Рішення
від 09.10.2023 по справі 138/2040/23
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2040/23

Провадження №:2/138/670/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.10.2023 м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області, в складі головуючого судді Київської Т.Б., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» звернулося до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання медичних послуг. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 10.04.2023 сторони уклали договір №493 про надання медичних послуг. Згідно з умовами даного договору позивач взяв на себе обов`язок надати відповідачу медичні послуги, а саме хірургічне та післяопераційне лікування. Відповідач в свою чергу взяв на себе зобов`язання оплатити вартість медичних послуг, що становить 68000,00 грн. Оплата вартості вказаних послуг повинна була бути зроблена відповідачем до 11.04.2023, проте така оплата здійснена не була.

Позивач звертався до відповідача з письмовою вимогою про сплату заборгованості, яку ОСОБА_1 отримав 16.06.2023, але заборгованість не погасив та не звертався до позивача з пропозиціями щодо порядку її погашення.

За таких підстав позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача заборгованості за вказаним вище договором у розмірі 78249,56 грн, з них основний борг у розмірі 68000,00 грн., пеня у розмірі 9258,88 грн., 3% річних у розмірі 514,00 грн. та інфляційні втрати у розмірі 476,68 грн.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області 25.07.2023 відкрито провадження у справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення сторін, за наявними у справі матеріалами.

Головуюча суддя Київська Т.Б. перебувала у відпустці в період з 04.09.2023 по 29.09.2023 включно, на підставі наказу № 136 по Могилів-Подільському міськрайонному суду від 11.08.2023.

За змістом ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Відповідач повідомлявся про розгляд даної справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін шляхом надсилання копії ухвали суду про відкриття провадження разом з позовом та доданими до нього документами за зареєстрованим місцем проживання.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження без участі сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню, враховуючи таке.

Судом встановлено, що 10.04.2023 між ТОВ «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» та ОСОБА_1 було укладено договір №493 про надання медичних послуг, в якому відповідач підписався особисто. Згідно п.1.1. позивач взяв на себе зобов`язання забезпечити якісне хірургічне та післяопераційне лікування відповідача, за умови виконання та дотримання ним умов даного договору та рекомендацій лікарів. Пунктом 2.1.6. відповідач взяв на себе зобов`язання забезпечити оплату вартості послуг та лікування на умовах даного договору, за цінами діючими по центру на момент проведення лікування відповідно до прейскуранту центру.

Пунктом 4.1. вказаного вище договору встановлено, зокрема, вартість медичних послуг у розмірі 68000,00 грн. Підписавши договір сторони підтвердили, що вартість наданих послуг є справедливою та відповідає рівню ринкових цін.

Відповідач перераховує повну вартість послуг в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок позивача протягом одного банківського дня з моменту надання послуг та підписання сторонами акту наданих послуг (п.4.4. Договору).

Крім того, пунктом 3.3. договору передбачено, що у разі порушення відповідачем строку оплати, передбачених п.4.4., відповідач зобов`язаний сплатити пеню у розмірі подвійної діючої облікової ставки НБУ від суми невиконаного грошового зобов`язання за кожний день порушення зобов`язання.

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до повного його виконання (п.5.1. Договору).

Відповідно до акту наданих послуг від 10.04.2023 позивач надав, а відповідач прийняв надані медичні послуги відповідно до вказаного вище договору. Вартість наданих послуг становить 68000,00 грн. Жодних претензій по якості, повноті, строках та обсягу в цілому послуг відповідач до позивача немає. Вказаний акт наданих послуг підписаний відповідачем особисто.

Згідно із частиною першою статті 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Статтею 525 ЦК України визначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а ч.1 ст.526 ЦК України встановлює, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Однією із загальних засад цивільного законодавства, зокрема, є свобода договору, що стверджується п. 3 ч. 1 ст. 3 ЦК України, а в ч.1 ст. 626 ЦК України зазначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно з положеннями статті 628 Цивільного кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Частиною першоюст.638ЦКУкраїнивизначено,щодоговірє укладеним,якщосторонив належнійформідосяглизгоди зусіхістотнихумов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Статтею 639 ЦК України, визначено, зокрема, що договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

За змістом частини першої статті 901, частини першої статті 903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Крім того,статтею 625ЦК Українивстановлено,що боржникне звільняєтьсявід відповідальностіза неможливістьвиконання нимгрошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи положення вказаних вище норм, суд вважає, що оскільки договір про надання медичних послуг виконаний позивачем та матеріали справи не містять відомості про те, що відповідачу були надані неналежні послуги, за відсутності будь-яких заперечень зі сторони відповідача, позовні вимоги слід задовольнити та стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість в розмірі 78249,56 грн, а саме за надані медичні послуги в розмірі 68000,00 грн., суму пені, що обрахована у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу в розмірі 9258,88 грн., а також 3% річних в розмірі 514,00 грн., інфляційні втрати в розмірі 476,68 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставівикладеного такеруючись ст.3, 509, 525, 526, 610, 626-629, 633, 638, 901, 903 ЦК України, ст. 12, 13, 81, 89, 141, 247, 259, 263-268, 279 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовільнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Клініка сучасної хірургії та ортопедії» заборгованість за договором №493 про надання медичних послуг в розмірі 78249 (сімдесят вісім тисяч двісті сорок дев`ять) гривень 56 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 накористь Товаристваз обмеженоювідповідальністю «Клінікасучасної хірургіїта ортопедії» судові витрати у виді судового збору в сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: Товариства з обмеженою відповідальністю «Клініка сучасної хірургії та ортопедії», Код ЄДРПОУ 41549460, місцезнаходження: 21007, вул.Коріатовичів Князів, 209-а, м.Вінниця, Вінницької області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя: Т.Б.Київська

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу114007714
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —138/2040/23

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Київська Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні