Ухвала
від 09.10.2023 по справі 709/1400/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1400/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2023 року суддя Чорнобаївського районного суду Черкаської області

Кваші І.М., розглянувши заяву Акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк" про забезпечення доказів до подання позовної заяви, -

в с т а н о в и в:

26 вересня 2023 року АТ КБ "ПриватБанк" звернулося до суду в порядку ст.ст. 84, 116 ЦПК України із заявою про забезпечення доказів до подачі позову, в якій просить витребувати у Чорнобаївської державної нотаріальної контори інформацію про осіб, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування поданої заяви представник заявника вказав, що 16 жовтня 2007 року між АТ КБ "ПриватБанк" (далі - банк) та ОСОБА_1 (далі - позичальник) було укладено кредитний договір, відповідно до якого банк зобов`язався видати позичальнику строковий кредит. Позичальник за договором прийняв на себе зобов`язання повністю погасити отриманий кредит і сплатити проценти за фактичний строк його використання.

ІНФОРМАЦІЯ_1 позичальник помер, про що зазначено в ухвалі Чорнобаївського районного суду від 12 лютого 2021 року у справі №709/65/21.

На момент смерті позичальник не виконав всіх взятих на себе зобов`язань, у зв`язку з чим за вищевказаним кредитним договором залишилась заборгованість у загальному розмірі 45501,20 грн.

15 червня 2023 року банк звернувся до Чорнобаївської державної нотаріальної контори з претензією кредитора. Нотаріус Бабак Л.М. повідомила, що надати інформацію щодо кола спадкоємців ОСОБА_1 не може в силу вимог ст. 8 Закону України "Про нотаріат".

Наразі заявник позбавлений можливості захистити свої права та інтереси в судовому порядку, оскільки не володіє інформацією про спадкоємців, а відтак не може визначити підсудність майбутнього позову та виконати вимоги закону в частині зазначення у позові інформації про відповідачів. Пред`явлення позову до невідомих осіб, без зазначення відповідачів, за ЦПК України не допускається.

Враховуючи вищевикладені обставини, банк звернувся із вказаною заявою до суду.

В судове засідання учасники справи не викликались.

Відповідно до ч. 3 ст. 118 ЦПК заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Вивчивши заяву про забезпечення доказів та додані до неї документи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Відповідно до ст. 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Відповідно до пунктів 4, 5, 6 ч. 1 ст. 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначаються: докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів; спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази.

З матеріалів заяви вбачається, що представником АТ КБ "ПриватБанк" самостійно вчинялися дії з метою отримання інформації про спадкоємців ОСОБА_1 , однак такі матеріали нотаріусом надано не було з огляду на положення ст. 8 Закону України «Про нотаріат», що підтверджується листом нотаріуса Чорнобаївської державної нотаріальної контори Бабак Л.М. від 05 липня 2023 року №124/02-14.

Також судом встановлено, що інформація, яка містяться в матеріалах вказаної спадкової справи, є необхідною для обрання АТ КБ "ПриватБанк" належного та ефективного способу захисту своїх прав, визначення підсудності спору та кола відповідачів.

До заяви про забезпечення доказів представником додано квитанцію про оплату судового збору у порядку та розмірі, встановленому Законом України «Про судовий збір».

Таким чином, суд вважає, що, звертаючись до суду із заявою про забезпечення вказаних доказів до подання позовної заяви, представник заявника обґрунтував належним чином необхідність вжиття судом обраного ним способу забезпечення доказів, враховуючи предмет та підстави позову, з яким АТ КБ "ПриватБанк" має намір звернутися до суду.

Крім того, наведені обставини підтверджують неможливість отримання доказів заявником самостійно, а вказана інформація для заявника є необхідною, оскільки він має намір звернутись до суду з позовом про захист його порушеного права як кредитодавця і самостійно отримати таку інформацію він не має можливості.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 84, 116, 117 ЦПК України, -

у х в а л и в:

Акціонерного товаристваКомерційний банк"ПриватБанк"про забезпеченнядоказів доподання позовноїзаяви -задовольнити.

Витребувати у Чорнобаївської державноїнотаріальної контори(19901, Черкаська область, Золотоніський район, смт Чорнобай, вул. Центральна, 218, тел.: +380473922738, ел. пошта: info@chb.ck.notary.gov.ua) інформацію про осіб (їх прізвища, ім`я та по батькові, РНОКПП, адреси проживання), які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначені докази направити до Чорнобаївського районного суду Черкаської області (19901, Черкаська область, Золотоніський район, смт Чорнобай, вул. Центральна, 134), судді Кваші І.М. в строк до 09.11.2023.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала про забезпечення доказів підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаськогог апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114003106
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —709/1400/23

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні