Рішення
від 02.10.2023 по справі 751/5478/23
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа №751/5478/23

Провадження №2-о/751/84/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2023 року місто Чернігів

Н о в о з а в о д с ь к и й р а й о н н и й с у д м і с т а Ч е р н і г о в а

в складі: головуючого - судді Яременко І. В.

секретаря Шевченко А.О.,

з участю:

представника заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 , представника недієздатної ОСОБА_3 адвоката Чикилевської О.В.,

представника Чернігівського геріатричного пансіонату Насінник О.К.,

прокурора Тарасенко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові цивільну справу за поданням Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чернігівський геріатричний пансіонат, Чернігівська окружна прокуратура, Чернігівський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради звернувся до суду з поданням, в якому просять призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявлені вимоги мотивують тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 28.02.2002 визнана недієздатною. З 28.07.1985 проживає у Чернігівському геріатричному пансіонаті. Опікун над недієздатною ОСОБА_3 не призначений, опіку над нею здійснює Чернігівський геріатричний пансіонат. До Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради з заявою звернувся ОСОБА_2 з проханням призначити його опікуном над недієздатною ОСОБА_3 . Будь-які докази, які б підтверджували неможливість виконання ОСОБА_2 обов`язків опікуна у Департаменту відсутні.

Представник заявника у судовому засіданні подання підтримала, просила задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 та представник недієздатної ОСОБА_3 - адвокат Чикилевська О.В. у судовому засіданні просили подання задовольнити. У нього є намір забрати ОСОБА_3 додому, якщо це дозволять лікарі.

Представник Чернігівського геріатричного пансіонату у судовому засіданні подання підтримала, просила призначити ОСОБА_2 опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , оскільки пансіонат не може забезпечити в повній мірі потреби ОСОБА_3 .

Прокурор у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення подання.

ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилась, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином.

Представник Чернігівського об`єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи Центр повідомлений належним чином, про причини неявки суду не відомо.

Дослідивши матеріали справи, суд доходить висновку, що подання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно рішення місцевого суду Новозаводського району м. Чернігова від 28.02.2002, ОСОБА_3 , 1948 року народження, визнано недієздатною (а.с. 13)

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуном за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ч. 1 ст. 56 ЦК України, органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Відповідно до п. 1.1 розділу 1 Положення про департамент соціальної політики Чернігівської міської ради, затвердженого рішенням Чернігівської міської ради від 25.01.2023 № 27/VІІІ-5, Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради є виконавчим органом Чернігівської міської ради.

20.06.2023 ОСОБА_2 звернувся до Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради з заявою про призначення його опікуном над недієздатною ОСОБА_3 (а.с.4).

Згідно до ст. 55 ЦК України, опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

У відповідності до ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна.

Як вбачається з матеріалів справи, доданих до подання, а саме копії довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні осіб № 286 від 15.06.2023, ОСОБА_2 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 18)

Згідно копії довідки № 38 від 20.06.2023, ОСОБА_3 знаходиться на повному державному утриманні в Чернігівському геріатричному пансіонаті з 28.07.1985, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 17)

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які зареєстровані та проживають разом з ОСОБА_2 , а також директор Чернігівського геріатричного пансіонату надали письмові згоди про те, щоб ОСОБА_2 був призначений опікуном над недієздатною ОСОБА_3 (а.с.19, 22, 25)

Відповідно до копій довідок КПН «Чернігівська центральна районна лікарня» від 19.06.2023, ОСОБА_2 психіатричних та наркологічних протипоказань до виконання обов`язків опікуна не має (а.с. 8, 9).

ОСОБА_2 є фізичною особою-підприємцем, платником єдиного податку 2 групи (а.с. 11, 12).

За місцем проживання ОСОБА_2 характеризується з позитивної сторони (а.с. 10)

Наведене вище підтверджує наявність у ОСОБА_2 можливостей для виконання обов"язків опікуна. Відомості про неможливість виконання ОСОБА_2 обов"язків опікуна у суду відсутні.

Враховуючи досліджені в судовому засіданні докази, суд доходить висновку, що вимоги подання обґрунтовані і підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 76-81, 95, 258, 259, 263-265, 315, 319, 354 ЦПК України, ст.ст. 55, 60, 63 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Подання Департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Чернігівський геріатричний пансіонат, Чернігівська окружна прокуратура, Чернігівський об`єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про призначення опікуна - задовольнити.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення може бути оскаржено до Чернігівської апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення, а у разі проголошення лише вступної та резолютивної частини рішення, протягом того ж строку з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 06.10.2023

Головуючий - суддя І. В. Яременко

Дата ухвалення рішення02.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114005036
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна

Судовий реєстр по справі —751/5478/23

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Рішення від 02.10.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні