Рішення
від 06.10.2023 по справі 910/11022/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

06.10.2023Справа № 910/11022/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В. розглянувши матеріали справи

за позовом Приватного акціонерного товариства «Компанія Росток»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд»

про стягнення 144000,91 грн,

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

У липні 2023 року Приватне акціонерне товариство «Компанія Росток» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд» про стягнення 144000,91 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем було порушено умови Договору №230 оренди приміщень від 01.10.2021 в частині повної та своєчасної сплати орендної та іншої плати за Договором, внаслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість у розмірі 101557,57 грн, яку позивач просить суд стягнути з відповідача. Окрім того, позивачем заявлено до стягнення пеню у розмірі 24786,88 грн, інфляційні втрати у розмірі 14540,99 грн та 3% річних у розмірі 3115,47 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами. Визначено відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 31.07.2023, для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 10.08.2023 та для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив, але не пізніше 21.08.2023. Визначено позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання, але не пізніше 15.08.2023.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 19.07.2023 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 03067, м. Київ, просп. Перемоги, 53.

Проте поштовий конверт із копією зазначеної ухвали було повернуто підприємством поштового зв`язку на адресу суду без вручення Товариству з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд» з відміткою про те, що адресат відсутній за вказаною адресою.

Згідно з п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, відповідач мав право та можливість ознайомитись з ухвалою суду 19.07.2023 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд» в установлений судом строк відзиву на позовну заяву не подало, будь-яких заяв чи клопотань на адресу суду не направило.

Положеннями ч.9 ст.165 ГПК України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Беручи до уваги належне повідомлення відповідача про розгляд даної справи, а також враховуючи наявність достатньої кількості документів для її розгляду по суті, суд дійшов висновку про розгляд справи за наявними матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 01.10.2021 між Приватним акціонерним товариством «Компанія Росток» (далі - Орендодавець, Кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд» (далі - Орендар, Боржник) укладено Договір №230 оренди приміщень (далі - Договір) відповідно до умов якого Орендодавець зобов`язується передати, а Орендар прийняти в строкове платне користування (далі - оренда) зазначені в Додатку №1 до цього Договору нежитлові приміщення, загальною площею 100 метрів квадратних, які розташовані на другому поверсі, кім. 4, корпус №45 за адресою: м. Київ, бульвар Івана Лепсе, 4 (далі - приміщення). (п.1.1. Договору)

Згідно з п.1.3. Договору приміщення передаються в оренду для розміщення офісу.

Строк оренди приміщень починається з дати передачі приміщень Орендодавцем Орендарю за актом приймання-передачі приміщень в оренду і триває до припинення дії цього Договору. (п.1.4. Договору)

Передача приміщень Орендодавцем і приймання їх Орендарем оформлюється актом приймання-передачі приміщень в оренду та здійснюється не пізніше 01.11.2021 за умови сплати Орендарем платежу, передбаченого пунктом 3.5. цього договору. (п.2.1. Договору)

Орендар вступає у платне користування приміщеннями у строк, зазначений в пункті 1.4. цього договору. (п.2.2. Договору)

Відповідно до п.3.1. Договору у разі сплати платежів, передбачених цим договором в повному обсязі в строк до 25-го числа поточного місяця за наступний місяць, за один календарний місяць користування приміщеннями Орендар сплачує Орендодавцю місячну орендну плату, яка становить 224 грн за один метр квадратний орендованої площі з урахуванням ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі. У випадку, якщо орендна плата та інші обов`язкові платежі, передбачені цим договором, будуть сплачуватись Орендарем з 26-го числа по 29-те число поточного місяця за наступний місяць, то орендна ставка буде становити 230 грн за один метр квадратний орендованої площі з урахуванням ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі. У разі, якщо орендна плата та інші обов`язкові платежі, передбачені цим договором, будуть сплачуватись Орендарем з 30-го числа поточного місяця за наступний місяць, то орендна ставка буде становити 254 грн за один метр квадратний орендованої площі з урахуванням ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі. У випадку, якщо орендна плата та інші обов`язкові платежі, передбачені цим Договором будуть сплачуватися Орендарем з 25-го числа поточного місяця за поточний місяць, то орендна ставка буде становити 448 грн за один метр квадратний орендованої площі з урахуванням ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі.

Згідно 3.2. Договору Орендодавець залишає за собою право зміни розміру місячної орендної плати не частіше одного разу на дванадцять місяців. Про зміну розміру орендної плати Орендодавець інформує Орендаря в письмовій формі за тридцять календарних днів до дати впровадження нового розміру орендної плати. У разі неотримання Орендодавцем письмової відповіді про відмову Орендаря від нового розміру орендної плати протягом десяти календарних днів з дати надходження до Орендаря повідомлення щодо зміни розміру орендної плати, новий розмір орендної плати вважається погодженим Орендарем. Після погодження Сторонами нового розміру орендної плати, Сторони зобов`язуються до дати впровадження нового розміру орендної плати укласти додаткову угоду до цього договору про зміну розміру орендної плати.

Платежі, передбачені пунктами 3.1., 3.6., 3.7., 7.1. цього договору, сплачуються Орендарем щомісячно на підставі рахунків Орендодавця шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Орендодавця (зазначений в розділі 11 цього договору) у вигляді 100% попередньої оплати не пізніше 25-го числа поточного місяця за наступний місяць. Орендодавець надає рахунки на сплату платежів, передбачених пунктами 3.1., 3.6., 3.7., 7.1. цього договору, не пізніше 23-го числа поточного місяця за наступний місяць. (п.3.3. Договору)

Згідно з п.3.4. Договору за перший місяць оренди платежі, передбачені пунктами 3.1., 3.6., 3.7., 7.1. цього договору, сплачуються Орендарем на підставі рахунків Орендодавця шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Орендодавця (зазначений в розділі 11 цього договору) у вигляді попередньої оплати протягом трьох банківських днів з дня передачі приміщень Орендодавцем Орендарю за актом приймання-передачі приміщень в оренду.

Пунктом 3.6. Договору визначено, що орендар користується послугами електропостачання, водопостачання і водовідведення, опалення, лише у разі виконання Орендарем п.3.3. цього Договору та відшкодовує Орендодавцю їх вартість на підставі рахунків Орендодавця. Орендодавець надає рахунки на сплату цих платежів не пізніше 23-го числа поточного місяця за наступний місяць з перерахунком по фактичним даним при наступному платежі.

Орендар щомісяця сплачує Орендодавцю витрати на обслуговування орендованих приміщень (утилізація побутових відходів, сміття, одержання з поштового відділення і видача поштової кореспонденції та інше) у розмірі 6 грн за один метр квадратний орендованої площі з урахуванням ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі. (п.3.7. Договору)

Пунктом 5.2. Договору визначено обов`язок Орендаря своєчасно і в повному обсязі сплачувати Орендодавцю орендну плату та інші передбачені цим договором платежі.

Відповідно до п.7.1. Договору в`їзд та/або виїзд на територію Орендодавця автотранспорту Орендаря здійснюється після попередньої сплати Орендарем Орендодавцю плати за в`їзд та/або виїзд автотранспорту Орендаря, який зазначений у додатку №2 до цього договору та отримання у Орендодавця уповноваженими представниками сторін) та скріплений печатками Сторін, є невід`ємною частиною цього договору. Плата за в?їзд та/або виїзд одного автомобіля за місяць становить 750 грн (без урахування ПДВ) і, окрім того, ПДВ у встановленому чинним законодавством України розмірі.

Згідно з п.8.1. Договору повернення орендованих приміщень Орендодавцю здійснюється в останній робочий день дії цього договору. До моменту повернення орендованих приміщень Орендар зобов`язаний звільнити їх від свого майна. Повернення орендованих приміщень вважатиметься здійсненим з дня підписання Сторонами акта приймання-передачі (повернення) орендованих приміщень Орендодавцю.

Пунктом 10.1. Договору визначено, що Договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та скріпленням печатками Сторін та діє до 31.10.2022 включно.

Відповідно до Акту приймання-передачі приміщень в оренду від 05.11.2021 Орендодавець передав, а Орендар прийняв в строкове платне користування, без права відчуження, приміщення загальною площею 100 метрів квадратних, які розташовані на другому поверсі, кім.4, корпусу №45 (інв. 50061), що є власністю ПрАТ «Компанія Росток», за адресою: м. Київ, бульвар Івана Лепсе, 4.

Додатком №2 в редакції Додаткової угоди №1 до Договору від 25.10.2021 сторони визначили список автомобілів відповідача станом на 26.10.2021.

Додатковою угодою №3 від 01.04.202 до Договору сторони доповнили п.3.1. підпунктом 3.1.2. у такій редакції: «за період з 01.04.2022 року по 30.04.2022 року (включно) складає 50 % від розміру орендної плати нарахованої за період з 01.04.2022 року по 30.04.2022 року (включно) у відповідності до умов Договору без ПДВ. Розрахунок за вказаний період проводиться Орендарем не пізніше 25.04.2022 року. У випадку порушення строку проведення розрахунку за вказаний період Орендодавець має право змінити розмір орендної плати але не більше ніж зазначено в п. 3.1 розділу 3 Договору без врахування ПДВ але з урахуванням неустойки; за період з 01.05.2022 року по 31.05.2022 року (включно) складає 50 % від розміру орендної плати нарахованої за період з 01.05.2022 року по 31.05.2022 року (включно) у відповідності до умов Договору без ПДВ. Розрахунок за вказаний період проводиться Орендарем не пізніше 25.05.2022 року. У випадку порушення строку проведення розрахунку за вказаний період Орендодавець має право змінити розмір орендної плати але не більше ніж зазначено в п. 3.1 розділу 3 Договору без врахування ПДВ але з урахуванням неустойки; за період з 01.06.2022 року по 30.06.2022 року (включно) складає 50 % від розміру орендної плати нарахованої за період з 01.06.2022 року по 30.06.2022 року (включно) у відповідності до умов Договору без ПДВ. Розрахунок за вказаний період проводиться Орендарем не пізніше 25.06.2022 року. У випадку порушення строку проведення розрахунку за вказаний період Орендодавець має право змінити розмір орендної плати але не більше ніж зазначено в п. 3.1 розділу 3 Договору без врахування ПДВ але з урахуванням неустойки; за період з 01.07.2022 року по 31.07.2022 року (включно) складає 50 % від розміру орендної плати нарахованої за період з 01.07.2022 року по 31.07.2022 року (включно) у відповідності до умов Договору без ПДВ. Розрахунок за вказаний період проводиться Орендарем не пізніше 25.07.2022 року. У випадку порушення строку проведення розрахунку за вказаний період Орендодавець має право змінити розмір орендної плати але не більше ніж зазначено в п. 3.1 розділу 3 Договору без врахування ПДВ але з урахуванням неустойки».

Додатковою угодою №4 від 01.08.2022 до Договору сторони виклали п.3.1. п.п.3.1.2. у новій редакції, а саме «не зважаючи на викладене в п.3.1. розділу 3 Договору Сторони погодили, що орендна плата за період з 01.08.2022 року по 31.08.2022 року (включно) складає 50 % від розміру орендної плати нарахованої за період з 01.08.2022 року по 31.08.2022 року (включно) у відповідності до умов Договору без ПДВ. Розрахунок за вказаний період проводиться Орендарем не пізніше 25.08.2022 року. У випадку порушення строку проведення розрахунку за вказаний період Орендодавець має право змінити розмір орендної плати, але не більше ніж зазначено в п. 3.1 статті 3 Договору без врахування ПДВ, але з урахуванням неустойки. Сторони погодили, що у випадку дострокового розірвання Договору з ініціативи Орендаря Орендодавець має право нарахувати Орендареві штраф у розмірі різниці між нарахованою орендною платою за вказані періоди та фактично сплаченою сумою орендної плати. Зазначена умова прийнята Сторонами беззаперечно та не потребує додаткового оформлення».

Також, пунктом 2 Додаткової угоди №4 від 01.08.2022 сторони визначили, що Договір діє по 31.10.2023 включно.

Додатковою угодою №5 від 31.08.2022 до Договору сторони виклали п.1.1. Договору у новій редакції з 01.09.2022, а саме «На умовах цього договору Орендодавець зобов`язується передати, а Орендар прийняти в строкове, платне користування зазначені в Додатку №1 до цього договору нежитлові приміщення, загальною площею: 25 метрів квадратних, що розташовані на четвертому поверсі корпусу №5 (кімната №411) за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела (Івана Лепсе), 4. Додаток №1 до цього договору, підписаний Сторонами (уповноваженими представниками Сторін та скріплений печатками Сторін, є невід`ємною частиною цього договору».

Також Додатковою угодою №5 від 31.08.2022, сторони виклали п.3.1. Договору у новій редакції з 01.09.2022, а саме «У разі сплати платежів, передбачених цим договором в повному обсязі в строк до 25-го числа поточного місяця за наступний місяць, за один календарний місяць користування приміщеннями Орендар сплачує Орендодавцю місячну орендну плату, яка становить: 186 гривень за один метр квадратний орендованої площі без урахування ПДВ. У випадку, якщо орендна плата та інші обов?язкові платежі, , передбачені цим договором, будуть сплачуватись Орендарем з 26-го числа по 29-те число поточного місяця за наступний місяць, то орендна ставка буде становити: 191 гривня за один метр квадратний орендованої площі без урахування ПДВ. У разі, якщо орендна плата та інші обов?язкові платежі, передбачені цим договором, будуть сплачуватись Орендарем з 30-го числа поточного місяця за наступний місяць, то орендна ставка буде становити: 211 гривень за один метр квадратний орендованої площі без урахування ПДВ. У випадку, якщо орендна плата та інші обов?язкові платежі, передбачені цим договором, будуть сплачуватись Орендарем з 25-го числа поточного місяця за поточний місяць, то орендна ставка буде становити: 372 гривні за один метр квадратний орендованої площі без урахування ПДВ».

Крім того, вказаною Додатковою угодою №5 сторони виклали п.3.7. Договору в новій редакції з 01.09.2022, а саме «Орендар щомісяця сплачує Орендодавцю витрати на обслуговування орендованих приміщень (утилізація побутових відходів, сміття, одержання з поштового відділення і видача поштової кореспонденції та інше) у розмірі: 5 гривень за один метр квадратний орендованої площі без урахування ПДВ».

Згідно Акту приймання-передачі (повернення) орендованих приміщень від 31.08.2022 Орендар здав, а Орендодавець прийняв приміщення загальною площею 100 метрів квадратних, які розташовані на другому поверсі, кім. 4, корпусу №45 (інв. 50061) за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела (Івана Лепсе), 4.

Відповідно до Акту приймання-передачі приміщень в оренду від 01.09.2022 Орендодавець передав, а Орендар прийняв в строкове платне користування, без права відчуження, приміщення загальною площею 25 метрів квадратних, що розташовані на четвертому поверсі корпусу №5 (кімната №411) за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела (Івана Лепсе), 4.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач в порушення умов Договору здійснював оплату орендних платежів та інших визначених Договором платежів із порушенням строку та не в повному обсязі, внаслідок чого за відповідачем за період з грудня 2021 по березень 2023 утворилась заборгованість у розмірі 101557,57 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи рахунками-фактури, актами здачі-прийняття робіт (надання послуг), виписками з банку АТ «Райффайзен Банк»

Крім того, 01.09.2022 між позивачем, як кредитором та відповідачем, як боржником було укладено Договір №01-Р про реструктуризацію заборгованості.

Відповідно до п.1.1. Договору №01-Р сторони дійшли згоди про реструктуризацію кредиторської заборгованості за неналежне виконання умов передбачених Договором оренди приміщень №230 від 01.10.2021 в частині здійснення платежів, що виникла у боржника перед кредитором станом на момент укладення цього Договору та не погашена боржником, шляхом розстрочення на 9 календарних місяців без відстрочення її погашення.

Відповідно до п.2.1. Договору №01-Р сума заборгованості, що підлягає реструктуризації відповідно до п.1.1. становить 84489,29 грн без ПДВ.

Згідно Графіку погашення заборгованості (додаток №1 до Договору №01-Р) кінцевим терміном погашення останнього платежу визначено 05.06.2023.

15.03.2023 (поштове відправлення №0306709255500) позивач звернувся до відповідача із листом №137-06 від 14.03.2023 у якому повідомив відповідач про розірвання Договору у зв`язку із порушенням відповідачем строків оплати платежів, просив повернути орендоване приміщення та підписати додаткову угоду про розірвання Договору.

12.04.2023 (поштове відправлення №03006709456026) позивач звернувся до відповідача з претензією у якій вимагав сплати заборгованості, а також надав копію листа №137-06 від 14.03.2023 та копію рахунків-фактури за спірний період.

Відповіді на вказаний лист та претензію позивача матеріали справи не містять.

Статтею 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором оренди наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За приписами ч.1 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч.1 ст. 286 Господарського кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Частино 4 ст. 286 Господарського кодексу України визначено, що строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Так, судом встановлено, що відповідач в порушення умов укладеного між сторонами Договору №230 від 01.10.2021 та норм чинного законодавства належним чином не виконав взяті на себе зобов`язання з оплати орендної плати та інших платежів за Договором, внаслідок чого в останнього виникла заборгованість у розмірі 101557,57 грн.

Оскільки матеріали справи не містять доказів повернення відповідачем орендованого приміщення за актом приймання-передачі та доказів сплати відповідачем заборгованості, а факт наявності заборгованості відповідача перед позивачем належним чином доведений, документально підтверджений та відповідачем не спростований, суд приходить до висновку, що позовна вимога про стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 101557,57 грн є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Щодо заявлених позивач до стягнення з відповідача інфляційних втрат у розмірі 14540,99 грн та 3% річних у розмірі 3115,47 грн, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши наданий позивачем розрахунки інфляційних втрат та 3% річних, судом встановлено, що надані розрахунки відповідають вимогам чинного законодавства та є арифметично вірними, а тому позовні вимоги в даній частині підлягають задоволенню.

Щодо заявлених позивачем вимог стосовно стягнення пені у розмірі 24786,88 грн, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною 1 статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом частини 1 статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. (частина 3 статті 549 ЦК України).

Відповідно до п.9.2. Договору за порушення Орендарем строку сплати будь-якого платежу, передбаченого цим договором, Орендар сплачує Орендодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діяла на момент порушення зобов`язання, від суми заборгованості за кожний день прострочення.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок пені, судом встановлено, що наданий розрахунок відповідає вимогам чинного законодавства, умовам договору та є арифметично вірними, а тому позовні вимоги в даній частині підлягають задоволенню

Згідно із ч.2-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Частиною 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачем не надано суду доказів на спростування викладених у позові обставин.

Відповідно до положень ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, ст.ст.232, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Капіталмістобуд» (03067, м. Київ, просп. Перемоги, 53; ідентифікаційний код 42593327) на користь Приватного акціонерного товариства «Компанія Росток» (03067, м. Київ, бульв. Івана Лепсе, 4; ідентифікаційний код 00227560) заборгованість у розмірі 101557 (сто одна тисяча п`ятсот п`ятдесят сім) грн 57 коп., пеню у розмірі 24786 (двадцять чотири тисячі сімсот вісімдесят шість) грн 88 коп., 3% річних у розмірі 3115 (три тисячі сто п`ятнадцять) грн 47 коп., інфляційні втрати у розмірі 14540 (чотирнадцять тисяч п`ятсот сорок) грн 99 коп., а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено: 06.10.2023

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113982142
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11022/23

Рішення від 06.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні