Ухвала
від 11.10.2023 по справі 910/15596/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

11.10.2023Справа № 910/15596/23

Суддя Господарського суду міста Києва Морозов С.М., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредитна установа «Інвестиційна» (01030, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд 30/10, офіс 1А)

до 1. Дочірнього підприємства «Профітрейд» (02099, м. Київ, вул. Княжий Затон, 2/30)

2. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

3. Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська будівельна компанія «Альянс» (08325, Київська область, Бориспільський район, с. Щасливе, вул. Лесі Українки, буд. 14)

4. Товариство з обмеженою відповідальністю «Грос Компані» (01010, м. Київ, вул. Івана Мазепи, буд. 10)

5. Товариство з обмеженою відповідальністю «Рентпроперті» (01103, м. Київ, вул. Німанська, буд. 10)

про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину, -

ВСТАНОВИВ:

01.10.2023 року до Господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю «Кредитна установа «Інвестиційна» (позивач) з позовною заявою про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину шляхом:

- визнання відсутнім у Дочірнього підприємства «Профітрейд» (відповідач-1) права вимоги кредитора до Товариства з обмеженою відповідальністю «Київська будівельна компанія «Альянс» (відповідач-3), яке виникло за Договором поруки №68-5 від 28.05.2015 року, укладеного з Публічним акціонерним товариством «Український професійний банк» в забезпечення виконання умов Договору про відкриття траншевої кредитної лінії №68 від 10.10.2008 року, укладеного з відповідачем-3;

- визнання відсутнім у ОСОБА_1 (відповідач-2) права вимоги кредитора до відповідача-3, яке виникло за Договором поруки №68-6 від 28.05.2015 року, укладеного з Публічним акціонерним товариством «Український професійний банк» в забезпечення виконання умов Договору про відкриття траншевої кредитної лінії №68 від 10.10.2008 року, укладеного з відповідачем-3;

- визнання відсутнім у Товариства з обмеженою відповідальністю «Рентпроперті» (відповідач-5) права оренди на 61/70 частини нерухомого майна, а саме: нежитловий будинок адміністративний (літера В, Г), що розташований за адресою: м. Київ, вул. Івана Мазепи, 10, загальною площею 1468,5 кв.м. за Господарським договором оренди від 01.07.2019 року;

В ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України визначено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

В абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальними справами є справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що вказану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження, оскільки справа є складною з огляду на наявні в ній матеріали.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити сторонам строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Крім того, позивач у своїй позовній заяві вказує про наявність підстав для залучення до участі у справі у якості третіх осіб - Товариство з обмеженою відповідальністю «Васильківський Таунхаус», Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста», Товариство з обмеженою відповідальністю «Ріал Істейт М», Публічного акціонерного товариства «Український професійний банк», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Національний банк України, Товариство з обмеженою відповідальністю «Кристалл-Інвест», Релігійної організації «Український католицький університет української греко-католицької церкви».

Відповідно до ч. ч. 1, 2 статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Таким чином, при вирішенні питання щодо до участі у справі третьої особи суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, рішення у даній справі може вплинути на права і обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «Васильківський Таунхаус», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ріал Істейт М», Публічного акціонерного товариства «Український професійний банк», Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Кристалл-Інвест», Релігійної організації «Український католицький університет української греко-католицької церкви», а тому, на підставі ч. 2 ст. 50 ГПК України є необхідним залучення останніх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Керуючись ст. ст. 12, 50, 176-178, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Васильківський Таунхаус» (ідентифікаційний код 34851246, адреса: 08363, Київська область, Васильківський район, с. Велика Бугаївка, вул. Шевченка, 6).

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» (ідентифікаційний код 41264766, адреса: 03035, м. Київ, вул. Сурикова, 3, кор. 8Б, офіс 103).

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Ріал Істейт М» (ідентифікаційний код 43807412, адреса: 03035, м. Київ, вул. Сурикова, 3, корп. 8-Б (літера Г)).

6. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-4, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Публічного акціонерного товариства «Український професійний банк» (ідентифікаційний код 19019775, адреса: 02660, м. Київ, вул. Марини Раскової, 15).

7. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-5, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ідентифікаційний код 21708016, адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 17).

8. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-6, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Національний банк України (ідентифікаційний код 00032106, адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9).

9. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-7, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Товариство з обмеженою відповідальністю «Кристалл-Інвест» (ідентифікаційний код 32592730, адреса: 01010, м. Київ, вул. Івана Мазепи, 10).

10. Залучити до участі у справі в якості третьої особи-8, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Релігійну організацію «Український католицький університет української греко-католицької церкви» (ідентифікаційний код 20850999, адреса: 79011, м. Львів, вул. Свєнціцького, 17).

11. Підготовче засідання у справі призначити на 28.11.23 о 11:30 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-Б, зал судових засідань № 5.

12. Попередити сторін, що за представництво в суді без повноважень, відповідно до ст. 400-1 Кримінального кодексу України, настає кримінальна відповідальність, у вигляді накладення штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешту на строк до трьох місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

13. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи.

14. Запропонувати відповідачам у строк до п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати відзив на позовну заяву, надіслати позивачу та третім особам копію відзиву та доданих до нього документів, докази чого надати суду.

15. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

16. Запропонувати третім особам у строк до п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали подати пояснення щодо позову, надіслати учасникам справи копію пояснень та доданих до них документів, докази чого надати суду.

17. Запропонувати учасникам справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

18. Попередити учасників справи про наслідки неявки в судове засідання, передбачені ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, а також про обов`язок повідомити суд про причини неявки у разі неприбуття у судове засідання.

19. Запропонувати відповідачам у строк для подачі відзиву на позовну заяву надати суду попередній (орієнтовний) розрахунок сум судових витрат, понесених у зв`язку з розглядом справи.

20. Повідомити учасників справи про те, що розгляд клопотання позивача про витребування доказів відбудеться у підготовчому засіданні.

21. Довести до відома учасників справи, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

22. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя C. МОРОЗОВ

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щопонеділка та щочетверга з 14.00 до 16.00 год. у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання. Коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, він повинен при собі мати документ, що посвідчує особу та документ, що підтверджує його повноваження (оригінал для огляду та його копію для долучення до матеріалів справи).

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/.

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-потралі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначені в заявці.

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено13.10.2023
Номер документу114085640
СудочинствоГосподарське
Сутьзастосування наслідків недійсності нікчемного правочину

Судовий реєстр по справі —910/15596/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні