Ухвала
від 02.10.2023 по справі 761/35588/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/35588/23

Провадження № 1-кс/761/23016/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 жовтня 2023 року місто Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 (в режимі відеоконференції), підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання слідчого ГСУ СБ України ОСОБА_6 про продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України

У С Т А Н О В И В:

У провадженні ГСУ СБ України перебувають матеріали кримінального провадження № 22022230000000498 від 04.11.2023 за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з метою інтеграції організації поштового зв`язку на тимчасово окупованій території Херсонської області, з поштовими органами РФ, головою військово-цивільної адміністрації Херсонської області ОСОБА_9 та іншими невстановленими представниками РФ прийнято рішення про створення так званого незаконного «Державного унітарного підприємства «Пошта Херсон» (далі - ДУП «Пошта Херсон»). Згідно з виписки військово-цивільної адміністрації № 01/192 від 08.07.2022, наказом № 180-р від 07.07.2022 «Про створення державного унітарного підприємства «Пошта Херсон» створювалось на базі цілісного майнового комплексу Регіональної дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» (код ЕДРПОУ 22740252) ДУП «Пошта Херсон», за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, буд. 41.

Встановлено, що до вказаної протиправної діяльності причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

При цьому громадянин України ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що держава-агресор РФ окупувала, серед іншого, частину Херсонської області та сформувала окупаційну адміністрацію для управління вказаними територіями, перебуваючи на вказаній тимчасово окупованій території Херсонської області, діючи умисно, добровільно, незаконно, підтримуючи ідеї проросійської спрямованості, у тому числі щодо подальшого розвитку України, виходячи з геополітичних інтересів РФ, які передбачають перебування України у сфері її впливу, з метою завдання шкоди Україні, надав допомогу окупаційній адміністрації держави-агресора з реалізації та підтримки рішення, а саме наказу військово-цивільної адміністрації № 180-р від 07.07.2022 «Про створення державного унітарного підприємства «Пошта Херсон». Також, за невстановлених обставин, наказом директора ДУП «Пошта Херсон» № 13-к від 11.07.2022 був призначений на посаду так званого «начальника юридичного відділу», в т.зв. "ДУП "Почта Херсон"» за адресою: Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, б. 41.

У подальшому, в період з початку липня 2022 року по листопад 2022 року ОСОБА_5 , виконуючи обов`язки так званого «начальника юридичного відділу», в т.зв. ДУП «Пошта Херсон» організовував правову роботу незаконно створеного підприємства ДУП «Пошта Херсон», інтегрував юридичну базу ДУП «Пошта Херсон» відповідно до стандартів Російської Федерації та контролював їх виконання, організовував документообіг, погоджував документацію незаконно створеного підприємства ДУП «Пошта Херсон», проводив перевірки разом із представниками окупаційної влади РФ. Крім того, ОСОБА_5 розробляв документи, що сприяли присвоєнню матеріальної бази Херсонської дирекції АТ «Укрпошта» на користь незаконно створеного підприємства ДУП «Пошта Херсон».

Зазначеними діями він спряв функціонуванню зазначеного підприємства, налагодженню мережі поштового зв`язку, забезпеченню прийому, обробці, перевозці, доставці поштових відправлень, виплаті пенсій і соціальних допомог, здійсненню поштових переказів грошових коштів та надання інших послуг поштового зв`язку на території Херсонської області та відповідно з іншими органами, підприємствами РФ.

Вказаними діями ОСОБА_5 забезпечив реалізацію та підтримку рішення і дій окупаційної адміністрації РФ по створенню та функціонуванню ДУП «Пошта Херсон», тим сам сприяв функціонуванню незаконно створеного підприємства РФ, зміцненню російської влади на території України, передачі матеріальних ресурсів АТ «Укрпошта», що в свою чергу завдало шкоди Україні у вигляді матеріальних збитків та людських жертв.

09.08.2023 о 09 год 56 хв. протиправна діяльність ОСОБА_10 була припинена, а останнього затримано в порядку ст. 208, 615 КПК України, працівниками Служби безпеки України за адресою: АДРЕСА_2, за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України.

09.08.2023 ОСОБА_5 повідомлено про підозру в умисних діях, спрямованих на допомогу (пособництво) окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинених громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації та підтримки рішень і дій окупаційної адміністрації держави-агресора, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111-2 КК України.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва справа № 761/28483/23 провадження № 1-кс/761/18528/2023 від 10.08.2023 підозрюваному ОСОБА_5 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

15.09.2023 постановою заступника Генерального прокурора задоволено клопотання слідчого та продовжено строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до трьох місяців, тобто до 29.10.2023.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав у повному обсязі, просив продовжити строк тримання підозрюваного під вартою.

Підозрюваний та його захисник заперечували щодо задоволення клопотання та продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На обґрунтування своїх доводів сторона захисту зазначила, що заявлені прокурором ризики позапроцесуальної поведінки підозрюваного є не доведеними, оскільки ОСОБА_5 не має наміру переховуватися, а відтак на їх думку належну процесуальну поведінку підозрюваного зможе забезпечити інший менш суворий запобіжний захід.

З`ясувавши думку учасників процесу, перевіривши матеріали клопотання, слідчий суддя зазначає наступне.

Згідно із ч. 3 ст. 197 КПК України строк тримання під вартою може бути продовжений слідчим суддею в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Статтею 178 КПК України передбачено, що при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у ст.177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі й вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, наявність постійного місця роботи, навчання, його репутацію, майновий стан, наявність судимостей, дотримання раніше застосованих запобіжних заходів та інше.

Відповідно до ч. 1 ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Також суд враховує вимоги ст. 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, фактичні обставини справи, особу підозрюваного та характер висунутого обвинувачення, тяжкість можливого покарання в їх взаємозв`язку з можливими ризиками у справі.

У матеріалах клопотання достатньо наявних даних, які вказують на факти, що ОСОБА_5 міг вчинити інкриміноване йому правопорушення і такі є переконливими для суду.

Оскільки на даному етапі кримінального провадження не допускається вирішення тих питань, які повинен вирішувати суд під час розгляду по суті, а саме питань, пов`язаних з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні кримінального правопорушення, то слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів лише визначає, що причетність ОСОБА_5 до вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, підозра у якому йому повідомлена, є вірогідною та достатньою для застосування щодо нього такого обмежувального заходу, як тримання під вартою.

На стадії досудового розслідування слідчий суддя наділений лише повноваженнями на перевірку обґрунтованості підозри, яка за своїм змістом до процедури висунення обвинувачення в порядку, передбаченому КПК України, на стадії досудового розслідування є обґрунтованим припущенням про вчинення особою кримінального правопорушення, повідомлення про яке складається на певному етапі досудового розслідування, коли є підстави для формулювання підозри (частина перша статті 276 КПК). Повідомлення про підозру персоніфікує кримінальне провадження, є юридичним фактом, що породжує виникнення кримінальних процесуальних правовідносин, та етапом, з якого починає реалізовуватися кримінальна відповідальність.

З наведених обставин, проводячи оцінку наданих суду матеріалів, доводів учасників процесу, слідчий суддя вважає, що підозра є обґрунтованою.

Крім того, обґрунтованість підозри вже була предметом судового розгляду, а будь-яких доказів на спростування вказаної обґрунтованості сторонами провадження не надано.

Відтак, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя враховує ту обставину, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, вказані обставини перевірялись слідчими суддями під час застосування та продовження відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також враховуючи, що ризики, передбачені ст. 177 КПК України на даний час не відпали та підозрюваний ОСОБА_5 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків та інших підозрюваних у даному кримінальному провадженні, а також може вчинити інше кримінальне правопорушення.

Також, суд вважає, що на даний час з урахуванням, обставин, які інкримінуються ОСОБА_5 відсутні підстави для визначення розміру застави.

З огляду на викладене, враховуючи конкретні обставини справи, зокрема, наявність обґрунтованої підозри щодо причетності ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України, слідчий суддя вважає, що слід продовжити ОСОБА_5 строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 28 днів, тобто до 29 жовтня 2023 року включно, без визначення розміру застави.

Керуючись ст. ст. 176, 177, 178, 183, 193, 194, 196, 197, 199 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою на 28 (двадцять вісім) днів, тобто до 29 жовтня 2023 року, включно, без визначення розміру застави, в межах строку досудового розслідування.

На ухвалу слідчого судді може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114003676
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111-2 КК України

Судовий реєстр по справі —761/35588/23

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Ковтуненко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні