Рішення
від 05.10.2023 по справі 545/1187/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 жовтня 2023 року

м. Полтава

Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - Харабадзе К. Ш.,

за участю секретаря - Гаврись В.В.,

Справа № 545/1187/23

Номер провадження № 2-др/545/25/23

позивач - ОСОБА_1

відповідач - Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8»

розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8» про захист прав споживача та відшкодування збитків

у с т а н о в и в :

При прийнятті 13.09.2023 року рішення суду питання розподілу витрат на професійну правничу допомогу не вирішувалося. Повний текст рішення було виготовлено 19.09.2023.

До суду надійшла заява позивача ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення, в якому останній просить стягнути з ОК «ЖБК «Затишок 8» витрати на правничу допомогу у розмірі 40000 гривень та клопотання про долучення до матеріалів справи копію акту передачі-приймання наданих послуг від 25.09.2023, копію платіжної інструкції № @2РL652750 від 26.09.2023.

Представник позивача у судовому засіданні просив заяву задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні не погодився з вимогою про стягнення з відповідача витрат на правничу допомогу у розмірі 40000 гривень, просив в задоволенні заяви відмовити в повному обсязі, вважаючи її необґрунтованою.

Вирішуючи питання щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу, суд враховує таке.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу (частини перша - друга статті 133 ЦПК України).

Від позивача ОСОБА_1 до суду 20.09.2023 надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якому останній просить стягнути з Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8» витрати на правничу допомогу у розмірі 40000 гривень, 26.09.2023 - клопотання про долучення до матеріалів справи копію акту передачі-приймання наданих послуг від 25.09.2023, копію платіжної інструкції № @2РL652750 від 26.09.2023.

Представник відповідача не погодився з вимогою про стягнення з відповідача витрат на правничу допомогу у розмірі 40000 гривень, просив в задоволенні заяви відмовити в повному обсязі, вважаючи її необґрунтованою.

Відповідно до ч. 3,4 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат на професійну правничу допомогу покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами/ч. 5, 6 ст. 137 ЦПК України/.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Так, між позивачем та адвокатським бюро «Юрія Христофорова» в особі керуючого адвоката Христофорова Ю.В. 01.02.2023 укладено договір про надання правової допомоги /а.с. 40/. Відповідно до п. 2.2. Договору, розмір гонорару Бюро за цим Договором є фіксованим та становить 40000 гривень. Як вбачається з акту передачі-прийманні наданих послуг від 25.09.2023адвокатське бюро «Юрія Христофорова» в особі керуючого бюро Христофорова Юрія Володимировича було надані послуги (правову допомогу) на суму 40000 гривень. Вартість наданої правової допомоги сплачена позивачем згідно платіжної інструкції №@2РL652750 від 26.09.2023 в повному обсязі.

Дійсно, розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань. При встановленні розміру гонорару можуть враховуватися складність справи, кваліфікація, досвід і завантаженість адвоката та інші обставини.

Разом з тим, Велика Палата Верховного Суду в постанові від 19.02.2020 року в справі N 755/9215/15-ц вказала, що положеннями статті 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ), присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так у справі "Схід/Захід Альянс Лімітед" проти України" (заява N 19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п. 268).

Крім того, відповідно до правових висновків Великої Палати Верховного Суду , викладених у додатковій постанові від 7 липня 2021 року у справі № 910/12876/19, провадження № 12-94гс20 , за частиною першою статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), у тому числі в рішенні від 28 листопада 2002 року "Лавентс проти Латвії" (Lavents v. Latvia) за заявою N 58442/00 щодо судових витрат, зазначено що за статтею 41 Конвенції суд відшкодовує лише витрати, стосовно яких було встановлено, що вони справді були необхідними і становлять розумну суму (див., серед багатьох інших, рішення ЄСПЛ у справах "Ніколова проти Болгарії" та "Єчюс проти Литви", пункти 79 і 112 відповідно).

У постанові від 16 листопада 2022 року у справі № 922/1964/21 (провадження № 12-14гс22) Велика Палата ВС відступила від висновку, викладеного в постанові Касаційного цивільного суду у складі ВС від 23 листопада 2020 року у справі № 638/7748/18, про те, що інформація, яка міститься в акті приймання правничої допомоги, зокрема перелік наданих послуг та фіксований розмір гонорару, не може вважатися тим розрахунком (детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом та здійснених ним витрат часу по кожному з видів робіт, необхідних для надання правничої допомоги), подання якого є необхідною умовою для стягнення витрат на професійну правничу допомогу. Неподання стороною, на користь якої ухвалено судове рішення, такого розрахунку позбавляє іншу сторону можливості спростовувати ймовірну неспівмірність витрат на професійну правничу допомогу.

Велика Палата Верховного Суду акцентувала на етапах, у які відбувається відшкодування витрат на професійну правничу допомогу: попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (ст. 124 ГПК України); визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (ст. 126 ГПК України); розподіл судових витрат (ст. 129 ГПК України).

У разі недотримання вимог ч. 4 ст. 126 ГПК України суд може, за клопотанням сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Визначивши розмір судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами, суд здійснює розподіл таких витрат на підставі ст. 129 ГПК України. У частинах 5-7 та 9 цієї статті визначено критерії, керуючись якими, суд (за клопотанням сторони або з власної ініціативи) може не розподіляти такі витрати повністю або частково на сторону, не на користь якої ухвалено рішення, а натомість покласти їх на сторону, на користь якої ухвалено рішення.

Висловлюючись щодо порядку обчислення гонорару, ВП ВС вказала, що розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися в ці правовідносини. Неврахування судом умов договору про надання правової допомоги щодо порядку обчислення гонорару не відповідає принципу свободи договору, закріпленому в ст. 627 ЦК України.

Гонорар може встановлюватися у формі: фіксованого розміру, погодинної оплати. Ці форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту; і навпаки - підставою для виплати гонорару, який визначений у формі погодинної оплати, є кількість витрачених на надання послуги годин, помножена на вартість такої (однієї) години того чи іншого адвоката залежно від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв.

Визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити зі встановленого в самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, враховуючи при цьому положення законодавства щодо критеріїв визначення розміру витрат на правничу допомогу.

ВП ВС зауважила, що не є обов`язковими для суду зобов`язання, які склалися між адвокатом та клієнтом у контексті вирішення питання про розподіл судових витрат. Вирішуючи останнє, суд повинен оцінювати витрати, що мають бути компенсовані за рахунок іншої сторони, ураховуючи, чи були вони фактично понесені, та оцінювати їх необхідність.

Щодо змісту детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, Велика Палата ВС виснувала, що подання детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, не є самоціллю, а є необхідним для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат.

Саме лише незазначення учасником справи в детальному описі робіт (наданих послуг) витрат часу на надання правничої допомоги не може перешкодити суду встановити розмір витрат на професійну правничу допомогу (у разі домовленості між сторонами договору про встановлений фіксований розмір обчислення гонорару).

Правомірне очікування стороною, яка виграла справу, відшкодування своїх розумних, реальних та обґрунтованих витрат на професійну правничу допомогу не повинно обмежуватися із суто формалістичних причин відсутності в детальному описі робіт (наданих послуг) відомостей про витрати часу на надання правничої допомоги у випадку домовленості між сторонами договору про встановлений фіксований розмір обчислення гонорару.

ВП ВС також зауважила, що ч. 3 ст. 126 ГПК України конкретного складу відомостей, що мають бути зазначені в детальному описі робіт (наданих послуг), не визначає, обмежуючись лише посиланням на те, що відповідний опис має бути детальним.

Велика Палата ВС дійшла висновку, що учасник справи повинен деталізувати відповідний опис лише тією мірою, якою досягається його функціональне призначення - визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат. Надмірний формалізм при оцінці такого опису на предмет його деталізації, за відсутності визначених процесуальним законом чітких критеріїв оцінки, може призвести до порушення принципу верховенства права.

Статтею 126 ГПК України також не передбачено, що відповідна сторона зобов`язана доводити неспівмірність розміру витрат на оплату послуг адвоката одразу за всіма пунктами з переліку, визначеного в ч. 4 вказаної статті.

Отже, у випадку встановленого договором фіксованого розміру гонорару сторона може доводити неспівмірність витрат у тому числі, але не виключно, без зазначення в детальному описі робіт (наданих послуг) відомостей про витрати часу на надання правничої допомоги. Зокрема, посилаючись на неспівмірність суми фіксованого гонорару зі складністю справи, ціною позову, обсягом матеріалів у справі, кількістю підготовлених процесуальних документів, кількістю засідань, тривалістю розгляду справи судом тощо.

Важливими є також висновки у постановах Верховного Суду у справі № 905/1795/18 та у справі № 922/2685/19, де визначено, що суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості, пропорційності та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Отже, при зверненні за відшкодуванням варто пам`ятати, що при оцінці наданого стороною розміру гонорару адвоката, суд застосовує ряд критеріїв (дійсність, обґрунтованість, розумність, реальність, пропорційності, співмірність) та факти на підтвердження таких критерії (складність справи, значення справи для сторін, фінансовий стан сторін, ринкові ціни адвокатських послуг і т.п.)

У даній справі у пункті 1.2 договору про надання правової допомоги сторони погодили перелік юридичних послуг, а саме: - ознайомлення адвокатом з документами та іншими доказами , що стосуються предмета цього договору, та їх правовий аналіз, -складання досудової вимоги від імені клієнта на імя ОК «ЖБК`Затишок 8» щодо відшкодування збитків, - складання позовної заяви про стягнення збитків на користь клієнта з ОК «ЖБК`Затишок 8», - складання відповіді на відзив(за необхідністю), -здійснення представництва інтересів в суді, - складання відповідних проектів заяв, клопотань, адвокатських запитів(за необхідності) в межах цивільної справи.

Так, позовна заява про стягнення збитків на користь клієнта з ОК «ЖБК`Затишок 8» складена на 9 аркушах та додатки на 45 сторінках, вимога - на 5 аркушах, заява про усунення недоліків позову - на 2 арк. та додатки на 8 сторінках, відповідь на відзив - на 5 арк. та додатки на 9 сторінках, заявка про отримання процесуальних документів в електронному вигляді - на 1 арк, заява про розгляді справи у відсутність позивача - на 1 арк., про усунення недоліків - на 1 арк, заява про забезпечення позову на 2арк., заява про ухвалення додаткового рішення на 2 сторінках, клопотання про долучення доказів на 2 арк. та додатки на 3 арк.

Адвокат приймав участь в судовому засіданні 10.05.2023(з 14:26 год. по 14:39год.), 30.05.2023(з 11:02год. по 11:19год), 11.07.2023(10:41год. по 11:47год),17.08.2023(з13:22год, 13:34год.), 05.09.2023(з 13:52 год. по 14:55год), 13.09.2023(з 15: 08год. по 15:52год), 28.09.2023(з 11:15 год. по 11:32год).

Суд, оцінюючи обґрунтованість вимоги позивача, заперечення відповідача в контексті положення частини четвертої статті 137 ЦПК України, тобто щодо співмірності витрат на оплату послуг адвоката із складністю справи та обсягом виконаних адвокатом робіт, а також часом, витраченим на їх виконання, з огляду на визначені практикою ЄСПЛ критерії, вважає, що заявлена позивачем сума є завищеною. При цьому суд частково погоджується з доводами відповідача про необґрунтованість та неспівмірність заявленої до стягнення суми витрат на професійну правову допомогу позивача з реальним обсягом такої допомоги, що описана вище, часом, витраченим на надання таких послуг (обсяг юридичної та технічної роботи щодо підготовки справи до розгляду у суді першої інстанції та тривалість судових засідань), про невідповідність критерію реальності таких витрат.

Враховуючи викладене та те, що заявлений адвокатським бюро «Юрія Христофорова» в особі керуючого бюро Христофорова Юрія Володимировича розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, який підлягає відшкодуванню за рахунок відповідача, є завищеним та неспівмірним з обсягом наданих послуг адвоката, суд дійшов висновку, що розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, який підлягає відшкодуванню за рахунок відповідача, з огляду на заперечення останнього, підлягає зменшенню та відшкодуванню у сумі 15000 грн.

Крім того, при виготовленні тексту вступної та резолютивної частини рішення, а також повного тексту рішення було допущено технічну описку, а саме невірно зазначено розмір судового збору, який підлягає стягненню.

Відповідно до ст. 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Так, судом встановлено, що при виготовленні вступної та резолютивної частини рішення, а також повного тексту рішення суду було допущено описку. Дана описка є очевидною, на суть рішення не впливає, тому і підлягає виправленню.

Керуючись ст. 270 ЦПК, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового рішення - задовольнити частково.

Стягнути з Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 15 000 гривень.

В іншій частині заяви відмовити.

Виправити описку в вступній та резолютивній частині, а також у повному тексті рішення Полтавського районного суду Полтавської області від 13 вересня 2023 по справі 545/1187/23, номер провадження 2/545/1024/23 по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8» про захист прав споживача та відшкодування збитків, а саме, третій абзац резолютивної частини вступної та резолютивної частини, а також повного тексту рішення викласти в такій редакції:

«Стягнути з Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Затишок 8» (місцезнаходження: 62433, Харківська обл., м. Люботин, вул. Джерелянська, буд. 2, кімната 3; ідентифікаційний код 39638179) на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 13420 гривень 00 копійок.»

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду . Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя Карина ХАРАБАДЗЕ

Дата ухвалення рішення05.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу113975745
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача та відшкодування збитків

Судовий реєстр по справі —545/1187/23

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Зайцев Андрій Юрійович

Постанова від 29.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 29.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 29.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Постанова від 29.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Лобов О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні