Ухвала
від 10.10.2023 по справі 485/1213/23
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №485/1213/23

Провадження № 2-о/485/61/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

10 жовтня 2023 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

присяжних Нартової С.М., Слободянюк Н.О.,

секретар судового засідання Гусарова І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду м.Снігурівка цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Широківська сільська рада, як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

встановив:

29 вересня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним клопотанням, в якому посилався на таке. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його племінником, який має другу групу інвалідності з дитинства. Останній страждає на хронічний, стійкий психічний розлад у вигляді помірної розумової відсталості резидуально-органічного генезу з емоційно-вольовими порушеннями, та за своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 09 вересня 2021 року племінника визнано недієздатним на два роки, його призначено опікуном. Строк дії вказаного рішення до 12 жовтня 2024 року. На даний час племінник продовжує хворіти, змін в його поведінці не відбулось, продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та перебуває на обліку у лікаря-психіатра. Враховуючи наявність обставин, що свідчать про продовження хронічного стійкого психічного розладу у племінника, заявник просить продовжити строк дії рішення Снігурівського районного суду Миколаївської області від 09 вересня 2021 року про визнання його племінника ОСОБА_2 недієздатним.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, його представник адвокат Козирєва А.В. надала суду заяву в якій просить клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи розглядати у її та заявника відсутність, клопотання підтримують та просять задовольнити.

Представник особи, стосовно якої розглядається клопотання - адвокат Бурлаков М.О. надав суду заяву, в якій просить клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи розглядати у його відсутність та відсутність ОСОБА_2 , проти призначення судово-психіатричної експертизи заперечень не мають.

Представник заінтересованої особи Широківської сільської ради у судове засідання не з`явився, надав суду заяву в якій просить розгляд справи здійснити у його відсутність, проти задоволення вимог заявника не заперечують.

Розглянувши клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи, суд прийшов до такого.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Рішенням Снігурівського районного суду Миколаївської області від 09 вересня 2021 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був визнаний недієздатним та його опікуном було призначено ОСОБА_1 .

За даними довідки КП "Снігурівська міська лікарня" від 03 жовтня 2023 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на "Д" обліку у лікаря-психіатра з 09 жовтня 2008 року з діагнозом "Розлади особистості і поведінки внаслідок раннього ураження головного мозку із зниженням інтелекту до ступеня помірної розумової відсталості з емоційно-вольовою нестійкістю.

Згідно з довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААВ № 598879, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено другу групу інвалідності з дитинства безстроково.

Вимогою клопотання є продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним для встановлення над ним опіки з підстав нерозуміння ним значення своїх дій в силу психічного стану.

З урахуванням того, що в справі є достатньо даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , вирішити питання про те, чи може він розуміти свої дії і керувати ними, вимагає спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Суд вважає, що у вказаній справі необхідно зупинити провадження, оскільки без отримання висновку експертизи суд буде позбавлений фактичної можливості повно і всебічно з`ясувати обставини справи.

Керуючись статтями 103-105, 252, 258-260 ЦПК України, суд

постановив:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи у справі задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу у справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Широківська сільська рада, як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням? Якщо так, то яким?

2.Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в зв`язку з захворюванням усвідомлювати значення своїх дій, віддавати звіт своїм діям і керувати ними?

3. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого психічного здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та надавати пояснення по суті справи.

Проведення експертизи доручити Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров"я України" (вул.Корабелів, буд.14-В, м.Миколаїв, 54020).

Зобов`язати ОСОБА_1 доставити в експертну установу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надати необхідні документи, на вимогу експертів.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Надати експерту для проведення експертизи матеріали справи №485/1213/23 провадження № 2-о/485/61/23, оригінал амбулаторної картки, заведеної Снігурівською ЦРЛ хворого ОСОБА_2 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Головуючий суддя Іванна Квєтка

Присяжні:

Світлана Нартова

Наталія Слободянюк

Дата складення ухвали - 10.10.2023 р.

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено11.10.2023
Номер документу114044996
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —485/1213/23

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні