Рішення
від 18.09.2023 по справі 420/16675/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/16675/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2023 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до ТОВ "Моравтотранспорт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій,

встановив:

Одеське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося з позовною заявою до суду, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Моравтотранспорт на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю адміністративно-господарські санкції у розмірі 132 300,00 грн. та пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 6350,40 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідачем не сплачено адміністративно-господарські санкції у розмірі 132300,00 грн та пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 6350,40 грн за непрацевлаштування особи з інвалідністю у 2022 році.

За змістом відзиву відповідач не погоджується із позовними вимогами та просить у задоволенні позову відмовити. Зазначає, що ним вжито передбачених заходів щодо працевлаштування особи з інвалідністю, тому підстави для застосування адміністративно-господарських санкцій відсутні.

Дослідивши подані до суду документи та матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти них, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Згідно із розрахунком до позивача застосовано адміністративно-господарські санкції у розмірі 132300,00 грн за непрацевлаштування однієї особи з інвалідністю у 2022 році, при середньообліковій чисельності штатних працівників облікового складу за рік 15 осіб.

За несплату суми адміністративно-господарських санкцій товариству нараховано пеню у сумі 6350,40 грн.

Квитанція про суму адміністративно-господарських санкцій розміщено в електронному кабінеті роботодавця, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України 17.04.2023 року.

У травні 2023 року відповідачу направлено претензію щодо необхідності сплати адміністративно-господарських санкцій.

Згідно із наданими відповідачем документами у ТОВ «Моравтотранспорт» працевлаштовані дві особи з інвалідністю на постійній основі із основними умовами праці. ОСОБА_1 з 11.04.2012 року, ОСОБА_2 з 01.12.2020 року. Зазначені особи працювали у 2022 році на ТОВ «Моравтотранспорт». Вказане підтверджується наказами про прийняття на роботу, пенсійними посвідченнями вказаних осіб, довідками до акта огляду МСЕК, та копією податкового розрахунку сум доходу.

Вирішуючи цей спір суд враховує такі приписи нормативно-правових актів.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість особам з інвалідністю ефективно реалізувати права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями і інтересами визначає Закон України Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні від 21.03.1991р. № 875-XII (далі Закон № 875-XII).

Відповідно до положень ч. 1 статті 18 Закону № 875-XII забезпечення прав осіб з інвалідністю на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.

Згідно з ч. 3 статті 18 Закону № 875-XII підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов`язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування осіб з інвалідністю, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Частинами першою та другою статті 19 Закону України № 875-ХІІ визначено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю.

У відповідності до статті 20 Закону № 875-ХІІ підприємства, установи, організації, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, де працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте особою з інвалідністю, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі на підприємстві, в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Із урахуванням того, що відповідачем надано докази виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році застосування до нього адміністративно-господарських санкцій та стягнення пені є безпідставним.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Отже суд приходить до висновку про те, що заявлені у цьому адміністративному позові позовні вимоги задоволенню не підлягають, оскільки є безпідставними та не ґрунтуються на приписах законодавства, що регулює спірні правовідносини.

Керуючись ст. 242- 246 КАС України, суд

вирішив:

Відмовити у задоволенні адміністративного позову Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до ТОВ "Моравтотранспорт" про стягнення адміністративно-господарських санкцій.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Попов В.Ф.

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113991657
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій

Судовий реєстр по справі —420/16675/23

Рішення від 18.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 12.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні