Ухвала
від 09.10.2023 по справі 580/9183/23
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у адміністративній справі

09 жовтня 2023 року справа № 580/9183/23м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі судді Л.В.Трофімової розглянув матеріали позовної заяви у справі № 580/9183/23 за позовом заступника керівника Черкаської окружної прокуратури (вул. Богдана Хмельницького 60, м. Черкаси, 18001, код ЄДРПОУ 02911119) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (18029, м. Черкаси, вул. Прикордонника Лазаренка 1, код ЄДРПОУ 38646021), Черкаської міської ради (вул. Байди Вищневецького 36, м. Черкаси, 18000, ЄДРПОУ 25212542), Черкаської районної військової адміністрації (вул. В`ячеслава Чорновола 157, м. Черкаси, 18003, ЄДРПОУ 04061317) до товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо будівельна компанія «Промінбуд» (під`їзд Станційний 4, м. Черкаси, 18036, ЄДРПОУ 21387826), товариства з обмеженою відповідальністю «Автотехпром-2002» (вул. Благовісна 296, м. Черкаси, 18005, ЄДРПОУ 31855363) про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, постановив ухвалу.

03.10.2023 вх. № 42111/23 заступник керівника Черкаської окружної прокуратури звернувся в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Черкаської міської ради, Черкаської районної військової адміністрації, до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо будівельна компанія «Промінбуд», товариства з обмеженою відповідальністю «Автотехпром-2002», просить:

- визнати протиправною бездіяльність та зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «Автотехпром-2002» та товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо будівельна компанія «Промінбуд» вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту - сховища з обліковим номером №88554, яке розташоване за адресою: провулок Станційний 4, м. Черкаси, відповідно до вимог утримання та експлатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністрества внутрішніх справ України від 09.07.2018 №579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Додатково просить стягнути на користь Черкаської обласної прокуратури сплачений судовий збір.

Згідно з частиною 5 статті 12 КАС України визначено, що умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом. Відповідно до частини 3 статті 257 КАС України під час вирішення питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи невизначеність предмету і підстав адміністративного позову стосовно якого саме балансоутримувача споруди, значення справи для сторін і не окреслення повноважень Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області для звернення до суду, обраний позивачем спосіб захисту до декількох відповідачів у контексті сплати судового збору, категорію справи для Черкаської міської ради і Черкаської районної військової адміністрації, суд дійшов висновку, що справу належить розглядати у порядку загального позовного провадження з обовязковим вирішенням у підготовчому судовому засіданні завдань ст. 180 КАС України щодо належних позивачів та відповідачів.

Наказом Міністерства юстиції України від 05.03.2012 № 368/5 визначені (https://minjust.gov.ua/m/str_39629) вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки. Юридична особа може мати, крім повного найменування, скорочене найменування. Найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи.

Відповідно до частин 1-3 статті 173 КАС України підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, що належать встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Згідно з ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись статтями 12, 160, 161, 171, 173, 175, 241-243, 248, 256, 257, 294 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі з метою вирішення у підготовчому судовому засідання завдань ст.180 КАС України.

Здійснити розгляд адміністративної справи за позовом заступника керівника Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Черкаської міської ради, Черкаської районної військової адміністрації до товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо будівельна компанія «Промінбуд», товариства з обмеженою відповідальністю «Автотехпром-2002» про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії, за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 25.10.2023 о 10 годині 10 хвилин, що буде проводитись одноособово суддею Л.В.Трофімовою у приміщенні Черкаського окружного адміністративного суду за адресом: м. Черкаси, бульвар Шевченка 117, із повним фіксуванням судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, Черкаській міській раді, Черкаській районній військовій адміністрації направити до 24.10.2023 до суду письмове обгрунтування з доказами на підтвердження щодо власних повноважень бути позивачами у цій справі та документи щодо балансоутримувача споруди з доказами підтвердження направлених власних вимог до кожного із відповідачів.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали, протягом якого може бути поданий відзив на позовну заяву, що відповідає вимогам статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України. До відзиву на позовну заяву мають бути додані докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи згідно чинного законодавства.

Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву, протягом якого може бути подана відповідь на відзив, що відповідає вимогам частин 2-4 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Встановити відповідачеві триденний строк з дня отримання відповіді на відзив, протягом якого можуть бути подані заперечення, що відповідають вимогам частин 2-4 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити учасникам справи, що встановлені в даній ухвалі строки можуть бути продовжені відповідно до вимог пункту 3 розділу VI Прикінцевих положень КАС України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію у справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з частиною 2 статті 131 КАС України учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не оскаржується.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

СуддяЛариса ТРОФІМОВА

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114025663
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —580/9183/23

Ухвала від 05.12.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні