Рішення
від 02.10.2023 по справі 729/1526/23
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/1526/23

2-о/729/28/23 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

02 жовтня 2023 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі: судді Бойко В.І., за участю секретаря судового засідання Шлапак Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Бобровицька міська об`єднана територіальна громада в особі Бобровицької міської ради Чернігівської області про встановлення факту родинних відносин,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, а саме те, що він є сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати ОСОБА_2 , яка на день смерті постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

22.04.2015р. ОСОБА_2 склала заповіт,в якомувсе своємайно заповілайому.Після смертіматері ОСОБА_2 відкрилася спадщина,до складуякої входитьземельна ділянкаплощею 3,56га зцільовим призначеннямдля веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва,що розташованана територіїСтаробасанської сільськоїради Ніжинського(Бобровицького)району Чернігівськоїобласті (державнийакт серіїЯГ №835801).Спадщину після смерті матері заявник прийняв, він подав заяву про прийняття спадщини до Бобровицької державної нотаріальної контори (спадкова справа № 171/2022).

Для оформлення його спадкових прав йому необхідно підтвердити родинні відносини зі спадкодавцем. У свідоцтві про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 , виданому 29 січня 1971 року прізвище матері записано « ОСОБА_3 ». У його свідоцтві про народження серії НОМЕР_2 , виданому 1листопада 1971р.в графі«мати» записано« ОСОБА_2 ».У паспортіматері серії НОМЕР_3 прізвище записано« ОСОБА_4 ».Державний актна правовласності наземельну ділянкусерії ЯГ№835801видано на ОСОБА_2 .Свідоцтво просмерть матерісерії НОМЕР_4 видане 23лютого 2022року на ОСОБА_2 .Спадкова справа заведена на « ОСОБА_2 ».

Заявник, звертався до Бобровицького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Ніжинському районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіональрого управління Міністерства юстиції (м. Суми) із заявою про внесення змін до актового запису про його народження та отримав висновок про відмову у внесенні змін, так як виправити розбіжності не вдалося і документально підтвердити родинні відносини він не можу, тому звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заявник у судове засідання не з`явився, проте від нього надійшла заява в якій він просить справу розглянути у його відсутність та задовольнити його вимоги.

Заінтересована особаБобровицька міськаоб`єднанатериторіальна громадав особіБобровицької міськоїради Чернігівськоїобласті всудове засіданняне з`явився.До судунадійшла заява,в якійзаінтересована особапросить розглянутисправу безучасті представниката незаперечують щодовимог заявникавикладених узаяві.

Судом на підставі ч. 2ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 (а.с.9).

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Бобровицької міської ради Ніжинського району, Чернігівської області № 154 від 10.05.2022 року ОСОБА_1 проживає без реєстрації місця проживання в АДРЕСА_1 . (а.с.7).

Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Бобровицької міської ради Ніжинського району, Чернігівської області № 14338/Д від 02.06.2023 року ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на день смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Разом з нею на день смерті та протягом шести місяців з дня смерті ніхто не проживав та не був зареєстрований(а.с.10).

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Старобасанської сільської ради Бобровицького району Чернігівської області Костюченко Н.В. 22.04.2015 року, в якому все своє майно заповіла заявнику(а.с.8).

Відповідно до копії Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №835801, право власності на земельні ділянки № НОМЕР_5 площею 3,56 га., кадастровий № 7420687600:04:000:0086, № 7420687600:06:001:0086, цільове призначення земельних ділянок, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованої на території Старобасанського старостинського округу Ніжинського району, Чернігівської області належать ОСОБА_2 (а.с.12).

Відповідно до витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі, щодо майна померлої ОСОБА_2 зареєстрована спадкова справа № 171/2022 (а.с.13).

Факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , що його матір`ю є ОСОБА_2 (а.с.14).

Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_1 ОСОБА_5 , після укладення шлюбу було присвоєно прізвище « ОСОБА_3 »(а.с.14).

Відповідно до паспорту громадянина України серії НОМЕР_3 прізвище матері заявника записано « ОСОБА_4 »(а.с.15).

Згідно до висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану, в якому зазначено, що заявник звернувся до Бобровицького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Ніжинському районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіональрого управління Міністерства юстиції (м. Суми) із заявою про внесення змін до актового запису про його народження та отримав висновок про відмову у внесенні змін, так як виправити розбіжності не вдалося(а.с.16).

Довідкою виконавчого комітету Бобровицької міської ради №14340/Д від 02 червня 2023 року про те, що заявник здійснив поховання своєї матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.17).

Згідно зіст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Як зазначено у п. 1, 6 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 1, 7постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Метою встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , як сином та матір`ю є реалізація заявником свого права на спадщину шляхом одержання у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що факт родинних відносин, який просить установити заявник, знайшов своє підтвердження.

Ураховуючи те, що заявник позбавлений можливості в іншому, ніж судовому порядку, встановити факт родинних відносин, і цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, заявник обґрунтовано звернувся до суду з метою встановлення цього факту - заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.2,13,259,263-265,273,293,294,315,319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Бобровицька міська об`єднана територіальна громада в особі Бобровицької міської ради Чернігівської області про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Установити факт родинних відносин, а саме що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Бойко

СудБобровицький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113972115
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —729/1526/23

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні