Ухвала
від 12.09.2023 по справі 761/40424/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40424/20

Провадження № 6/761/1057/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2023 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Сіромашенко Н.В., розглянувши матеріали заяви Голосіївського відділу державної виконавчого служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про видачу дубліката судового наказу про стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2023 року, через систему «Електронний суд», до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла дана заява, в якій заявник просить видати дублікат судового наказу від 02.02.2021, виданого Шевченківським районним судом у справі № 761/40424/20 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання малолітнього ОСОБА_1 .

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.09.2023 матеріали заяви передані на розгляд судді Сіромашенко Н.В.

Вирішуючи питання про прийняття заяви до провадження вважаю, що вищевказану заяву слід залишити без руху за таких підстав.

Пунктом 17.4 розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Тобто, чинний ЦПК України не передбачає вимог щодо форми і змісту заяви про видачу дубліката виконавчого документу.

Разом з цим, відповідно до ч. 9 ст. 10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

У зв`язку з зазначеним, суд вважає за необхідне застосувати до даних правовідносин положення ч. 9 ст. 10 ЦПК України та застосувати закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відповідно до п. 7ч. 1 ст. 183 ЦПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Крім того, частиною 5 ст. 177 ЦПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 25.09.2015 за № 8 «Про узагальнення практики розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах», заява про видачу дубліката виконавчого листа повинна містити необхідні відомості для вирішення питання видачі дубліката виконавчого листа. У таких заявах потрібно зазначати назви сторін виконавчого провадження, підстави для видачі дубліката виконавчого листа; посилання на докази, якими підтверджувались би втрата виконавчого листа. При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявники повинні подати докази, а суди мають обов`язково перевірити, чи не були виконані втрачені судові рішення, судові накази, чи не втратили вони законної сили.

Разом з цим, в порушення зазначених вимог закону, відомостей, встановлених законом для подання відповідних заяв до суду, заявник не зазначила.

У поданій заяві заявником не зазначено назви сторін виконавчого провадження, їх повної адреси місця проживання та інших відомостей, що вимагаються п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 183 ЦПК України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, у тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Згідно ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

З огляду на зазначене, заявникупотрібно надати до заяви про видачу дубліката судового наказу докази надіслання (надання) копій заяви та додатків до неї іншим учасникам справи.

Таким чином, заявнику потрібно надати нову редакцію заяви, викладену відповідно до ст.ст. 175, 177, 183 ЦПК України.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Частиною 3 ст. 185 ЦПК України, передбачено, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Разом із тим, суд роз`яснює, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. 175 -177, 185 п. 17.4 розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Залишити без руху заяву Голосіївського відділу державної виконавчого служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) про видачу дубліката судового наказу про стягнення аліментів, надавши заявнику строк для усунення недоліків в 10 (десять) днів з дня отримання копії ухвали, в інакшому випадку позов вважати неподаним та повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає .

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114003687
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —761/40424/20

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Судовий наказ від 28.01.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 14.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні