Ухвала
від 06.10.2023 по справі 0670/11755/11
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про заміну стягувача у виконавчому листі)

06 жовтня 2023 року м. Житомир справа № 0670/11755/11

категорія 6752

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попової О. Г., розглянувши в порядку письмового провадження питання про заміну стягувача у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства "Борис+С" про стягнення коштів,

встановив:

В провадженні Житомирського окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа №0670/11755/11 за позовом Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Приватного підприємства "Борис+С" про стягнення коштів.

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 11.01.2012 по справі №0670/11755/11 позовні вимоги задоволено, стягнуто з приватного підприємства "Борис+С" на користь Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Житомирської міської виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 3444грн. 26 коп. заборгованості.

Вказана постанова набрала законної сили.

На підставі вказаної постанови представнику позивача видано виконавчий лист.

Ухвалою суду від 15.03.2018 замінено стягувача у виконавчому провадженні ВП №52078464 з Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Житомирської міської виконавчої дирекції Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності його правонаступником - Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області (майдан Перемоги, 8, м. Житомир, Житомирська область, 10003. Код ЄДРПОУ 41431378).

25.09.2023 Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області звернулось до суду із заявою, в якій просить замінити стягувача у виконавчому листі, а саме з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на його правонаступника - Головне управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Керуючись приписами частини третьої статті 194, частини дев`ятої статті 205, частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі -КАС України), суд вважає за можливе провести розгляд заяви у порядку письмового провадження.

Відповідно до статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи, суд який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом.

За змістом частини п"ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 було утворено Фонд соціального страхуванням України шляхом злиття фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. 01 серпня 2017 року розпочало роботу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Житомирській області та його відокремлені підрозділи.

Таким чином Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Житомирській області є правонаступником Житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Володарсько - Волинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 №2620-ІХ (далі - Закон №2620ІХ ) з 1 січня 2023 року припиняється Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з положеннями Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV в редакції Закону №2620-ІХ (далі - Закон №1105-ХІV) уповноважений органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України (ст. 4 Закону №1105- XIV).

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №1105-XIV установлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Відповідно до прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-ХІV, Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізовано шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

Як відмічає представник заявника, в порядку, визначеному п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XIV, Фонд соціального страхування України забезпечив передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей) та баз даних щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат.

Разом з тим, пунктом 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2620-ІХ, який набрав чинності 01 січня 2023 року, визначено, що стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Пунктом 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074, визначено, що права та обов`язки органів виконавчої влади у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Відповідно до частин 1 та 4 статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, у межах спірних правовідносин Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області є правонаступником вибувшого позивача. З огляду на викладене, оскільки факт вибуття сторони виконавчого провадження -Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області, правонаступником якого є Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області встановлений судом та підтверджений належними та достатніми доказами, суд вважає вимоги заявника про заміну стягувача у виконавчому листі обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ухвалив:

Задовольнити клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про заміну стягувача у виконавчому листі.

Замінити стягувача у виконавчому листі №842/12 від 06.03.2012 виданого Житомирським окружним адміністративним судом у справі №0670/11755/11 про стягнення з Приватного підприємства "Борис+С" 3444,26 грн. заборгованості з Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області в особі Житомирського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.Г. Попова

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113990450
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —0670/11755/11

Ухвала від 06.10.2023

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 15.03.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Постанова від 11.01.2012

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні