Ухвала
від 09.10.2023 по справі 732/1470/23
ГОРОДНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №732/1470/23

провадження № 6/732/17/23

Ухвала

09.10.2023 року м.Городня

Городнянський районний суд Чернігівської області у складі головуючої судді Карпинської Н.М., секретаря Воропаєвої К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Городня подання державного виконавця Городнянського відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шабуня Д.Ф. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника фізичної особи ОСОБА_1 до виконання ним своїх зобов`язань, -

В С Т А Н О В И В :

06.10.2023 року до Городнянського районного суду Чернігівської області надійшло подання державного виконавця Городнянського відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шабуня Д.Ф. про тимчасове обмеження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у праві виїзду за межі України до виконання ним своїх зобов`язань.

Вимоги подання мотивуються тим, що на виконанні у державного виконавця Городнянського відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шабуні Д.Ф. знаходиться виконавче провадження 63239495 з виконання виконавчого листа № 2/748/246/2015, виданого 01.07.2015 про стягнення з ОСОБА_1 24075,21 грн заборгованості на користь Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. За вказаним виконавчим документом боржником є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 . Сума боргу станом на 06.10.2023 складає 24075,21 грн на користь Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, 2407,52 грн виконавчого збору, 158,25 грн витрат виконавчого провадження. Рішення на сьогодні боржником не виконано. Під час виконання рішення суду виконавцем встановлено, що згідно відомостей з державного реєстру речових прав та запитів до МВС відносно даних про зареєстровані за боржником транспортні засоби майно належне боржнику на праві власності відсутнє. На запит виконавця Державною прикордонною службою України 06.10.2023 повідомлено про те, що ОСОБА_1 неодноразово перетинав державний кордон України.

Ініціатор подання участі у судовому засіданні не приймала.

Стягувач і боржник у судове засідання не викликались, що передбачено приписами ст. 441 ЦПК України.

У відповідності до положень частини 2 статті 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Стаття 6 Закону України «Про порядок виїзду з України та в`їзд в Україну громадян України» від 21.01.1994 року № 3857-ХІІ передбачає, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта, або громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, також у випадку якщо від ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Статтею 18 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII передбачено обов`язки і права виконавців та визначено, що державний виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. При цьому п. 19 ч. 2 ст. 18 вказаного Закону передбачає, що державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від зобов`язань, покладених на нього рішенням суду, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника фізичної особи або керівника боржника юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням.

Частина 5 статті 19 Закону України „Про виконавче провадження від 02.06.2016 № 1404-VIII передбачає, що боржник зобов`язаний: утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення, допускати в установленому законом порядку виконавця до житла та іншого володіння, приміщень і сховищ, що належать йому або якими він користується, для проведення виконавчих дій; за рішеннями майнового характеру подати виконавцю протягом п`яти робочих днів з дня відкриття виконавчого провадження декларацію про доходи та майно боржника, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України, повідомити виконавцю про зміну відомостей, зазначених у декларації про доходи та майно боржника, не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення відповідної обставини, своєчасно з`являтися на вимогу виконавця; надавати пояснення за фактами невиконання рішень або законних вимог виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження.

Виходячи з аналізу вищевказаних норм, невжиття боржником вказаних заходів з виконання рішення суду, є підставою для обмеження його у праві виїзду за межі України.

З дослідженого в судовому засіданні виконавчого листа № 2/748/246/2015, виданого 14 квітня 2015 року Чернігівським районним судом Чернігівської області, встановлено, що з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 стягнуто солідарно на користь Чернігівського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі 28227,43 грн заборгованості за кредитним договором № 11 від 22.03.2007 року, а саме борг по сплаті кредиту 24994,80 грн, неустойка за несвоєчасне повернення чергового платежу 1953,42 грн, відсотки за користування кредитом 1170,57 грн, неустойка за несвоєчасну сплату відсотків 108,64 грн.

Постановою головного державного виконавця міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Куликівському та Чернігівському районах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 08.10.2020 року відкрите виконавче провадження з виконання вищезазначеного виконавчого документа.

З матеріалів подання встановлено, що боржник ОСОБА_1 не виконує рішення суду.

Відповідно до ст. 441 ЦПК України питання про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України, яка є боржником за невиконання нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого рішення суду, вирішується судом за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито виконавче провадження.

Суд негайно розглядає вказане подання, без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця.

Враховуючи вищевикладене, а також підтвердження в судовому засіданні факту невиконання боржником зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, суд приходить до висновку, що подання державного виконавця державного виконавця Городнянського відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шабуня Д.Ф. підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України» № 3857-ХІІ від 21.01.1994 року, Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII, ст. 260, 441 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання державного виконавця Городнянського відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шабуні Діани Федорівни - задовольнити.

Тимчасово обмежити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у праві виїзду за межі України шляхом заборони перетинати державний кордон України до виконання ним своїх зобов`язань, покладених на нього рішенням Чернігівського районного суду Чернігівської області від 14 квітня 2015 року, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Копію ухвали направити для виконання управлінню Державної міграційної служби України в Чернігівській області, Городнянському відділу державної виконавчої служби у Чернігівському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Державній прикордонній службі України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі в 15- денний строк з дня отримання копії ухвали апеляційної скарги.

Суддя Карпинська Н.М.

Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114035610
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника фізичної особи ОСОБА_1 до виконання ним своїх зобов`язань

Судовий реєстр по справі —732/1470/23

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Городнянський районний суд Чернігівської області

Карпинська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні