Рішення
від 10.10.2023 по справі 485/1091/23
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/1091/23

Провадження №2/485/343/23

Рішення

іменем України

10 жовтня 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Соловйова О.В.,

секретар судового засідання Гусарова І.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м.Снігурівка Миколаївської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Снігурівської міської ради, треті особи Снігурівська державна нотаріальна контора Миколаївської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

У вересні 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаною позовною заявою.

Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_5 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з двох земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованих на території Снігурівської територіальної громади. Він є спадкоємцем за заповітом після смерті матері. Однак, за звернення до нотаріальної контори, йому відмовлено в оформленні спадкових прав у зв"язку з пропуском встановленого законом строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач вважає поважними причини такого пропуску посилаючись на те, що після повномасштабного вторгнення збройних сил російської федерації на територію України та під час тимчасової окупації Снігурівської територіальної громади, діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування було призупинено. Після деокупації Снігурівської територіальної громади, в місті Снігурівка до 03 грудня 2022 року було повністю було відсутнє елетропостаачання, водопостачання, не працювала мережа INTERNET. Причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини пов"язані з об"єктивними труднощами в умовах воєнного стану і почали існувати від моменту відкриття спадшини до спливу шестимісячного строку.

Враховуючи викладене, позивач просить визнати причини пропуску ним визначеного законом строку для подання заяви на прийняття спадщини поважними та визначити додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері ОСОБА_5 .

У підготовче засідання сторони не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином та своєчасно.

Позивач у поданій заяві просив про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача згідно з поданою заявою також просив справу розглядати у відсутність представника Снігурівської міської ради, позовні вимоги позивача визнають.

Треті особи Снігурівська державна нотаріальна контора Миколаївської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 просили про розгляд справи без їх участі. Заперечень щодо позовних вимог не мають, просять задовольнити позовні вимоги позивача в повному обсязі.

Суд вважає можливим проводити розгляд справи за відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів.

Згідно з ч. 4 ст. 200 ЦПК України суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин, суд ухвалив слухати справу у підготовчому судовому засіданні.

У зв"язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснено без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Любимівка Баштанського району Миколаївської області померла мати позивача ОСОБА_5 , що підтверджуєтьсянаданим свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 18 січня 2022 року (а.с. 8).

Родинні відносини позивача з матір"ю підтверджуються наданою копією свідоцтва про народження позивача з даними відомостей про матір як " ОСОБА_6 " (а.с. 15). На підтвердження зміни прізвища матері позивача з " ОСОБА_7 " на " ОСОБА_8 " слугує свідоцтво про укладення шлюбу з чоловіком ОСОБА_9 (а.с.16).

За життя, 27 жовтня 2017 року ОСОБА_5 залишила заповіт, згідно з яким належні їй земельні ділянки за кадастровим номером: ділянка 1 - 4825782500:08:000:0006, ділянка 2 - 4825782500:08:000:0045, загальною площею 5,69 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Снігурівської територіальної громади (колишньої Калинівської сільської ради), заповіла ОСОБА_1 (а.с. 9).

Наявність спадкового майна підтверджується відповідними правовстановлюючими документами на нерухоме майно видані на ім"я померлої (а.с.10-14).

За звернення позивача до Снігурівської міськоїради для оформлення спадкових прав за заповітом після смерті матері ОСОБА_5 , 14 серпня 2023 року позивачу надано письмове роз`яснено щодо неможливості видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, у зв"язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для відповідного звернення (а.с. 22).

Відповідно до повідомлення Снігурівської державної нотаріальної контори Миколаївської області від 18 вересня 2023 року № 887/01-16 та наданої інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 73993891 від 18 вересня 2023 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_5 не заводилася.

За довідкою старости Калинівського старостинського округу Снігурівської міської Миколаївської області № 90 від 15 серпня 2023 року, померла ОСОБА_5 була зареєстрована та проживала за адресою по АДРЕСА_1 , з 28 лютого 1977 року по день своєї смерті. Разом з нею за вказаною адресою проживали та були зареєстровані онуки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с. 23).

ОСОБА_4 та ОСОБА_3 в поданих до суду заявах вказали на те, що їм відомо про наявність заповіту на ім"я їх дядька ОСОБА_1 . Заявили, що на спадщину не претендують. Вказали на те, що їх права та законні інтереси при задоволенні позовних вимог ніяким чином не порушуються.

Між сторонами мають місце правовідносини, що виникають зі спадкових прав.

В силу ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом - ст.1217 ЦК України. Згідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за законом або за заповітом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За нормою ч.ч. 1,2 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини - ст. 1270 ЦК України.

Частинами першою та третьою статті 1272 ЦК України визначено, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" вирішуючи спір про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Верховний Суд у постанові від 30 липня 2020 року у справі № 172/888/18, зазначив, що вирішуючи питання поважності причин пропуску шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Обов"язок доведення поважності пропущеного строку покладається на спадкоємця.

Як на поважність причин пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері, позивач вказав на те, що після повномасштабного вторгнення збройних сил російської федерації на територію України та під час тимчасової окупації Снігурівської територіальної громади, діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування було призупинено. Після деокупації Снігурівської територіальної громади, в місті Снігурівка до 03 грудня 2022 року було повністю було відсутнє елетропостаачання, водопостачання, не працювала мережа INTERNET. Причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини пов"язані з об"єктивними труднощами в умовах воєнного стану і почали існувати від моменту відкриття спадшини до спливу шестимісячного строку.

Так, Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який на даний час продовжує діяти.

З початком введення воєнного стану на території України, територія Снігурівської територіальної громади з березня по листопад 2022 року була окупована.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22 грудня 2022 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004 "Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією" (р. 1 п. 1.4, п. 1.8; р. 2 п. 2.6, п. 10) територія Снігурівської територіальної громади до цього часу визначена як територія, де можливе виникнення бойових дій.

Враховуючи вище наведені причини пропуску позивачем строку на прийняття спадщини, які суд вважає поважними, враховуючи тривалість строку, що пропущено, що інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, немає, а відповідач Снігурівська міська рада позовні вимоги визнала повністю, від третіхосіб ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 заперечень щодопозовних вимогне надійшло, суд вважає наявними підстави для задоволення позовних вимог й поновлення позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері.

На вимогу позивача, суд не вирішує питання про розподіл судових витрат.

Керуючись ст.ст. 4, 13, 81, 141, 142, 200, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Снігурівської міської ради, треті особи Снігурівська державна нотаріальна контора Миколаївської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Встановити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у три місяці з дня набрання даним рішення законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата складення повного судового рішення 10 жовтня 2023 року.

Суддя О.В. Соловйов

СудСнігурівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114033227
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —485/1091/23

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Соловйов О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні