Ухвала
від 10.10.2023 по справі 353/1160/23
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/1160/23

Провадження № 2/353/375/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2023 рокум.Тлумач

Суддя Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіна У.Ю. ознайомившись з матеріалами справи за позовом Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і замінити трифазного приладу обліку, -

В С Т А Н О В И В:

10.10.2023 року на адресу Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від позивача ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» надійшла позовна заява до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і замінити трифазного приладу обліку.

10.10.2023 року згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу передано судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіній У.Ю. для розгляду.

До відкриття провадження у справі суддею Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіною У.Ю. до канцелярії суду було подано заяву про самовідвід від 10.10.2023 року з тих підстав, що вона більше ніж 5 років працювала у юридичному відділі ПрАТ «Прикарпаттяобленерго», в т.ч. юристом-керівником відділу претензійно-позовної роботи юридичного відділу цього товариства, здійснюючи представництво інтересів цього товариства в судах різних інстанцій. При цьому до її обов`язків, крім безпосередньо захисту прав та інтересів товариства в судах, підприємствах, установах та організаціях, також входило формування штату юридичного відділу та керівництво юристами, які проводили претензійно-позовну роботу як в головному офісі товариства у м. Івано-Франківську, так і в районних підрозділах товариства (РЕМ). На даний час керівництво ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» та склад юридичного відділу товариства майже не змінився і зі всіма керівниками ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» та юристами вона перебуває у тривалих дружніх стосунках, в т.ч. і з представником ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» Дмитруком О.І., за підписом якого надійшла позовна заява. Зазначений факт може викликати сумніви щодо безсторонності, неупередженості та об`єктивності суду та судді зокрема.

Відповідно ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону.

Наведене кореспондується і з нормами, визначеними в ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини від 04 листопада 1950 року, яка 17 липня 1997 року була ратифікована Україною та є джерелом права в Україні.

Так, відповідно до ст. 6 ч. 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (яка підлягає застосуванню відповідно до ст. 9 Конституції України, ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини"), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У рішеннях Європейського суду з прав людини (рішеннях у справі «Білуха проти України» від 09.11.2006 року (пп. 49-54), «Ветштайн проти Швейцарії» від 28.10.1998 року, тощо) зазначено, що важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід. Суддя не може брати участі у розгляді справи, якщо він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи. Пряма чи побічна заінтересованість судді у результаті розгляду справи може бути підставою для самовідводу.

Відповідно до вимог ст. 15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи у разі неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

У п. 2.5 «Бангалорських принципів поведінки судді» (схвалені резолюцією 2006/23 Економічної та Соціальної ради ООН від 27 липня 2006 року) зазначається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

Згідно з п.12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів при винесенні судових рішень, у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від будь-яких зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що впливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довіру до незалежної судової влади буде підірвано.

У Рішенні Ради суддів України № 75 від 04.11.2016 року роз`яснено, що при виникненні конфлікту інтересів під час судових проваджень у кримінальних, цивільних, адміністративних, господарських справах, або під час розгляду матеріалів про адміністративні правопорушення способами врегулювання конфлікту інтересів є: розкриття суддею інформації про конфлікт інтересів, відвід і самовідвід.

У відповідності до вимог п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставин, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з вимогами ч. 1 ст.39ЦПК України за наявності підстав, передбачених ст. 36 цього Кодексу, суддя зобов`язаний заявити самовідвід.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 9 ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви, приходжу до висновку про неможливість розгляду мною даної справи та необхідність задоволення заяви про самовідвід з наступних підстав.

Слід зазначити, що суддя Луковкіна У.Ю. більше ніж 5 років працювала у юридичному відділі ПрАТ «Прикарпаттяобленерго», в т.ч. юристом-керівником відділу претензійно-позовної роботи юридичного відділу цього товариства, здійснюючи представництво інтересів цього товариства в судах різних інстанцій. При цьому до її обов`язків, крім безпосередньо захисту прав та інтересів товариства в судах, підприємствах, установах та організаціях, також входило формування штату юридичного відділу та керівництво юристами, які проводили претензійно-позовну роботу як в головному офісі товариства у м. Івано-Франківську, так і в районних підрозділах товариства (РЕМ). На даний час керівництво ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» та склад юридичного відділу товариства майже не змінився і зі всіма керівниками ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» та юристами суддя Луковкіна У.Ю. перебуває у тривалих дружніх стосунках, в т.ч. і з представником ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» Дмитруком О.І., за підписом якого надійшла позовна заява. З огляду на це, з метою уникнення конфлікту інтересів та будь-яких сумнівів щодо неупередженості, незалежності та об`єктивності суду, суддею Луковкіною У.Ю. 10.10.2023 року було подано заяву про самовідвід.

В результаті прийняття Європейським Судом з прав людини рішення по вищевказаній справі «Білуха проти України» від 9 листопада 2006 року, Верховний суд України у своєму рішенні від 22.05.2008 року зробив висновок про те, що «не в інтересах правосуддя», в кінцевому рахунку, допускати найменші сумніви в неупередженості суду.

Наявність безсторонності, відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції, має визначатись за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Згідно з об`єктивним критерієм визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад умови, за яких були б неможливі сумніви у його безсторонності (справа «Мироненко та Мартенко проти України» від 10.12.2009 року).

Будь-який суддя, стосовно неупередженості якого є обґрунтований сумнів, повинен заявити самовідвід. Такий висновок зробив ВС в постанові №277/599/15-к від 17 вересня 2019 року.

Враховуючи, що самовідвід суддею Луковкіною У.Ю. заявлено до моменту відкриття провадження у справі, самовідвід є вмотивованим, для забезпечення уникнення конфлікту інтересів та створення умов, за яких у сторін по справі не виникало б будь-яких сумнівів щодо розгляду справи безстороннім та неупередженим судом, з метою недопущення в подальшому тиску на правосуддя, виникнення будь-яких сумнівів в об`єктивності та неупередженості головуючої судді у розгляді справи, для забезпечення умов, за яких як у сторін по справі, так і у будь-якого незацікавленого у вирішенні справи стороннього спостерігача, не виникало б будь-яких сумнівів щодо розгляду справи безстороннім та неупередженим судом, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заявленого самовідводу.

На підставі наведенного, та керуючись ст.ст. 10, 36, 39, 40, 247, 260-261 ЦПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву про самовідвід головуючоїсудді Тлумацькогорайонного судуІвано-Франківськоїобласті Луковкіної Уляни Юріївни задовольнити.

Відвести суддю Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіну Уляну Юріївну від розгляду цивільної справи № 353/1160/23 за позовом Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і замінити трифазного приладу обліку.

Цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Прикарпаттяобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і замінити трифазного приладу обліку передати справу до канцелярії Тлумацького районного суду Івано-Франківської області для визначення складу суду, визначеному у порядку, встановленому статтею 33 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

СуддяУ. Ю. ЛУКОВКІНА

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114042659
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиту необліковану електричну енергію та витрат позивача за проведення ремонту і замінити трифазного приладу обліку

Судовий реєстр по справі —353/1160/23

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

МОТРУК Л. І.

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

МОТРУК Л. І.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

МОТРУК Л. І.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУКОВКІНА У. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні