Постанова
від 15.11.2007 по справі 11/603-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/603-НМ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "15" листопада 2007 р. Справа № 11/603-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Маріщенко Л.О.

при секретарі Бондар В.А.

за участю представників сторін:

від позивача Вигівський П.А. - дор. від 04.10.06 №2664/01

від відповідача Косенко П.В. - дор. від 12.10.07 №1326

 

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Коростенському районі (м.Коростень)  

до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в місті Коростені Житомирської області (м.Коростень)

 

про зобов'язання вчинити дії

Позивачем подано позов про зобов'язання відповідача вчинити дії по прийняттю до заліку списків осіб, яким виплачено пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та підписанню Актів щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих. (а.с.2-4)

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача надав відзив та доповнення до відзиву, в яких позовні вимоги заперечив у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

За рахунок коштів бюджету Пенсійного фонду України виплачено пенсіїпо інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання стосовно потерпілих Васильчука В.Д., Петренко М.П., Василенко В.Д., Єлісєєва Є.І., Гераймовича П.А. на загальну суму виплат в розмірі 1402,83 грн.

Однак, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Коростені прийнявши до заліку від позивача зазначений список осіб, яким виплачено пенсії у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та підписавши акти щомісячної звірки по особових справах потерпілих в 2003-2005 роках, в вересні 2006 році утримало зазначену вище суму, як безпідставно виплачену.

Як вбачається з позовної заяви та пояснення до неї позивач свої вимоги мотивує наступним.

Оскільки зазначеним вище померлим пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві фактично виплачувались Фондом соціального страхування, то відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001р. №1753, якою установлено що у разі смерті пенсіонера надається допомога на поховання в розмірі двомісячної пенсії померлого, але не менше 150 грн., за рахунок коштів, з яких виплачувалась пенсія, допомога на поховання повинна сплачуватись теж за рахунок коштів відповідача.

Представником відповідача надано відзив, в якому позовні вимоги заперечує в повному обсязі на підставі наступного.

Відповідач зазначив, що утримав в 2006 році з позивача виплачену суму, як виплачену безпідставно в зв'язку з відсутністю висновку МСЕК причинного зв'язку його смерті з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням.

Крім того, відповідач не прийняв до заліку суму виплачених пенсій потерпілому Войцехівському М.А. в розмірі 1350 грн. та суму витрат з виплати і доставки в розмірі 21,06 грн., мотивуючи це тим, що потерпілий трудове каліцтво отримав у 1977 році у період дії законодавства СРСР в республіці Росії.

Оцінивши в сукупності матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем не прийнято до заліку суму виплачених пенсій потерпілому Войцехівському М.А. в розмірі 1350 грн. та суму витрат з виплати і доставки в розмірі 21,06 грн., мотивуючи це тим, що потерпілий трудове каліцтво отримав у 1977 році у період дії законодавства СРСР в республіці Росії.

Підпунктами "г" і "д" пункту 1 статті 21 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", який набрав чинності з 1 квітня 2001р., передбачено, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов'язаний у встановленому законодавством порядку своєчасно та в повному обсязі відшкодувати шкоду, заподіяну працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або в разі його смерті, виплачуючи йому або особам, які перебували на його утриманні, пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсію у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсію у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Згідно з п.2 ст.7 Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" Фонд соціального страхування від нещасних випадків сплачує страхові виплати та надає соціальні послуги працівникам (членам їх сімей), які потерпіли на виробництві до 1 квітня 2001 року, з того часу, коли відповідні підприємства передали в установленому порядку Фонду соціального страхування від нещасних випадків документи, що підтверджують право працівників (членів їх сімей) на такі страхові виплати та соціальні послуги, або коли таке право встановлено в судовому порядку.

Потерпілі, документи яких не передані до Фонду соціального страхування від нещасних випадків, продовжують отримувати належні виплати та соціальні послуги від свого роботодавця, Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування України. При цьому кошти, виплачені потерпілому страхувальником, зараховуються Фондом соціального страхування від нещасних випадків у рахунок його страхових внесків на загальнообов'язкове держане соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а між страховиками з інших видів страхування і Фондом соціального страхування від нещасних випадків в подальшому відбуваються відповідні розрахунки.

16.05.03р. Міністерством юстиції України зареєстрована постанова правління Пенсійного фонду України та правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 04.03.03р. №5-4/4, якою затверджено "Порядок відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою пенсій по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та пенсій у зв'язку із втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання" (надалі - Порядок).

Згідно п.2 вказаного Порядку останній визначає механізм відшкодування на централізованому рівні Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (надалі - Фонд) Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою відповідних пенсій.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що органи Пенсійного фонду щомісяця проводять з відділеннями виконавчої дирекції Фонду звірку витрат по особових справах потерпілих, складають акт щомісячної звірки, в якому визначають загальну суму витрат, що підлягає відшкодуванню, та до 15 числа місяця, наступного за звітним, подають його відповідно головним управлінням Пенсійного фонду і управлянням виконавчої дирекції Фонду на місцях.

Пунктом 6 Порядку передбачено, що головні управління Пенсійного фонду та управління виконавчої дирекції Фонду на підставі поданих актів узагальнюють і узгоджують Довідку про відшкодування Фондом соціального страхування від нещасних випадків Пенсійному фонду України витрат, пов'язаних з виплатою відповідних пенсій, та до 20 числа місяця, наступного за звітним, подають її відповідно до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Пунктом 7 Порядку встановлено, що Фонд соціального страхування від нещасних випадків на підставі вищевказаної Довідки на централізованому рівні до 25 числа місяця, наступного за звітним, перераховує відповідні кошти Пенсійному фонду.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", особи, право яких на отримання відшкодування шкоди раніше було встановлено згідно із законодавством СРСР про відшкодування шкоди, заподіяної працівникам внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов'язаних з виконанням ними трудових обов'язків, мають право на забезпечення по страхуванню від нещасного випадку відповідно до вищевказаного закону.

Відповідно до статті 5 Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.92р., ця Угода поширюється на всі види пенсійного забезпечення громадян, які встановлені або будуть встановлені законодавством держав - учасниць Угоди.

Відповідно до статті 3 Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.92р., усі витрати, пов'язані із здійсненням пенсійного забезпечення за цією Угодою, несе держава, що надає забезпечення.

Щодо виплати допомоги на поховання Васильчука В.Д., Петренко М.П., Василенко В.Д., Єлісєєва Є.І., Гераймовича П.А. на загальну суму виплат в розмірі 1402,83 грн. слід зазначити, що позивачем за період з березня 2003 року по квітень 2005 року дана сума була виплачена, а відповідачем була відшкодована. Даний факт сторонами не заперечується.

В акті щомісячної звірки за вересень 2006р. відповідач відмовився від даної суми, та підписав акт звірки за мінусом цієї суми.

Однак господарський суд не погоджується з діями відповідача, оскільки в вересні 2006 року позивачем не проводились виплати допомоги на поховання, а не виплата відповідачем даної суми саме в вересні 2006 року є порушенням законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі, а саме: відповідач - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м.Коростені зобов'язується здійснити дії по підписанню актів щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих, яким виплачені пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за період квітня по грудень 2006 року.

Судові витрати не стягуються, оскільки сторони від їх сплати звільнені.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", Закону України "Про пенсійне забезпечення", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", керуючись ст.ст.94, 158--163, 167, 254, п.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, господарський суд,

 

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язатиВідділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м.Коростені Житомирської області (11500, м.Коростень Житомирської області, вул.Крупська 7, код ЄДРПОУ 25924076) -  вчинити дії по підписанню з Управлінням Пенсійного фонду України в м.Коростені Житомирської області (13312, м.Коростень, вул.Грушевського, 16/1, код ЄДРПОУ 20405035) актів щомісячної звірки витрат по особових справах потерпілих, яким виплачені пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за період з квітня 2006р. по грудень 2006р.  стосовно таких осіб - Васильчука В.Д., Петренко М.П., Василенко В.Д., Єлісєєва Є.І., Гераймовича П.А. на загальну суму виплат в розмірі 1402,83 грн. та Войцехівського М.А. на загальну суму 1371,06 грн.

Постанова господарського суду Житомирської області набирає законної сили в строки, встановлені ст.254 КАСУ.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції в порядку та строки, встановлені ст.186 КАСУ.

Суддя Маріщенко Л.О.      

            дата складання 19.11.07 р.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

 

Дата ухвалення рішення15.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1140739
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/603-нм

Постанова від 15.11.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні