ухвала від 25.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 04.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні